Miért mondják, hogy "egy gyerek nem gyerek"?
Szerintem ez tök hülyeség, az egykéknek lehet a legjobb dolguk, minden szeretetet, törődést ők kapnak, és az sem igaz, hogy egy testvér nélkül egyedül lennének a világban, nekem pl nővéremmel sosem volt fényes a viszonyom, kb olyan, mintha csak egy lakótársam lenne, a szabadidőnket nem együtt töltjük, mindkettőnknek megvan a saját baráti köre. Nemis hiányozna az az érzés, hogy legyen tesóm, ha nem lenne, ugyanígy ellennék, ott vannak az unokatesók, barátok, párkapcsolat is, de egyedül is szeretek lenni.
Az is tévhit, hogy az egykék önzők lennének, ez csakis nevelés kérdése, ismerek olyan embert, akinek 3 testvére van, mégis szönyen önző, a legtöbb egyke pedig, akit ismerek, nagyon önzetlen, közvetlen, nyitott típus(csak egyről tudok, aki nagyon önző, de ő így lett nevelve, elkényeztették). Szóval nem értem, miért csodálkoznak sokan, mikor azt mondom, hogy én egy gyereket akarok? :D Legalább nem kell majd soha úgy éreznie, hogy a testvérével kivételeznek vagy ilyesmi, ezekből mindenhol rengeteg vita szokott lenni, sokan érzik úgy, hogy a testvérük többet kap.
#10 nem attól lesz valaki önző, hogy egyke. Ez egy nagyon téves sztereotípia. A barátom is egyke, de nála odaadóbb párom még nem volt. A rokonságban, barátok között is van jópár és mondom, egyetlen egyet tudok, aki tényleg önző, de őt úgy is nevelték. Emellett rengeteg önző ember van, akinek viszont van testvére, egyik unokaöcsémnél kevés önzőbb gyereket ismerek, pedig ők 4-en vannak tesók. Szóval semmilyen összefüggés nincs ebben, ez csakis nevelés és személyiség kérdése.
De egyébként jókat mondtál, ha jó viszony van a testvérek között, az nagy szerencse, mindig ott vannak egymásnak.
nem hiszem, hogy egy gyerek nem gyerek. semmilyen megtámadhatatlan érvet nem tudok emellett felhozni, ugyanakkor azért tiszta sor, hogy az "egykék boldogabbak" állítás éppolyan védhetetlen, bizonyíthatatlan teória, mint hogy csak testérrel szép az élet.
NÁlunk úgy volt, hogy amikor még csak a fiam volt, azt éreztem, hogy még nincs itt mindenki, egyszerűen nem volt kerek az egész. És azonnal tökéletes lett minden, ahogy megszületett a másik fiam. De ha nem lett volna hiányérzetem, csak azért nem lett volna még egy gyermekünk, hogy a nagynak legyen kivel játszania, vagy legyen valaki mellettük, ha mi már meghalunk.
A fő kérdésedre válaszolva "egy gyerek nem gyerek"- mondás szerintem onnan ered, hogy az egy gyerek olyan mintha nem is lenne (gondolok itt a problémára, balhéra, hisztire...stb.).
Nálunk kicsi a korkülönbség a gyerkőcök között (12 hónap), nagyon ritkán vannak külön, de ha alkalom adódik rá én azt szoktam érezni, hogy egy gyerek nem gyerek. Soha nem hisztizik, nincs veszekedés, együttműködik, örül hogy csak rá esik a figyelem, segítőkész.
Ha ketten vannak (bár egyneműek) sokat civakodnak, de együtt tudnak szépen játszani - viszont sokkal nagyobb a hangzavar, többször be kell avatkoznom.
Ezért ha lehet csinálunk egy-egyerekes órákat :-)
Viszont ha egyke lenne nem biztos hogy így viselkedne, mert az nem rendkívüli neki hogy egyedül van, sőt ismerek egyke gyermeket, aki állandóan az anyukán lóg, visszahúzódó és sajnos magának való lett, nem osztozkodik és több a probléma vele.
Ezt azok mondják, akik testvérrel nőttek fel, és mázlijuk volt, ill. erőltetve akarnak maguknak egy biztonsági hálót későbbiekre (jaj, ha majd megszorulok, a tesóka megsegít). Bele sem gondolnak abba, hogy még ha a szülőknek a legjobb szándékuk is van és JÓL is nevelnek, akkor is lehet rossz a kapcsolat 2 testvér között, annyira különböznek lelkileg. Csak épp a szülők jó része emellett még nem is nevel jól.
Hát nekem van testvérem, és 1000x jobb lenne, ha nem lenne. 28 éves vagyok, önellátó, tehát nem tinihiszti ez, amiért kevesebb lóvét kapok. Anyámék kivételeztek öcsémmel, öcsém erre vérszemet kapott, és egész végig terrorizált... belsőre is tök mások vagyunk. Sosem számíthattam rá, önző volt (tehát ez sem ezen múlik), de neki én meg csicska hopp ugorjak.
A testvér nem biztosíték arra, hogy a gyerek nem lesz magányos és lesz mindig támasza. Az meg, hogy vkinek az az izgalmas és a nem uncsi, ha 10 évig folyamatosan gyerekvisítás van a házban meg maszatos minden, az egyéni szoc. ízlés :). Se nem ezen múlik, hogy ki lesz önző és ki lesz jólelkű. A legkedvesebb, legönzetlenebb ismerősöm egyke, a legönzőbb ismerősömnek van testvére.
Én is egy gyerekben gondolkodom, már ha egyáltalán lesz. Én szeretnék (persze az ésszerűség határain belül) mindent megadni a gyerekemnek.
Szerintem ezt ilyenkor nem gondolják komolyan, vicceskedve szokták mondani. Pl el tudok képzelni egy kicsi, szegény faluba, kicsit régebbi időkben ilyen párbeszédet, hogy:
-Há', Józsikám, szépen kerekedik az asszony, csak nem megint babát vár?
-De biza! Babát vár.
-Minek mégegy, minek az , egy nem elég?
És akkor erre a Józsi tréfásan, hogy:
-Hát egy gyerek nem gyerek. -és közben olyan huncutul, meg kicsit olyan cinkosan is mosolyog; mert nem csak huncut, hanem még a cinkos mosolyra is tud hasonlítani az a mosoly, amit én itt most elképzeltem, de nem cinkosság van benne igazából, hanem ilyen kicsi csibészség; meg kicsit talán büszke is, hogy továbbadhatja a vérét meg a tudományát is, és hogy újra apa lesz, és emlékszik, hogy már az elsőnek is mennyire örült, és éppen ezzel az örüléssel van elfoglalva, nem pedig azzal, hogy azon kesereg, vajon miből fogja eltartani. A képzelt párbeszédemben úgy képzelem, hogy a Józsi szomszédja, legyen akkor neki is neve, legyen Gazsi; na szóval, hogy kicsit azon töpreng már és aggódik, hogy a Józsi miből fog immár két gyermeket eltartani, és csak azért kérdezte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!