Túlzásba estem szerintetek?
Utóbbi időben fiam kezelhetetlen. Karácsonykor és a szülinapjakor nagyobb ajándékot kapott, xboxot, tvt és egy telefont. Úgy gondoltuk ha normális keretek között használja nem lesz gond. De ő most azt gondolja mindenre van pénzünk. 1 napos kirándulásra 20 ezret akart vinni amiért óriási hisztit csinált. Osztályfőnöke is szólt, hogy lekezelő a tanáraival. Erre tegnap az engedélyünk nélkül rendelt egy pörgettyűt 6 ezer forintért amit én nem vettem át, mivel nem én rendeltem. Csak úgy odaszólt jön a futár vedd már át a csomagot.
Ennek az lett a következménye hogy minden kütyüt elvettem és 1 hónapig sehová nem mehet. Tanulni nem tanul, itthon sem segít nem képes egy joghurtos poharat kidobni. Minden áldott nap elmondja milyen menő cuccai vannak az osztálytársának. Neki tanulni sem kell, gépezhet egész, neki jó a telefonja.
Amit tudunk és megérdemli megkap. De ez egy 5 évesnek való peonza volt, és drágán.
Reggel dacos volt, beszólogatott, kidobta az iskola táskáját a kukába. Mérgem adtam két pofont neki, és nem engedem el a kirándulásra. Ő meg az osztályfőnöknek azt mondta verjük itthon, ennj sem kap és az apja rendszeresen bántja. Behívattak minket holnapra.
Nem tudom mit csináljak, miért lett ilyen :(
Igen, sajnos igazuk van a többieknek, ezt nem most csesztétek el, ezt már jó pár éve...
Nem dobja ki maga után a szemetét, ez mi?! Addig ott állítanám amíg meg nem fogja és nem dobja ki. Se tv, se telefon se semmi, üres szoba, suli után tanulhat, le kell ellenőrizni, felmondatni vele a verset stb... tanulás után mehet ki füvet nyírni, port törölni mittudoménmit... Amíg nem mutat fel eredményt (hajlandóság a pakolásra-otthoni segítség, javuló eredmények a suliban) addig semmit nem kap vissza, sehova nem viszitek, sehova nem engeded el...
Kedves Kérdező,
Milyen egyetértés van a válaszolók között, ilyet azért ritkán látni itt. :)
Szerintem nem volt jogos a pofon, mivel a testi fenyítés soha nem jogos. Kedves egyetértő válaszolók, miért jogos bármikor vagy bárhol a szülő vagy egyéb funkciót betöltő felnőtt részéről a pofozkodás? Ez azt jelenti egyben, ha a szülő rossz időszakát éli, "nehezen kezelhető" akkor a gyereknek is joga van felpofozni? Mert szerintem ez alapján igen!
A pofonok elcsattantak, ez ellen nem tudunk mit tenni, de hiba volt és nehogy már az agresszióért simogassuk egymást. Milyen nagy egyetértés van köztetek egy kiskamasz kritizálásában...érdekes.
Igen, vannak problémák, ahogy a kérdező részletesen ecsetelte. valószínűleg ennek a viselkedésnek van előzménye is, még ha az nem is egyértelmű.
A pofonnal egyébként semmit nem érünk el, csak távolodni fog a megoldás lehetősége. A testi fenyítés a saját agressziónk levezetése és a kétségbeesésünk kivetülése. Semmi más! A problémát nem fogja megoldani, mint ahogy a szobafogság sem.
Persze, az is fontos kérdés, hogy a problémát megoldani akarjuk vagy csak a szőnyeg alá söpörni? Utóbbi eléréséhez szuper megoldás a pofon és társai. Majd az "eldugott" problémák fokozódásánál lehet azon gondolkodni, hogy "hol b...tam el?". Itt, kedves kérdező és válaszolók...Mert azt gondoljátok, hogy az agresszió bármire is megoldás.
Azt hogyhogy nem tanácsolta senki, amikor a pofonos eset történt, a pofon helyett foghattad volna a gyereket és magadhoz ölelhetted volna. Tudod/tudjátok ez lett volna a fiú számára a legváratlanabb és legmeglepőbb esemény.
Biztosan tiltakozott volna, de akkor is éreztetni kell vele, hogy attól, ha esetleg kamaszodik és nehezünkre esik ezt elviselni, ott vagyunk vele és akkor is szeretjük. Majd ezután minden alkalmat meg kellene ragadni a beszélgetésre, a közös programokra. A beszélgetés pedig nem kioktatást takar, hanem egyenrangú felek eszmecseréjét. Kérdezgetni kell, hogy miért érzi/gondolja/csinálja úgy, ahogy...és válaszolni minden kérdésre, ami benne felmerül a szüleivel, az életével, az iskolával vagy bármivel kapcsolatban.
Csak ez az egy módszer van arra, hogy a helyzet ne mérgesedjen el még jobban.
Azon kívül, hogy nagyon sokat számít a család, mint elsődleges szocializációs helyszín, az iskola is számottevő, illetve a velünk született temperamentum is. Így nagy butaság a kérdezőt hibáztatni, miszerint az ő nevelésük eredménye, mert egyrészt ez egyáltalán nem biztos, másrészt pedig bizonyára megtettek mindent a nevelés során, ami tőlük telhető.
Hozunk rossz döntéseket, de az eszem megáll ettől a nagy egyetértéstől az agresszió tekintetében. Arról meg nem is beszélve, hogy mindenki milyen okos és mindenáron a tekintély visszaszerzésére pályázik.
utolsó bár úgy érzem itt a szülő rontott el mindent amit csak lehet, de kíváncsi lennék te ennyi beszólás, lenézés, kötekedés után illetve rendelgetés után, amikor már família kft.-sen szólva "eddig,eddig,eeeedig vagyok", egyzsercsak a gyereked a kukába vágja a táskát,te mit tennél?
. megbeszélnéd vele, hogy amit csinál rossz? az már megvolt, nem jött össze
.büntetést kapna? ez is megvolt
.elfogadod, hogy ekkora kakiba kevert a gyereked és megértő leszel?- még szép hogy kapott két pofont és nehogy már több évnyi szemétség után ne legyen a szülőnek joga adni 2 db pofont:D ez nem verés, csak tehetetlen cselekedet. Az már más hogy mindez a szülők rossz nevelésének következménye. De attól még a kölyök megérdemelte a 2 pofont és tessék neki még itt sem jött le hogy rosszat tett, sőőőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!