A hipotónia csak a gyerek mozgásában jelent visszamaradottságot vagy a szellemi fejlődésére is kihat?
A mozgásfejlődés és a szellemi fejlődés együtt jár. Ezért ha hypotónia következtében visszamarad a baba a mozgásfejlődésben, akkor valószínűleg visszamarad a szellemi fejlődésben. Bár inkább a visszamarad szót nem használnám, mondjuk úgy, hogy "később csinálja"
Tehát egyik a másikból következik, de itt is lehetnek egyéni eltérések
Milyen mértékű a hipotóniája a babának?
Lányomnak enyhe hipotóniája volt, így nála ez nem jelentett semmit a szellemi fejlődését tekintve. Picit lassabban fejlődött a mozgása az első hónapokban, de közben mindent élénken figyelt, és nyúlkált, aktív volt mint a többi baba.
Ha viszont erősebb a hipotónia, és elmarad a mozgásfejlődés, akkor a szellemi fejlődéssel is lemaradhat a baba.
A szellemi fogyatékosság más kategória. Úgyhogy én is inkább csak azt mondom, hogy lemaradhat a baba a fejlődésben, de ez nem behozhatatlan lemaradás és nem is végleges.
Nem. egyáltalán nem :)
Azért is mondtam, hogy rossz szó ez rá.
Állítólag Einstein is későn kezdett beszélni, semmit nem jelent
Ha még soha életedben nem jártál, és egyszer csak felállsz, akkor másképp látod a világot, másképp közelíted meg a tárgyakat állva, mint mászva. Nagy különbség van közötte, csak egy felnőtt járni tudó embernek ez fel sem tűnik, de egy gyereknek minden testhelyzet új lehetőségeket nyújt.
Miért kérdezed különben, milyen babáról és milyen hipotóniáról van szó?
Ha most arra gondolok, hogy mászva kellene elmosogatnom, akkor egyértelmű, hogy az állás mennyivel másabb, és mennyivel több lehetőséget ad. Szabad mindkét kéz, másképp foghatod meg a tárgyakat, másképp látsz, előrefelé nézel és nem lefelé...stb.
Persze hogy más a járás, mint a mászás.
S tényleg engem is érdekel, hogy miért kérdezed mindezt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!