Ti szoktatok manapság olvasni a gyereketeknek? Ha igen miket?
Sziasztok!
Nekem még nincs gyerekem, de eszembe jutott, hogy én mennyire szerettem gyerekként a könyveket.
Manapság szoktak még olvasni a gyerekeknek, Ti szoktatok?
Mik a kedvenc mesekönyveitek, akár nektek mi volt régen, akár a gyerekeiteknek?
Az én kedvenceim a Márti sorozat volt, a Pöttyös Panny, Hét tappancs gazdája Penny, Geronimo Stilton, Pitypang az oroszlán,Grimm mesék Persze ezek csak kisebb ovis/kisiskolás korban.
Ugyan még csak 1 éves a gyermekem, de fontosnak tartom azt, hogy mindennapos legyen az olvasás. Hogy kialakuljon a könyv szeretet és tisztelet. Mert nagyon kopik már az olvasás manapság. Csak a telefon meg a laptop..
Még nem olvasok neki, mert türelmetlen. Inkább csak Ő nézegeti a kemény lapos könyveket. Kezébe veszi, leül, nézi a rajzokat. Ha együtt nézzük, mutogatom mit láthat az oldalakon. Beszélek a látottakról. Majd később biztosan olvasok is ha már oda figyel a történetre is.
persze hogy szoktam. mindkettőnek kisbaba koruktól.
A Grimm meséket én pont nem szeretem, a többi amit említesz, nincs meg, nem emlékszem rájuk, viszont volt helyette 50 mese amit imádtam - Kis Mukk, Benedek Elek mesék, állatos történek, később Lessie, Vadon szava meg az összes kutyás mindenség, Eric Kastner, ezeket persze már én olvastam, nem édesanyám olvasta. De viszont adott jó pár könyvetr a gyerekkorunkból, amiben mesék vannak, most azokból is olvasok a gyerekeknek: Első Mesekönyvem, Hóc Hóc Katona, Kis Vakond.
Viszont a régi "szoci" és többnyire orosz mesék mellett vannak nagyon szép kortárs magyar könyvek, pl Vadadi Adrienn most "sztár" a kismamák körében, tényleg nagyon jól ír, óvodások számára érthető nyelvezettel (a régi könyvekről ezt bizony nem mondanám el, sokat még én sem értek noha ovisoknak íródott) sláger Bartos Erika Bogyója (az Anna Peti Gergő őrületet mondjuk nem értem, 6000 ft egy könyv és szerintem nem egy nagy szám), illetve Franklin, Maszat, Boribont is imádják. angol népmesék gyűjteményéből van több kötetem és elég jók
Nekem még nincs gyerekem, de ha majd lesz mindenképp szeretnék olvasni neki.
Nekem A rút kiskacsa volt a kedvencem. Emlékszem anyum sokszor kettőt lapozott, hogy hamarabb letudja, én meg mindg kijavítottam, hogy "most nem is ez jön".
Nekünk volt a Kis gyermekek nagy mesekönyve és abból választottunk minden este mesét én is meg húgom is egyet. De sok más mesekönyvünk volt, pl. Andresen mesék, Magyar népmesék, stb. Minimum 2 polcnyi.
Ha jól emlékszem akkor a Tükrös Katát is szerettem nagyon. Húgomnak meg A tavi tündér volt a nagy kedvence meg a Minden egér szereti a sajtot.
Most kezdtem el olvasni neki , 22 hónapos, de ez nem azt jelenti hogy eddig nem könyveztünk csak eddig úgy volt hogy beültünk alvás előtt a fotelbe és vagy 7 könyvet átlapoztunk,nézegettünk mi-micsoda rajta stb.
Most kezdte el igényelni hogy lefekszik az ágyba én meg olvasok neki, múltkor el is aludt rajta, eddig nem volt türelme végig olvasni egy mesét.
Most olyan könyvet vettem neki hogy minden napra egy mese disney-be, kicsit még nehéz nyelvezet neki,de próbálom saját szavaimmal elmesélni neki. Ezen kívűl még micimackót szoktunk olvasni, de rengeteg lapozgatós könyve van.
Míg a hasamban volt,sokat énekeltem neki,az apukája mesét olvasott minden este :). Mióta megszületett,sokat olvasunk neki,már ő hozza a könyveket. Mondókázunk is rengeteget. Bogyó és Babóca,leporellók (mondókás), A kiskakas gyémánt félkrajcárja (ebből a rekordja 4 felolvasás egymás után,ő kérte). A török és a tehenek, Kis Bence, Bóbita, Babaringató. 99%át már kívülről fújom.
Az a legjobb,mikor hozza a babócát,és ahogy olvasom,mindig lapoz nekem :)). 23 hós lány
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!