Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mostanában úgy ki tud hozni a...

Mostanában úgy ki tud hozni a sodromból a fiam, hogy attól félek eljutok oda hogy elfenekelem. Mit csináljak?

Figyelt kérdés
Általában véve nem rossz kisgyerek, imádom, sokat játszunk, jó a kapcsolatunk. De néha belé bújik a kisördög és akkor nagyon tudja feszíteni a húrt. Példa a mai napról: altattam az öccsét, megkértem hogy addig legyen csendesen. Direkt elkezdett kiabálni, megkértem szépen hogy ne csinálja. Direkt egyre jobban, sőt ahogy rászóltam szembe nevetett. Erre már felemeltem a hangom, beküldtem a szobájába. Erre elkezdte a karomat ütni ököllel. Na ez volt az a pillanat amikor nagyon erőt kellett venni magamon hogy ne üssek a fenekére, de inkább otthagytam, utána pedig mese nélkül kellett lefeküdnie. Máskor olvsasok neki, megvárom a szobájában amíg elalszik. Többször is előfordult hasonló mostanában, hogy nem sokon múlt hogy ne pofozzam fel vagy adjak a fenekére, annyira a végsőkig elment. Eddig megálltam, de félek hogy ennél is jobban kihoz a sodromból. Hogy kezelnétek az ilyen helyzeteket? Az okára nem tudok rájönni. Nem testvér féltékenység.
2018. júl. 21. 21:58
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
81%

De kérdező, szerinted ha nem testvérféltékenység akkor mi? Akkor írd le te. Mert ahoz hogy megoldást tudjunk neked írni kellene okot is tudni. Csak így lehet orvosolni.

De jó akkor minden alkalommal verd meg, ahhoz nem kell okokat tudni vagy nem kell hogy érdekeljen, így jó??

Komolyan nem értem én az olyan kérdezőket akik csak azt fogadják el válasznak, ami nekik tetszik.

Attól hogy kisebb korában jobban tolerálta a kistesót, még nem jelenti azt hogy most nagyobbként ne lennének benne olyan érzések, amik eddig nem jöttek elő.

2018. júl. 22. 12:11
 22/25 A kérdező kommentje:
Ma reggeli eset: játszott, és sorban pakolta elő a játékait. Az a szabály, hogy akkor vehet elő új játékot ha az előzőt elpakolta. Nem pakolta, mártele volt az egész nappali. Kértem, hogy legalább a legokat tegye el ha már a pénztárgéppel játszik úgyis, mert mindent beborítottak. Megkértem kétszer szépen. Harmadszor mondtam, hogy ha én pakolom el, akkor a szekrény tetejére megy, és nem kapja vissza. Erre megint elkezdett ököllel ütni, ahogy lehajoltam hozzá az arcomat is. Beküldtem a szobájába, de ott meg az ajtót ütötte. Komolyan már sírtam odakint. Közben már elkezdte ő is sírva hogy ne haragudjak, nem is bírtam tovább haragudni, megdajkáltam, kérdeztem, hogy mi a baj, de nem mondott semmit. De félek hogy szeptemberben is így marad, és az oviban is bántani fogja a többieket. A férjemmel van köztünk mostanában feszültség, előttük nem veszekedtünk.. de ezt érezné? Ez lehet? Nem tudom már mit csináljak.
2018. júl. 23. 10:18
 23/25 anonim ***** válasza:
100%
Segítségre van szüksége, de neked is. Érezheti, hogy nincs minden rendben. Akár testvérféltékenység, akár más, kérdezz meg egy gyerekpszichológust, hogyan tudnál segíteni neki. Az nem normális, hogy agresszíven reagál, ne hagyd, hogy megüssön. Fogd meg a kezét, szólj rá erélyesen, tiltakozni fog, de te vagy az erősebb. Ettől te még nem ütöd meg, de idővel megtanulja, hogy így nem viselkedhet. Viszont elég sok benne a feszültség, amit máshogy mèg nem tud levezetni. Esetleg találjatok ki valami pót tevékenységet erre, csak egy pl.: ha dühös, dobbantson a lábával. Azt is kipróbálhatod, hogy nem fenyegetőzöl, hogy elrakod a jàtékot, mert ez láthatóan kiborítja, hanem felajánlod, hogy segítesz neki eltenni azt, amivel már nem fog játszani, lehet, csak nincs kedve a pakoláshoz(sokszor nekem sincs), vagy még játszani szeretne vele később. Legyél kicsit türelmesebb, ne kezeld nagyfiúként, és beszélj egy gyerekpszichológussal.
2018. júl. 23. 12:22
 24/25 anonim ***** válasza:
2018. júl. 23. 14:24
 25/25 anonim ***** válasza:

"A férjemmel van köztünk mostanában feszültség, előttük nem veszekedtünk.. de ezt érezné? Ez lehet?"

Igen, ezt simán megérzi a gyerek.

Egyébként amit leírtál, az egy teljesen szokványos eset. A gyerek ebbe is belekap, abba is belekap, és nem rakodik el. Mivel te megpróbáltad rászorítani, hogy a legót pakolja el, ő úgy érezte, hogy a játékában megzavarták, ráadásul megfenyegették, hogy elveszíti a legót és máskor nem tud vele játszani. Nagyobb korában ebből az lenne, hogy villámgyorsan elpakol, ennyi idős korában még kijön rajta a frusztráltság.

Én az ilyen helyzeteket sokkal lágyabban oldom meg (nekem közel ötéves kisfiam van), bár nálunk nincs is ilyen szabály, hogy akkor szabad új játékot elővenni, ha a másikat elpakolta. Szóval én a legritkább esetben keménykedem vele, viszont ő sem ütött meg soha (feleségemet is csak jóval kisebb korában).

Szerintem nincs azzal a kisfiúval semmi gond. Játszik, tehát előpakol; nem szeret visszapakolni; rossz néven veszi, ha félbe kell szakítania a játékát; ha frusztrált, nem tudja türtőztetni magát. Ezek ennyi idős korban kb. természetesek. Nem hinném, hogy emiatt az óvodában bántaná a többieket vagy az óvónőt. Legföljebb azt, aki szétrombolja az építőkockáit vagy a homokvárát.

Szerintem te is türelmetlenebb lehetsz vele a házassági feszültséged miatt. Az jó, ha megdajkálgatod, amikor feszült. Nem kell ahhoz sírásig mennie a konfliktusnak. Akár a szimpla ellenkezésre, sőt a téged ért ütésekre is reagálhatsz azzal, hogy átöleled és valami olyasmit suttogsz neki, hogy "Szeretlek kicsim, nyugodj meg." Szinte biztos, hogy abbahagyja az ütögetést.

2018. júl. 23. 20:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!