Tényleg nem normális ez egy 16 hónapostól?
15 hónapos státuszon volt kint nálunk a védőnő, kitöltöttünk egy kérdőívet megfigyelte miket csinál a lányom, és azt mondta hogy ezek alapján kb. 1 évvel a társai előtt van fejlődésben, pedig koraszülött lévén hátrább kéne lennie, így számítsak rá hogy hiperaktív lesz, vizsgáltassam ki. Mivel szépen fogalmazva sem profi a védőnőnk, így nem tudom mennyire igaz amit mondott, illetve hogy egy ilyen vizsgálat mennyire szükséges ha gyógyszerezni/lassítani amúgy sem akarom. A lányom amúgy 36. hétre született, most 74 cm és 8 kg.
Amiket csinál már:
- 12 hónapos kora óra fut, most már olyan gyorsan hogy alig lehet utolérni
- egyedül lépcsőzik, állva, korlátba kapaszkodva
- egyedül eszik, iszik
- egyedül öltözik/vetlőzik
- szavakat mond, kézzel jelez
- megért összetett mondatokat és csinálja is amit kérünk tőle (pl. hozd ide a sapkádat: elmegy, megkeresi, és hozzá, tehát tudja mi az a sapka, mi az hogy hozd ide, és még hallgat is ránk)
- labdázik a kutyával (eldobja neki a teniszlabdát, mikor a kutya visszahozza akkor kiveszi a szájából és újra eldobja)
- egyedül csúszdázik (felmászik a létrán, a kapaszkodót megfogva leül, majd lecsúszik)
- állatokat, formákat, színeket felismeri
- építőkockákkal épít, formabedobóval játszik
- ha valaki elmegy elköszön (integet és mondja hogy pá-pá)
- TV-t bekapcsolja, csatornát vált és a hangerőt szabályozza (tudatosan, mert figyel és addig kapcsol amíg neki nem tetszőt nem talál)
- Hűtőt kinyitja, kibontja a tárolót, és kiveszi a virslit
- Ha megállunk akkor kiszedi magát a biztonsági övből és kinyitja a kocsi ajtót
Ezeket tényleg csak 2-2,5 éves korban kellene csinálnia? és ha igen, akkor az baj ha ő koraérett?
"pedig koraszülött lévén hátrább kéne lennie,"
Marhaság! 1 héttel született csak korábban a határnál, az semmit se számít. Ha 37. hétig kibírja, már nem számítana koraszülöttnek. Csak extrém koraszülötteknél érdemes korrigálni.
Egyébként semmi extra, teljesen belefér a szórásba, nem jár előrébb a koránál. Ha egy 2-2,5 éves járna itt, akkor meg azon sóhajtozna a védőnőd, hogy jaj, le van maradva.
Az autósüléssel vigyázzatok. Ez nem ügyesség, hanem rossz bekötés. Esetleg pajzsost próbálhatnátok a mostani helyett.
(Egyébként akkor lenne annyival előrébb ennél a példánál maradva, ha pont nem mászna ki, mert értené, hogy az ülésben kell maradni. :) )
Ügyes a kislányod, de azért nem kiemelkedően annyira hogy gondnak érezd.
A szavakat mond, az előrébb van,illwtve a forma és színfelismerés.
Öltözködést hogy kell elkepzelni?
Viszont az autós dologról marha gyorsan szoktassárok le, mert qva veszélyes...
Nagyon ugyes kislany.
Semmi baj nincs vele.
Az autos story viszont engem is beizzitott.
Milyen ulese van?egy 5 pontos,jol bekotott,eleg szorosra huzott ulesbol sztem lehetetlen egy ennyi idos gyereknek kiszabadulnia.illetve a kocsiajtot is eleg nehez lehet a kis kezevel kinyitni...egyszerre huzni a kilincset maga fele,es lokni kifele az ajtot.
En is azt ajanlom,hogy mindenkepp kapcsoljatok be a gyerekzarat.mar eleg regi autokon is van a hatso ajton.ujjabbaknal mar elektoromosan a muszerfalrol kapcsolhato.
Es az oltozes meg engem is erdekelne,hogy ezt,hogy kell elkepzelni?
Kizartnak tartom,hogy pl egy nadragot egyedul felvegyen egy 16 hos.
Ettol fuggetlen elofordulhat,lehet az en gyerekeim voltak extra benak,de nekik ez joval kesobb sikerult csak.
Illetve meg az is eszbe jutott,hogy az en fiam 2 eves koraig hattal bekotve utazott.....igy az ajto kilincset takarta az ules hattamlaja.ki kellett volna tekernie magat,hogy odaferjen hozza.
Ennyi idosen meg a hattal bekotott ules a legbiztonsagosabb!
Tök rendben van, ezeket az én gyerekem is tudta ilyenkor, bár tv helyett a videókat váltogatta és tekert benne a jó részekhez.
Biztos van olyan terület is, ami nem megy, gyúrjatok arra. Az én gyerekem pl rendkívül türelmetlen, és borzasztó szabálykövető volt(pedig én pont az ellentéte vagyok). Lépcsőzni jól tudott mindig, de ugrani 3 éves koráig nem tudott páros lábbal. Ugyanígy a tekerős triciklit sem tudta hajtani, de az útpadkán szépen egyensúlyozott.
A hintát a mai napig nem tudja hajtani rendesen, pedig már 4 éves.
Szóval örülj annak, ami megy, és figyelj arra, ami kevésbé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!