Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Tényleg nem normális ez egy...

Tényleg nem normális ez egy 16 hónapostól?

Figyelt kérdés

15 hónapos státuszon volt kint nálunk a védőnő, kitöltöttünk egy kérdőívet megfigyelte miket csinál a lányom, és azt mondta hogy ezek alapján kb. 1 évvel a társai előtt van fejlődésben, pedig koraszülött lévén hátrább kéne lennie, így számítsak rá hogy hiperaktív lesz, vizsgáltassam ki. Mivel szépen fogalmazva sem profi a védőnőnk, így nem tudom mennyire igaz amit mondott, illetve hogy egy ilyen vizsgálat mennyire szükséges ha gyógyszerezni/lassítani amúgy sem akarom. A lányom amúgy 36. hétre született, most 74 cm és 8 kg.

Amiket csinál már:

- 12 hónapos kora óra fut, most már olyan gyorsan hogy alig lehet utolérni

- egyedül lépcsőzik, állva, korlátba kapaszkodva

- egyedül eszik, iszik

- egyedül öltözik/vetlőzik

- szavakat mond, kézzel jelez

- megért összetett mondatokat és csinálja is amit kérünk tőle (pl. hozd ide a sapkádat: elmegy, megkeresi, és hozzá, tehát tudja mi az a sapka, mi az hogy hozd ide, és még hallgat is ránk)

- labdázik a kutyával (eldobja neki a teniszlabdát, mikor a kutya visszahozza akkor kiveszi a szájából és újra eldobja)

- egyedül csúszdázik (felmászik a létrán, a kapaszkodót megfogva leül, majd lecsúszik)

- állatokat, formákat, színeket felismeri

- építőkockákkal épít, formabedobóval játszik

- ha valaki elmegy elköszön (integet és mondja hogy pá-pá)

- TV-t bekapcsolja, csatornát vált és a hangerőt szabályozza (tudatosan, mert figyel és addig kapcsol amíg neki nem tetszőt nem talál)

- Hűtőt kinyitja, kibontja a tárolót, és kiveszi a virslit

- Ha megállunk akkor kiszedi magát a biztonsági övből és kinyitja a kocsi ajtót

Ezeket tényleg csak 2-2,5 éves korban kellene csinálnia? és ha igen, akkor az baj ha ő koraérett?

2018. máj. 8. 11:06
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
84%

Szia! A hiperaktivitás nem ezt jelenti, hanem majd akkor fog igazán feltűnni, ha később, pl. Oviban nem tud megülni egy kicsit sem a fenekén. Akkor érdemes elgondolkodni ezen, addig szerintem teljesen felesleges.

Szerintem teljesen normalis, amiket csinál a gyermeked, igaz van olyan, aki még csak ebben a korban kezd szaladgálni, az is normális. Három lányom van, mind a harom teljesen más ütemben fejlődött.

2018. máj. 8. 11:15
 2/18 anonim ***** válasza:
53%
Hát, nem semmi. A tévét kezelni még a közel 3 évesem se tudja, csak ki- és bekapcsolni. Az üléséből se tudja kikapcsolni magát, kocsiajtót se nyitja, mondjuk nem is mutattuk, hogyan kell. Az tuti, hogy ennyi idősen a felsorolt dolgok nagy részét nem csinálta egyedül. Futni tudott, bár nem olyan gyorsan, volt pár szava, jelzett a kezével, értette, amiket mondtunk neki, labdázni is tudott, pápázott, de kb. ennyi.
2018. máj. 8. 11:17
 3/18 anonim ***** válasza:
71%
A lényeg, hogy semmiképpen ne akard lassítani, hagyd fejlődni a saját ütemében, örülj neki, és inkább próbáld fejleszteni, amiben kiemelkedő szerinted.
2018. máj. 8. 11:18
 4/18 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem a gyereked picit elörébb van több mindenben, mint az átlag ilyen idös, de problémának nem érzem.

