Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Frusztráciokat, félelmeket...

Frusztráciokat, félelmeket hogyan lehet ovisnál levezetni. , vagy ha álmában sír, fogcsikorgat valami stressztöl?

Figyelt kérdés

Megesik, hogy màs vigyàz rà aki kevésbé érta gyerek nyelvén(pl olyanokrol beszél vele, hogy anya nem csupàn anya, van neve is, vagy pl a halàlt emlegeti amit a hirekben hallott), de ott van az uj helyzet is pl ovis beszoktatàs, betegség, ujra ovi, stb

Megesik, amikor pl hazaérek, nem egy boldog gyermek fogad, hanem mint aki kinjàban mosolyog(kb mint akinek fàj valami, nehéz leirni) ez allandosul aznap egész este az arcàn, persze a napjàrol tömondatokban beszél. Jatszottunk. Es mit? Autoztunk.

Es probalom feloldani, visszakapni az önfeledt gyermekem, kérdezem melyik mesekonyvet szeretné, beszelgetunk a képekröl is, vagy a mesélt szituaciokrol, konfliktudokrol, szép lassan mulik ez a "görcsösség" belöle, fürdésnél màr joizüen kacaràszik, mégis àlmàban vagy azt hallom hogy fogcsikorgat, vagy elsirja magàt azzal a siràssal amit pl olyankor hallat, amikor elkeseredik.Szoval nem düh, hiszti, fizikai fàjdalom, félelem, ijedtség, hanem az a végtelen szomoru siràshang. Ilyenkor àltalàban kicsit megébresztem puszival, simogatàssal, vigasztalo hanggal, de belegondolva lehet pont ezzel akadàlyoznék ezy tudattalan feldolgozàsi folyamatot? Csak mert allitolag az agyunk àlmunkban feldolgoz, rendszerez.

Ritka alkalmak ugyan es mindig oka van(pl màs vigyàzott rà, uj még az ovi stb)tehàt kétlem, hogy ide orvos kellene, de mint anya hogyan segithetném ezeknek a feldolgozàsàban. Az élet is egyszer fent, egyszer lent, nem tarthatom burokban sem.

Es megesik hogy sìrva ébred, ami megint szokatlan. Akkor azt mondta, de barkobàra reagàlva, hogy félt. Mitöl, arra nincs vàlasz.

2017. okt. 21. 21:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha egyértelmű az adott érzelem, akkor segítsd azzal, hogy megnevezed, így később ő is képes verbálisan kifejezni magát. (Boldog/csalódott/mérges vagyok, félek/szorongok/izgulok/stb.)

A lányomnál most van lépett be a félelem. Szörnyektől, hirtelen erős hangoktól, stb.

Első körben plüssök beszélgetnek, ő találja ki a szereposztást. Eljátszuk, az ő szereplője elmondja, hogy mitől fél. (Amúgy ezt büntetőügyekhez kirendelt pszichológusok is használják, ha kell a kiskorú vallomása, mivel őket még nem lehet a szokott módon kihallgatni.)

Amikor tudjuk, hogy mitől fél, akkor próbálunk eszközt adni a kezébe. Most szellemektől, szörnyektől, mumusoktól fél. Kisebb zajokat azonosít mumusként. A szobájában van egy bartáoktók kapott házi áldás (fém bizbasz, rajta írás, csiszolt kövek, stb.). Érvelésünk:

1. A szobádba nem jöhet be rossz szándékú lény, a talizmán megvéd.

2. Kapott egy kispárnát, amire azt mondtuk, hogy ez varázspárna. Ragaszkodik hozzá, ölelgeti és biztonságérzetet ad neki.

3. Ez a ház olyan erős és szilárd, hogy semmi rossz nem jöhet be, itt biztonságban vagy (pl. vihar esetén, amikor dörög, az erős szél rázza a redőnyt, stb.)

Nálunk bevált módszer.

2017. okt. 21. 21:34
 2/12 A kérdező kommentje:

De ennek is van gyökere.

