Mostanában úgy ki tud hozni a sodromból a fiam, hogy attól félek eljutok oda hogy elfenekelem. Mit csináljak?
De kérdező, szerinted ha nem testvérféltékenység akkor mi? Akkor írd le te. Mert ahoz hogy megoldást tudjunk neked írni kellene okot is tudni. Csak így lehet orvosolni.
De jó akkor minden alkalommal verd meg, ahhoz nem kell okokat tudni vagy nem kell hogy érdekeljen, így jó??
Komolyan nem értem én az olyan kérdezőket akik csak azt fogadják el válasznak, ami nekik tetszik.
Attól hogy kisebb korában jobban tolerálta a kistesót, még nem jelenti azt hogy most nagyobbként ne lennének benne olyan érzések, amik eddig nem jöttek elő.
"A férjemmel van köztünk mostanában feszültség, előttük nem veszekedtünk.. de ezt érezné? Ez lehet?"
Igen, ezt simán megérzi a gyerek.
Egyébként amit leírtál, az egy teljesen szokványos eset. A gyerek ebbe is belekap, abba is belekap, és nem rakodik el. Mivel te megpróbáltad rászorítani, hogy a legót pakolja el, ő úgy érezte, hogy a játékában megzavarták, ráadásul megfenyegették, hogy elveszíti a legót és máskor nem tud vele játszani. Nagyobb korában ebből az lenne, hogy villámgyorsan elpakol, ennyi idős korában még kijön rajta a frusztráltság.
Én az ilyen helyzeteket sokkal lágyabban oldom meg (nekem közel ötéves kisfiam van), bár nálunk nincs is ilyen szabály, hogy akkor szabad új játékot elővenni, ha a másikat elpakolta. Szóval én a legritkább esetben keménykedem vele, viszont ő sem ütött meg soha (feleségemet is csak jóval kisebb korában).
Szerintem nincs azzal a kisfiúval semmi gond. Játszik, tehát előpakol; nem szeret visszapakolni; rossz néven veszi, ha félbe kell szakítania a játékát; ha frusztrált, nem tudja türtőztetni magát. Ezek ennyi idős korban kb. természetesek. Nem hinném, hogy emiatt az óvodában bántaná a többieket vagy az óvónőt. Legföljebb azt, aki szétrombolja az építőkockáit vagy a homokvárát.
Szerintem te is türelmetlenebb lehetsz vele a házassági feszültséged miatt. Az jó, ha megdajkálgatod, amikor feszült. Nem kell ahhoz sírásig mennie a konfliktusnak. Akár a szimpla ellenkezésre, sőt a téged ért ütésekre is reagálhatsz azzal, hogy átöleled és valami olyasmit suttogsz neki, hogy "Szeretlek kicsim, nyugodj meg." Szinte biztos, hogy abbahagyja az ütögetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!