Kövérség óvodáskorban - csak elnövik?
A fiam ovistársa egy bűbájos kisfiú, aki 4 éves, 100 cm alatt van és 29 kg (utóbbit anyukája mondta). Nem a kg a lényeg, azonban ez a kisfiú alig tud mozogni, patakokban csorog róla a víz az öltözőben, amikor lehajol a benti cipőjét levenni, és mire a kabát is rákerül, szó szerint csatakos szegény, szuszog, alig kap levegőt, majd' egy percig nem tud utána még beszélni. Nem akarom részletezni, tényleg olyan túlsúlyról van szó, ami valahol már életminőséget ront (nyilván a játékban sem tud úgy részt venni, mint a többiek, mert két lépés után fullad futásnál, stb.). Anyuka szerint ő "ilyen alkat".
nekem semmi közöm hozzá, és nem is fogom, nem is akarom az édesanyját kritizálni, de létezik, hogy a gyermekorvos erre nem hívta fel a figyelmét? Hogy nyilván nem szabad fogyókúrát tartani, de legalább a kézenfekvő dolgokat, édességeket csökkenteni minimálisra? nem javasol vizsgálatot pl. cukorbetegség tekintetében? Vagy simán el fogja nőni, ezért nem csinálnak belőle ügyet?
Én a gyerek érdekében azért elvinném kivizsgálásra több helyre is. Én nem tudom, hány kiló voltam akkoriban, de már akkor is duci voltam, de azért ennyire nem volt súlyos, hogy izzadjak meg szuszogjak. Most, 28 éves koromra derült ki, hogy milyen betegség okozta (pedig voltam tinikoromban hormonvizsgálaton is, de az orvos benézte: "ez az eltérés még normális, nem kell rá odafigyelni), és ez alatt az idő alatt irdatlan mennyiséget híztam, pedig tűrhető étrendem volt és mozogtam is. Az a gyereknek sem árt, ha legalább ki tudnak zárni dolgokat, és nem 30as korában kell versenyt futnia az idővel, hogy ne legyen diabéteszes pl.
Ez meg tényleg röhej kategória, hogy gyermekorvos nem figyel erre oda és nem szól a szülőknek, hogy ezzel a kölökkel nincs rendben vmi. Izzadás, szuszogás ilyen korban pláne nem normális.
5-6 eves koromban voltam 116 cm, amihez szuleim elmondasa szerint 30 kg voltam. Tornaoran a bordasfalon nem tudtam megfordulni rendesen, es nem szerettem a tornat. Nagyon nagy igyekezettek sikerult most leadnom.
Mindig 2x reggeliztem, ebed 2x, uzsonna 2x, vacsora otthon fott etel 2 fogasos, tevezes kozben 4-5 fele nasi volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!