Az alapvetö félelmet kifejezi valamire.

Szoval en ugy gondolom, ha pl az ovi mint uj helyzet nem stresszelné, akkor a beszoktatàssal pàrhuzamosan nem félne a porszivotol. Az ovi òta retteg a porszivotol.

Szoval igazàbol a félelme okàt(ovodai beszokàs)kivetiti egy àltala érthetö es àltala kifejezhetö valamire(porszivo)

Tehàt ahogy eddig is hiàba kezelem a porszivotol valo felelmet(beszelunk rola, vele is.., ö kapcsolhatja ki be stb)amiert az ovi van mögötte es a porszivos illuziotol megvédve lesz, akkor kivetiti màsra. Esetleg a mixertöl fog utàna félni amig az ovit nem rendezi magàban.

Tehàt en nem is igazàn az indok megsemmisitesere vadàszom, mert pl csalodàsok bàrmikor érhetik alapbol is amik ujabb félelmekkel tölthetik el, hanem hogyan segithetném abban hogy feldolgozza, kiadja, levezesse, tullépjen?

2017. okt. 21. 21:49
 3/12 A kérdező kommentje:
Pelda. Volt egy felnott aki utàlta a halat. Egyszer etteremben meghallotta ahogy a gyermek elsirta magàt, szülök diszkteten veszekedtek halevés közben, es akkor jött rà, hogy azert utàlja a halat mert gyerekként pontosan ezen ment àt, csak ott épp az anya sokszor készitett halat, es azzal parhuzamosan sokszor veszekedtek a szülök. Ergo nem a hal a ludas, csak a gyerekek màsra vetitik ki a valodi bajukat
2017. okt. 21. 21:58
 4/12 anonim ***** válasza:

Óvodás korban teljesen természetes, ha felnőtt szemmel irreális dolgoktól félnek. A valóság még összemosódik a fantáziával.

Beszéltesd, illetve tanítsd meg, hogy kifejezze szóba az érzelmeit.

A 3 évesem meg tudja nevezni, hogy éppen mit érez. De a bábozást azért is mondtam, mert szerepjáték közben jobban kibontható, visszahallható, ha sérelem érte.

Ha fantázia alapú a félelme, akkor a megnyugtatáson, magyarázaton kívül sok mindent nem tudsz tenni, idővel kinövi.

2017. okt. 21. 22:04
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszi.

És pl bàbozàsnàl tereljem a témàt akkor a félelmekre?

Mert eddig olyasmiket jàtszik el ahogy làtom, ami gyerekek közt szokàs. Pl eljàtsza hogy a csacsi megeszi az összes kukoricàt es nem ad a lonak, es vitatkozik, hogy ez csak az enyém.

Vagy pl eljàtszott engem is miutàn diettettem uton hazafelé, akkor otthon rendörként dirigàlt az autoinak, hogy menjen, haladjon..

Szoval en meg kezdjem terelni arra hogy jujj fussunk, meneküljünk, baj van.?hàtha reagàl rà valamit?

Ha ezt igy jol értem, holnap kiprobàlom

2017. okt. 21. 22:19
 6/12 anonim ***** válasza:

Tüntesd el azokat, akik hülyeségekkel nem helyénvaló módon és helyhetekben beszélnek vele.

Szerintem ez az első lépés.

Keress normális embert, aki normálisan válaszol, ha a gyerek kérdezi, az vigyázzon rá.

Utána beszéljétek át újra a dolgokat kettesben, hogy jól érezze magát.

Én is megfigyeltem, hogyha az egyik óvónő délutános, a gyerekem feszült és nem alszik az oviban, de mindig eszik. Tutti tömi, vagy lelkiismeretfurdalást csinál neki, amiért ő kényszeríti magára..

