1.5 eves gyereketeknek mennyire csinaltok husveti felhajtast?
Egyáltalán nem kevés.
Az ünnepek úgysem arról szólnak igazán, hogy az ember megcsinálta-e a pinterestről a legtrendibb dekorációt vagy az ételeket.
Húsvét két fajta lehet: ajándékos vagy locsolós. Na jó, vagy mindkettő.
A fiam is másfél éves. Én direkt nem is vettem semmi ünnepit, mert itthon sem leszünk. Majd a mamánál eszik finomat, lát a másiknál dekorációt, stb. Majd ha itthon leszünk és nagyobb lesz, akkor közösen csinálunk díszítést. :)
Tavaly nekem is masfel volt ilyenkor, en vettem par tojast jol lathato helyre szetszortam kertbe hogy na majd megkeressuk egyutt, az elso bogarnal amit eszrevett veszett fejsze volt, vegul osszeszedtem par oraval kesobb en a tojasokat es bevittem. Apro ajandekkal keszultunk, kezebe nyomtunk egy spricnis uveget mert azzal jol tud “locsolni” de nem a noket locsolta hanem minden mast. Mi nagyon jol szorakoztunk.
Iden 2.5, mar nyomja ha kell ha nem a zold erdoben jartamot, gondolom mire megyunk locsolni mar nem lesz poen. Vettem tojasfesteket, azt megprobaljuk, imad ilyenekkel szoszolni. Elmeseltem neki a husveti szokasokat, de ennyi. En nem diszitgettem sose meg tininek se, csak karacsonyra de ott is csak a far
Mi eddig minden húsvétot a vidéken élő nagyszülőknél töltöttünk, ahol a mama igenis nagy ünnepez csinál a húsvétból (ha otthon húsvétoznánk, én otthon is megadnám a módját, mert a gyerek így látja, így tanul, így alakíthatunk ki hagyományokat).
Szval nálunk a húsvét a mama "feladata", örömmel süt-főz, amíg kicsik voltak a gyerekek, a mama előre tojásokat is festett, most már egy pár éve viszont mindent együtt csinálunk.
Tojást festünk, sütit sütünk a gyerekekkel, verset tanulunk, mert vidéken nagy ünnep a húsvét, mindenki jön locsolkodni, a közelebbi rokonokhoz pedig a férjem átmegy a fiunkkal. A kislányunk pedig a mamánál várja a locsolókat. A kertben a papa kiteszi a fűre a nyuszikat, bóklászhatnak egy kicsit, a gyerekek simogatják őket (vigyáznak rájuk), aztán van a tojáskeresés a kertben. Amíg a gyerekek bent a házban ténykednek, én kint egy pár helyre elrejtem a finomságokat (tejes, csokis édességeket), aztán közösen megkeresik. Roppantul élvezik.
A szüleim az én gyerekkoromban minden ünnepnek megadták a módját pici korunkban is. Volt szép dekoráció, ünnepi témájú sütögetés-kézműveskedés, én ezt a hagyományt adom át a gyerekeimnek egészen kicsi koruktól kezdve. Emlékszem, a fiam picit volt több, mint másfél év, amikor sólisztgyurmából tojás és nyuszi formákat készítettünk, én kisütöttem, majd együtt kifestettük. Persze, még a csillárról is lógott az anyag, de a lényeg az élmény volt. Sosem értettem, miért hivatkozik egy anya arra, hogy a gyerek még úgyis kicsi, úgysem érti. És erre hivatkozva sztem inkább lustaságból semmi ünnepi hangulatot nem varázsol. Persze, nekem is kellett takarítanom a sólisztgyurmázás után, meg résen kellett lennem, mert a fiam folyton kóstolgatni akarta, de ezért inkább ne is csináljunk semmit? Ezt nem értem.
Kérdező, egy másfél éves járó, szaladó kisgyerek már örömmel keresné a nyuszifészkeket, megcsodálná a dekorációt. És ha elszakítaná, széttépné, na és? Jövőre majd gyártanátok újat. Ilyenkor nem bolti sokezer forintos dekorációt kell venni, mert azt tényleg sajnálja az ember. Hanem mondjuk papírból hajtogatni, ragasztani akár együtt a gyerekkel, akár nélküle, de mindenesetre aztán bátran rá lehet ereszteni a gyereket, neki a papír tépkedése is óriási kaland, nem beszélve arról, hogy mennyire fejlesztő a sok különféle anyag, szín, forma, mindegyikről el lehet mondani, hogy mi micsoda, mit jelent, csomót tanulhat belőle egy másfél éves is. Vszleg nem fogja jövőre hibátlanul visszamondani neked az infókat, de nem is ez a lényeg, hanem hogy kinyíljon számára a világ minden különleges alkalommal.
Kérdező, nem akarlak megbántani, nyilván nem mondhatok olyat, hogy kevés, amivel készültél, de mivel gondolom, többre is futotta volna (nem anyagiakról beszélek, hanem idő- és energiaráfordításról), ezért igen, sztem kevés. Tele a net dekorötletekkel, egyszerű papír-ragasztó-ollóval könnyen ki lehet dekorálni a lakást, hogy aztán a gyerek hadd gyönyörködjön, majd romboljon egy kicsit😊
Szerintem ez attól függ hogy kinek mit csináltak anno a szülei, legalább is én nemtudnám máshogy elképzelni Nálunk minden ünnepkor felvan és volt díszítve a ház, az udvar minden. Én is ugyanezt teszem, díszek, ajándékok stb... Lányom 10 hós múlt.
Persze nem csak miatta csinálom amíg ő nem volt addig is mindig díszítgettem.
"Sosem értettem, miért hivatkozik egy anya arra, hogy a gyerek még úgyis kicsi, úgysem érti."
Senki nem is kérte, hogy értsd meg. Ellenben nem hiszem, hogy lenne jogod leszólni és lustának titulálni azt, aki a húsvétból nem csinál felhajtást egy másfél éves esetében. Az én szüleim pl szinte soha nem ünnepelték, na bumm. Mégis felnőttem és kikérem a nevükben is, hogy lusták voltak.
Annyira irritálnak a magadfajták...az égvilágon senki nem tett rossz megjegyzést azokra, akik ünnepelnek. De neked persze muszáj őket kapásból elítélned. Miért is? Komolyan nem tudja valaki felfogni, hogy mindenkinek más a fontos?
Félreértettél, én nem ítélem el azokat, akik nem ünnepelnek, mindenkinek szíve joga eldönteni.
De a kérdező kérdéséből érezhető, hogy valójában ő sem tartja túl jó dolognak (talán neki többre lenne igénye), hogy a gyerekre hivatkozva elintézi az egész ünnepet egy pici ajándékkal. Nem az ajándék a lényeg, ajándékot mindig kapnak a gyerekek, hanem pont az az ünnepi körítés, amit ő nem ad meg a gyerekének pont a gyerekre hivatkozva. Holott a másféléves lenne a leglelkesebb, ha színes tojásokat és nyuszifészkeket keresgélhetne akár a lakásban. Vagy kivinne pár kelléket a közeli parkba, és ott lenne a fészekkeresés, ami izgalmas lenne a gyereknek és még a levegőn is lenne.
Az ilyenfajta ötlettelenséget neveztem én lustaságnak, nem azt, aki mondjuk meggyőződésből nem ünnepel, az az ő dolga, szíve joga eldönteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!