Milyen orvoshoz forduljak ha 1 hónapja köhög az 5 éves és a gyerekorvos legyint rá?
Figyelt kérdés
Decemberben kétszer vittem el gyerekorvoshoz a fiamat köhögéssel, hurutos köhögés, láz és orrfolyás nélkül. Az orvos szerint köptető, Sinupret csepp és ennyi. Nem javult, visszavittem, azt mondták adjak neki Neocitrant (amit 6 éves kortól lehet adni) de erről lebeszéltek a gyógyszertárban, a köptetőt ne adjam már. Most még jobban köhög mint eddig, a gyerekorvos azt mondta akkor vigyem vissza ha lázas is lesz, de nem lázas még mindig. Milyen orvoshoz forduljak ezzel? Másik gyerekorvoshoz? Tüdőgyógyászhoz?2018. jan. 23. 08:23
1/21 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy lesz aki azt mondja, miért nem adtam akkor neki Neocitrant ahogy az orvos mondta, de azóta többen (pl az óvónő) is azt mondták, hogy isten ments, azt ne adjam, így nem mertem.
2018. jan. 23. 08:25
2/21 anonim válasza:
Elvinném másik orvoshoz is.
A neocitrán csak tüneti kezelés. Kb annyi nyugtató van benne, hogy egy felnőtt embert is kiüt és alszik tőle egéyz éjszaka. De többet nem ér.
Elhúzódó köhögésnél, ha az orvos szerint nincs teendő, akkor is vissza szoktam vinni hetente, hogy megballgassa a tüdejét. Nehogy hörghurut vagy tüdőgyulladás legyen belőlle. Nem feltétlenül és nem mindenkinél jár lázzal!
3/21 anonim válasza:
Én gyermek pulmonológiára vinném. Egyrészt ugye ott tüdőgyógyász-pulmonológus orvosok vannak, másrészt ha láz és egyéb tünet nélkül is hosszasan fennáll a köhögés, akkor könnyen előfordulhat, hogy allergiás eredete van. Majd a szakember megmondja,ártani nem fog egy alapos kivizsgálás. Esetleg nem tudom milyen hőfok van a lakásotokban,milyen fűtés, de ha száraz a levegő, a hidegpára sokat segít, egy ultrahangos párásítót megéri beszerezni, avval tutira nem ártasz és máskor is jól jön. Az enyém 4 literes kapacitású, egy akkora adaghoz mindig rakok 2-3 dl salvus vízet is. Ebből baj nem lesz, addig is amíg orvoshoz kerül, a későbbiekben is bármilyen felső-légúti/megfázásos/allergiás megbetegedésnél hasznát veszitek. Mondjuk ha ennyire tojik a gyerekre a körzetes, akkor azért szerencsésebb lenne új orvos után nézni.
4/21 anonim válasza:
Keresnék egy olyan gyerekorvost, aki rendesen ellátja a gyerekem, és át is jelentkeznék hozzá.
5/21 anonim válasza:
Bár egy köhögés simán elhúzódhat jó pár hétig... Ha jobban köhög, visszavinném a dokihoz, küldjön már tovább valahová, nem-e asztmás. De tudtommal pl. a fül-orr-gégészeten fogadnak beutaló nélkül is. Próbáld ki, hogy sokszor fújsz az orrába, hátha hátracsorgó váladék okozza. Szokták még fogni por-, szőr-, toll- vagy ételallergiára is, ez is lehet egy út (sajnos). De okozhatja fűtés miatti száraz szoba, érdemes talán sokat szellőztetni, párologtatni, sószobát látogatni, c és d vitamin mellett kálciumot szedni. (Ha ezek még nem voltak.)
6/21 babyboom567 válasza:
Terhesen egyszer befulladtam.Másnap elmentem orvoshoz,meg sürgősségivel az allergológiára.Asztma gyanút írtak a papírra,kaptam egy ilyen pumpát. Kb 3 napig használtam,abbahagytam tünetem nem volt,el is felejtkeztem róla.Tavaly nyáron hurutos köhögésem lett,biztos voltam benne hogy megfáztam.De mikor már vagy 6 hete nem múlt semmire,eszembe jutott az asztma pumpa(főleg,hogy mások is mondták,hogy biztos az allergia így jelentkezik).2 nap használat után semmi bajom nem volt.Szerintem allergiás a gyereked(mondjuk a háziorvosnak lehetne ennyi esze,hogy továbbküldi)
7/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Kértem is időpontot tüdőgyógyászatra, sajnos csak márciusra kaptam de vissza megyek a gyerekorvoshoz, megnézetem még egyszer, ha megint semmi nem fog történni akkor másik gyerekorvost keresek és szerintem megpróbálok magánúton tüdőgyógyászt keresni.
2018. jan. 23. 10:43
8/21 anonim válasza:
Ha nem mond semmit, pulmonológia előtt esetleg érdemes fül orr gégészetre is elvinned. Nem hiszem, hogy allergia/asztma lenne, az ilyen kis korban fulladással jár, a köhögés nem fulladás. De ahogy más is írta, lehet egy hátracsorgó váladék ami irritálja (ez asztmában és allergiában már a hörgőkre ment volna, az meg befulladással jár, ezért írtam, hogy szerintem nem az van neki. Sajnos tapasztalt vagyok benne a gyerekem által.) Vagy lehet akár egy megnagyobbodott orrmandula, nem tud kijönni az orrából a váladék, szintén hátracsorog és irritálja a torkát. Ezt a fül orr gégész egy orrcseppel lelohasztja.
9/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséged! Pár napja ez után kutakodtam az interneten (orrmandula), gondoltam jelzem a gyerekorvosnak, ha megnézi ha nem, elviszem fülorrgégére is.
2018. jan. 23. 13:49
10/21 anonim válasza:
Nagyon nehéz normális orvost találni. Több mint egy évig hordtam a fiamat orvostól orvosig, hogy folyik az orra. Más baja nem volt, csak az orra folyt. Sehol se vettek komolyan. Több helyen megkérdezték ugyan, hogy nem-e allergiás, mondtam, hogy még nem volt allergiavizsgálata, de senkinek se jutott eszébe beutalni. Végül magánúton vizsgáltattuk meg. Kiderült, hogy elkezdett visszanőni a mandulája és az allergiatesztje is majdnem végig pozitív lett. A fül-orr-gégész aki megvizsgálta, írt egy papírt a háziorvosnak, hogy javasolja a gyerek pulmonológiai kezelését. Amikor elvittük ezt a papírt meg a teszt eredményeket az orvosnak, ő nem volt hajlandó beutalót írni a pulmonológiára, a papírjainkat meg félredobta, hogy azzal én ne foglalkozzak, majd kinövi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!