Kövérség óvodáskorban - csak elnövik?
A fiam ovistársa egy bűbájos kisfiú, aki 4 éves, 100 cm alatt van és 29 kg (utóbbit anyukája mondta). Nem a kg a lényeg, azonban ez a kisfiú alig tud mozogni, patakokban csorog róla a víz az öltözőben, amikor lehajol a benti cipőjét levenni, és mire a kabát is rákerül, szó szerint csatakos szegény, szuszog, alig kap levegőt, majd' egy percig nem tud utána még beszélni. Nem akarom részletezni, tényleg olyan túlsúlyról van szó, ami valahol már életminőséget ront (nyilván a játékban sem tud úgy részt venni, mint a többiek, mert két lépés után fullad futásnál, stb.). Anyuka szerint ő "ilyen alkat".
nekem semmi közöm hozzá, és nem is fogom, nem is akarom az édesanyját kritizálni, de létezik, hogy a gyermekorvos erre nem hívta fel a figyelmét? Hogy nyilván nem szabad fogyókúrát tartani, de legalább a kézenfekvő dolgokat, édességeket csökkenteni minimálisra? nem javasol vizsgálatot pl. cukorbetegség tekintetében? Vagy simán el fogja nőni, ezért nem csinálnak belőle ügyet?
Valamennyire biztos fogyni fog ha nő, de ez tényleg sok.
Nekem vékony fiam van de róla is folyik a víz, izzad öltözéskor vagy ha mozog. Mimdig viszek váltóruhát neki.
Hiába mondja az orvos a szülőket nem érdekli. A családban is van egy kisfiú 5 évesen 31kg. Otthon minden az evés körül forog, az anyukája még a facebookra is boldogan tölti fel a képeket miket eszik.
Sajnos csak rosszabb lesz. Láttam pár ilyen. A súlya a duplája a normálisnak. 6 évesem a 135cmhez 24 kg.
Gondolom jelezték nekik, csak anyuka leszarja. Nálunk is van egy ilyesmi gyerek, bár ennyire nem durva.
Biztos, hogy leszarja? Beszéltél már erről az anyukával?
Mert elárulom nektek hogy 1 nap diétaval nem fog ledobni magaról 5-10 kilót. Ez egy folyamat, ha tényleg tesznek ellene, akkor is dagad marad még a kezdetekben. Tehát nem biztos, hogy a szülei leszarják, csak a fogyás nem egy gyors folyamat.
Ha elvitte volna kivizsgálásra, akkor kiderült volna valami, bármi, legjobb esetben az, hogy nincs semmi szervi oka az elhízásnak, csak a túlevés a mozgásmennyiséghez képest. Ha orvossal beszélt volna a problémáról, nem mondaná, hogy egyszerűen csak ilyen alkat, mert ilyen alkat nincs.
De mint írtam, nem az anyukát akarom kritizálni. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy ha túlevés okozza a problémát, ennyi idős korban ezen hogyan lehet segíteni? Elég csak helyes táplálkozásra váltani, és ahogy nő a kisgyermek, automatikusan lemegy a felesleg ha nem áll már fenn a túl sok kalóriabevitel? Mellette persze sok mozgás a szabad levegőn. Jól tudom, hogy kifejezett fogyókúrás diétát nem szabad kisgyerekeknél alkalmazni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!