Szerintetek helyesen cselekedett a tanárnő oviangolon?
Kislányomat oviangol foglalkozásokra járatjuk. Még 7 kisgyermek jár a csoportba. A húsvét előtti órán a tanárnő behozott egy fonott kiskosárban pár csokitojást és mondta a gyerekeknek, hogy aki szépen csinálja a feladatokat, az kap csokitojást. És aki a legtöbbet gyűjti össze az óra végére, az nyer.
A gyerekek nagyon lelkesek voltak, szorgalmasan csinálták a feladatokat, a tanárnő pedig minden feladat után elmondta, hogy nagyon ügyesek voltak, és mindenki vehet egy csokit. Össze is gyűjtöttek 5-öt mindannyian az 5 feladat után (jószívű volt a tanár amúgy, néha az én gyerekem sem érdemelte volna meg, mikor félúton beült az ölembe és az egyik feladat felét nem csinálta meg, de akkor is adott neki).
Lényeg, végül a legutolsó feladatnál elmondta, hogy nagyon ügyesek voltak, de most már csak 1 tojást ad, az egész órán legügyesebbnek, így ő nyert. Megtapsoltuk a kisfiút, aztán hazajöttünk.
Az óra után, már kint, viszont az egyik másik kisfiú olyan hisztit vágott le, hogy zengett tőle az utca. Nem érezte helyesnek, hogy ő nem kapott 6. csokitojást és hogy nem ő lett a győztes. És hallottam az anyját olyasmit mondani neki, hogy szerinte sem volt igazságos, és hogy ilyen gyerekek között nem lenne szabad nyertest hirdetni, hanem mindenkinek egyforma mennyiségű csokit kellett volna adnia és holtversenyt hirdetni.
Megjegyzem: tényleg a 6. tojást kapó kisfiú volt a legaktívabb az órán, megérdemelten nyert. A kérdés: tényleg nyernie kellett vagy a méltatlankodó anyukának van igaza és nem kellett volna győztest hirdetni 4-5 éves gyerekek között?
Ovis egy 3 és egy 7 éves is.
Mekkorák a gyerekek?
Szerintem rendben van, hogy a játékos dolgokat is feladatnak hívjátok, jó lenne ehhez a szóhoz pozitív jelentést társítani, különben a gyerek már előre stresszelni fog(mint itt az anyukák), hogy a feladat valami kínkeserves teszt.
A jutalmazás jó módszer, de nem így. Én jutalmaznám az összes gyereket, nem mondanám összesítve, hogy te vagy a legjobb.. Van a leggyorsabb, a legtöbbet jól megoldó, a legtöbbet próbálkozó, a leglelkesebb meg ilyenek.
Jutalmazzon minden ilyet egy tojással, az alap tojás(megpróbáltad) mellé.
Aztán lehet mondani a gyerekeknek, hogy látod, minden tulajdonság egyformán ér egy csokitojást, mert mind fontos. Abból aztán nem sokat tanul a gyerek, hogy megmondják, hogy valaki "jobb" nála. Sőt, jogosan akad ki.
Ha a tanár ilyenkor nem gondolkoztatja el az ovisokat, hogy mit is jelent a "legjobb" és nem mondja el az elején tisztán, és azt sem mondja, hogy aki most nem a "legjobb", az következő alkalommal lehet az csokitojásért, akkor bizony nem járt el helyesen.
Olyan versenyhelyzetet nem szabad teremteni, ahol nem világosak az elvárások és a többi gyereknek nincs javítási lehetősége.
Még engem felnőttként is frusztrál, ha valamire csak egy lehetőségem van, és nem tudok javítani a teljesítményemen fejlődéssel, nemhogy egy gyereket.
Még ki is emeli, hogy ez egyszeri alkalom, soha vissza nem térő lehetőség, hisz csak most lesz csokitojás, és az kapja az utolsót, aki a legjobban teljesít, nem számít, mennyit fejlődhet később, hogy neki is járhasson az elismerés..
Az életben sem így van, a fejlődést kellene díjazni, de mindenképp lehetőséget adni neki. Tanítónéni lehetett volna következetesebb, és nem kellett volna így nyomás alá helyezni ovisokat.
A nyomással amúgy nincs baj, ha szépen szervezve van, körültekintően, de így szerintem kifejezetten pocsék ötlet és rossz hatással van a gyerekekre.
Arról ne is beszéljünk, hogy még közönség is volt, ráadásul a szülők..
Azon meg nem kell fennakadni, hogy egy ovis kiakadt, pláne ebben a helyzetben.
A saját és barátai szülei előtt elbukott egy soha vissza nem térő lehetőséget, amire nagyon vágyott, és le merném fogadni, hogy nem is érti, miért, hogy milyen sok különböző tulajdonságot takar az, hogy "legjobb", és egyik nem értékesebb a másiknál.
19-es válaszoló: Én az egyik anyuka vagyok, aki a 4 éves kislányával jár a foglalkozásra, és történetesen óvónő vagyok (de nincs közöm ehhez az oviangol dologhoz, ezt egy nyelviskola szervezi).
59%-es válaszoló, ne haragudj, de megmosolyogtam a hozzászólásaidat. :) Elég rendesen hozzáköltöttél a történethez.
"Lehet, hogy a többi nem hisztizett, de ettől még ugyanolyan igazságtalannak tartották és el is mondták a szüleiknek." Ezt honnan veszed? Az én lányom szerintem nem tartotta igazságtalannak, nem is mondott ilyet, és semmi sem mutat arra, hogy a többi gyerek tett volna ilyet.
"A gyerekeknek totál nem lett elmagyarázva, hogy mi alapján történik a jutalmazás." De, ezt elmondta a tanárnő az óra elején angolul majd magyarul is, hogy mind mi, mind a gyerekek megértsük, hogy mi a tét. Hogy aki a legszebben dolgozik, az gyűjti majd a legtöbb tojást és az nyer.
"A gond az, hogy a kisfiú jobb teljesítménye csak az óvónéni számára volt nyilvánvaló.". Ebben is tévedsz. Nekem is nyilvánvaló volt, hogy a legelső perctől fogva a szóbanforgó, nyertes kisfiú volt mindig a legaktívabb az órákon. Csodálkoztam is, hogy 4 éves a kissrác és olyan szépen nyugodtan megül, ha épp mondókázás vagy mutogatós játék van (értsétek jól, kézzel imitálnak cselekvéseket pl. eső esik, száll a madár, úszunk stb.), ha meg táncolni kell vagy ugrálni, akkor is végig csinálja nagy lelkesen. Nagyon fegyelmezett és szorgos kisfiú. Én nem sajnáltam tőle azt az utolsó tojást, és a lányomon sem láttam, hogy sajnálta volna.
És ezeknek fényében a cafetériás hasonlatod sem állja meg a helyét. Nem az volt a tét, hogy mindenki csinálja meg időre a feladatokat. Hanem aki a legszebben dolgozik az órán, az nyer - leegyszerűsítve. Ha minden kollega elkészíti feladatokat, de csak a Pistáé pontos és az a legjobb, a többieké meg hiányos itt-ott (hiszen mindegyik gyerek le-leült néha, elkalandozott egy kis időre a nyertes kivételével), akkor én nem sajnálnám tőle a 20E forintos bónuszt.
Na mindegy, jól belementünk ebbe. :) Köszönöm a válaszokat! Nagyon tanulságosak. Az utolsónak is vannak jó meglátásai, köszi! Amúgy 4-5 évesek a gyerekek a csoportban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!