Egyedül ami nekem nem tetszik, hoyg ennyi idösen egyedül kezeli a TV-t, pedig neki még nem igazán kellene TV-t néznie, legfeljebb naponta 20-30 percet veled közösen.

2018. máj. 8. 11:18
 5/18 anonim ***** válasza:
75%

1-2 dolgot túlzásnak érzem.

Kiszedi magát a biztonsági övből és ajtót nyit? A 3 évesem is alig éri el az ajtót, teljesen ki kell másznia az ülésből.

Hogy éri el a hűtőt?

15 hónaposan már egyedül tvzik úgy, hogy csatornákat vált?

A többi kb. Okés.

2018. máj. 8. 11:19
 6/18 A kérdező kommentje:

Nem néz sokáig TV-t, bekapcsolja, keres valami neki tetszőt, nézi kb. 3 percig aztán megy a dolgára, és ezt napi 3x max. Hosszú időre nem köti le semmi, ülve játszani maximum 10 percet tud, utána már menni kell. Nem lehet megállítani, ölbe ültetni, mondókázni, egész nap mozogni kell. Azt kifelejtettem, hogy éjjel alszik 11-13 órát, viszont napközben ha csinálunk valami komolyabb túrát (1,5-3 km séta) vagy elmegyünk úszni akkor alszik 1,5 órát, ha viszont csak otthon vagyunk akkor semennyit sem.

A hűtőt úgy éri el, hogy nem zártuk el a konyhát, és egy kis méretű hűtőnk van (160x50), nem nehéz kinyitni.

Az ülést nem kikapcsolja, hanem kibújik belőle, addig mozog amíg ki nem szabadul, utána pedig már hajol az ajtóhoz. Ez ellen próbálok küzdeni, szorosabbra és szorosabbra kötni, de már lassan lélegezni sem tud mégis kiszabadul :(

2018. máj. 8. 11:31
 7/18 anonim ***** válasza:
79%

Azon nincs mit kivizsgáltatni, hogy az átlagnál gyorsabb ütemben fejlődik, és sok helyzetben ügyesen feltalálja magát. Majd ha esetleg lesz probléma, akkor utánajártok, de itt most még nincs gond, akkor mit is kellene kezelni?

Neki amúgy sem feladata kivizsgálásra küldeni, ne képzelje magát gyerekorvosnak.

Az ajtón kapcsoljátok be a gyerekzárat, hogy csak kívülről lehessen nyitni, ha esetleg még nem tettétek.

2018. máj. 8. 11:47
 8/18 anonim ***** válasza:
36%
Nagyon ügyes! Sztem hagyjátok ki au ovit, egyenesen suliba írasd. 😊
2018. máj. 8. 12:12
 9/18 anonim ***** válasza:
37%
Az atlagnal valamivel elorebb van, de ha belepsz a Montessoris facebookcsoportba, akkor rajohetsz, hogy annyival nincs is, ott rengeteg hasonlo dolgot csinalnak hasonlo koru gyerekek :) En emiatt nem is utkoztem meg azokon, amiket leirtal, az en gyerekem is hasonlo dolgokat csinalt ennyi idosen.
2018. máj. 8. 12:19
 10/18 anonim ***** válasza:
Az én 15 hónaposom is kábé hasonló dolgokat csinál.Önállóan eszik, öltözik, táncol, egyedül csúszdázik stb. Azzal a különbséggel, hogy ő pl. nem néz tévét. Helyette inkább batyerászik. A nagy hátrébb tartott ilyenkor. Főleg mozgásban, de ez semmit sem jelentett. Behozta nagyjából. Ő már lassan négy éves és a házszámok segítségével megtanult 100-ig számolni. Összead-kivon tízig. Rájött, hogy az ujjain keresztül simán tud számolni, viszont a rajzban, bicajozásban picit hátrébb tart a többieknél és nehezen oldódik a közösségben. Minden gyerek más.
2018. máj. 8. 12:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!