Szerintetek a nagyszülők mekkora hatással vannak a gyerek pszichés fejlődésére, ha gyakran találkoznak?
Rám nagyon jó hatással voltak egyik részről. Sok minden van, amit tőlük tanultam meg, értékek, nézetek. Rendszeresen találkoztunk, de nem naponta, mivel nem egy városban éltünk.
Másik részről, hiába éltünk egy városban, nem alakult ki olyan szoros, jó kapcsolat, nem is találkoztunk olyan gyakran, mint a távolabb élőkkel. Az ő hatásukat nem érzem semmiben sem.
Szerintem mindenki, akivel a gyerek találkozik, hatással lehet rá. Nekem erősen rasszista a rokonságom, gyerekkoromban rám is ragadt rendesen nagymamám "intelligens"(a cigányok büdösek stb) gondolataiból, meg is szívtam, amikor feljött ilyen téma, kiközösítettek rendesen és leszólt a tanár is(teljesen jogosan). Pedig életemben nem láttam még cigány embert..
Ragad a gyerekre minden, nem az ő felelőssége, hogy szelektáljon, hanem a tiéd. Ha a nagymama káros hatásait látod, minden egyes alkalommal mondd el a gyereknek, mikor ezek feljönnek, hogy te mit gondolsz. Ha jó kapcsolatod van a gyerekeddel, tudni fogja, hogy a világ szép hely, nem valami mocsár, amiben fuldoklunk.
Minden esetben mondd el a véleményed hangosan, vállald akár a konfliktust is, hogy a gyerek tudja, mi a jó irány, mert olyanok, mint a szivacs.
Akkor is szólsz, ha káromkodásra tanítják, akkor miért ne szólnál, ha világutálatra?
Most formálódik a gyerek jelleme, a legkisebb elszólásokat is megjegyzik, mindig képviseld a saját álláspontod. Hallhatja mások véleményét, de a sajátod is mindig képviselve legyen. Ha hallgatsz, azt fogja hinni, hogy egyetértesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!