Hogy magyaráznátok el egy háromévesnek, hogy mi az a temető?
Pl ....a nagyon idos nenik es bacsik masodik otthona...vagy ha vallasosak vagytok akkor pl hogy ott jutnak el a nagyon idos nenik es bacsik a menyorszagba....
De igazabol erre en se tudom a valaszt.
A halal jelentesevel tisztaban van mar?
Nem tudom ezen mit kell magyarázkodni.
Temetöbe temetik el a halottakat. Ennyi.
A gyerekek 95% -nak ennyi elég, föleg mert 3 évesen még azt sem tudja mi az, hogy halott.
Ha tovább kérdez akkor tovább valaszolsz.
Olyat ne hogy mondj neki, hogy idös emberek otthona, meg az sem, hogy a gonosz emberek a pokolba jutnak...
Attól függ, miben hisztek, a halált hogy magyarázod neki.
Az én fiamnak nem kellett a buszról kiszúrnia, mert születésétől kezdve viszem magammal a temetőbe, amikor megyek gyertyát gyújtani.
Mi nem vagyunk vallásosak, így a halál témát is elég tárgyilagosan magyarázzuk el. Pont 3 éves múlt, amikor a szomszéd bácsi meghalt. Azt is elmagyaráztuk. Meg az én apukám kiskoromban meghalt, így megkérdezte, miért csak 1 nagypapája van. Akkor is elmondtuk, hogy meghalt.
Nem kell a gyerekeknél tabu témaként kezelni a halált. Csak az ő szintjükön kell elmagyarázni.
Nálunk még a hamvasztás is szóba került, mert mindenki hamvasztva van.
Most 5 éves, tisztában van a halál és a temető fogalmával.
Én se vagyok vallásos, de nálunk az angyal, ördög, szellem, csontváz olyan mint a Mikulás vagy a Jézuska. Kérdezget róluk, én meg hát, mivel szeretek mesélni, válaszolok.
Lányom már kérdezte tőlem, hogy ő is meg fog-e egyszer halni. Nem kell túldramatizálni, a saját szintjén egyszerűen kell válaszolni. Igen, de majd csak nagyon sokára, előbb fel kell nőni, aztán meg kell öregedni stb stb
Az én lányom ott jár hogy miérteket kérdez.
3.5 éves.
Ebbe benne van a temető is.
Jobb már kicsi korban tudatosítani a gyerekkel egyszer mindenki meghal mert könnyebb lesz elfogadnia ha egy közeli szerette egyszer elmegy.
Én azt mondtam neki hogy oda rakják a néniket, bácsikat akik már nem vesznek levegőt. Meghaltak mert öregek voltak vagy betegek ez az élet rendje. Annyit mondott a lányom hogy jó.
Azóta nem kérdezte.
Ugyam ez a születés. Nem kell kerülkegetni a forró kását.
ÉS? Akkor elmnodod neki, mi a halál.
Nem kell ezen semmit túlbonyolítani, a halál teljesen természetes (kivéve gyilkosság, baleset) része az életünknek.
Én megmondtam, hogy oda temetik azokat, akik meghalnak, a halállal pedig már találkozott, mert a macskánk nemrég pusztult el.
Akkor elmondtam neki, hogy már nagyon idős volt, és kimerült. Olyan hasonlatot hoztam, mint a játéka, ami egyszer csak nem zenélt, mert lemerült az elem benne. Nem, Ciccben nem lehet elemet cserélni, ő nem fog újra dorombolni.
Persze, sírt, de eltemettük a fa tövében, vittünk virágot neki.
És hogy a temetőben az olyan nagyon idős emberek vannak, mint Cicc volt.
Ennyi, ennél több nem kellett neki, megértette.
Állítom, hogy a miért korszak sokkal rosszabb volt :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!