2017. okt. 22. 07:19
 7/12 anonim ***** válasza:

A 80%-sal egyet értek (szakmabeli vagyok), azonban egy apró, de talán fontos tényező vonatkozásában mégis korrigálnám:

határeset bár, de én nem tenném olyantól függővé a félelemmel szembeni ön nyugtatást, ami elveszhet,

tehát pl tárgyaktól nem tenném függővé.

Inkább a képzeletétől tenném függővé:

"képzeld azt, kicsim, hogy ha látod, akkor a csúnya szellemet a saját ügyes kezeiddel megfogod, és kihajítod az ablakon, az pedig nyekken egyet, és vissza se mer jönni többé" - vagy ehhez hasonló módszerek.

Amúgy tényleg csupa olyat írt, melyekkel egyet értek, a lényeg tehát, hogy a kisgyermek szabad játékában kijátssza érzelmeit: örömét, szorongását, félelmét, vágyait stb, és kompenzálni is szoktak.

A felnőtt pedig terelheti játékát, ötletek adásával, de a kisgyermekre kell bízni, hogy azok közül mire és hogyan reagál. Ha ignorálja az ötleted, avval sincs baj, van, amikor reagál rá. A lényeg, hogy amikor reagál, és amit reagál, annak oka van, tükrözi a kisgyermek lelkivilágát.

Tehát:

- megbeszélteted a kisgyermeket;

- általában a saját beszédedben definiálsz fogalmakat spontán ("jaj de szomorú vagyok most emiatt/amiatt, csalódtam abban az emberben , mert... satöbbi") ;

- szabad játék, annak időnkénti felnőtt általi jóindulatú terelgetése, a játéka megfigyelése, ezen kívül:

- bábozás, a kisgyermek is hadd bábozzon, a felnőtt is olykor beszállhat (szintén öltetekkel jó, ha tereli a gyermek játékát olykor, vagy akár folyamatosan szerepet vállal a felnőtt bábbal) ;

- lehet a felnőtt egyéb játszótársa is, pl várat épít a gyermekkel, stb.

Persze minél jobban ismered az adott korosztály pszichés sajátosságait, annál könnyebb értened az adott gyermeket, így a szorongásait, félelmeit is könnyebben megfejted, és könnyebben orvoslod.

Pedag-pszi. alapmű, érthető nyelvezettel (könyvtárakban több is van belőle) :

Mérei-Binét: Gyermeklélektan.

Még egy apró kiegészítés: ha már felismerhetően rajzol, akkor hasznos dolog kérdezni, miközben rajzol, hogy mit rajzol. Te meg egy cetlire jegyzeteld azt, majd kérd meg a kisgyermeket, hogy engedje meg a dátumot, időt ráírni, evvel tudod utólag beazonosítani.

Ha történetesen el akarná dobni rajzát, szépen kérd el ajándékba tőle és köszönd meg neki. Értő szemek (óvodapedagógus, pszichológus) sok mindent leszűr adott kisgyermek rajzai SOROZATÁBÓL (fontos, hogy több rajzot vizsgáljon ugyanazon kisgyermektől, aki elemzi).

2017. okt. 22. 19:50
 8/12 anonim ***** válasza:

...és természetesen általában véve a szerepjátékok,

nem csak a bábozás jó módszer a kisgyermek lelkivilága feltérképezéséhez, és szorongásai, félelmei feloldásához. Ahogy 80% is írt erről.

2017. okt. 22. 19:55
 9/12 A kérdező kommentje:

Köszi

A könyvet most hoztam le a padlásrol, anya is ezt olvasta mellettünk :D

2017. okt. 24. 09:27
 10/12 anonim ***** válasza:

Nagyon jókat irtak a hozzáértők..

Én egyszeru lélek vagyok, 2 dolog jut még eszembe...miert vigyáz rá egy idióta, és hogy hiányzol neki...nem minden gyerek érett 3 év körül még a heti 5xegesz napos ovira, alkalmazkodni, kiszakadni a csaladból, leszakadni anyuról...

Szrtem ha vhogy megoldható, több kell neki belőled..ez itt a legnagyobb baj...

2017. okt. 24. 21:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!