Szülők, olvastok/olvastatok gyermekeiteknek?
Kíváncsi lennék hányan olvasnak még a gyereküknek lefekvéskor vagy esetleg máskor,napközben. Miket olvastok nekik (mi a kedvenc) és milyen gyakran.
A gyermek mennyi idős volt mikor olvasni kezdtetek neki? Csak ti vagy más is szokott neki olvasni (nagyobb testvér, a párotok , nagyszülők,rokon, barát stb.)?
Ha nem gond kérlek a korotokat és nemeteket is írjatok le.
Válaszaitokat előre is köszönöm! :)
34/N
Mindkét lányom kisbaba kora óta könyvmoly. Órákig le lehet őket kötni könyvekkel, ha nem olvas senki, akkor lapozgatnak maguk :)
A nagy 2,5 éves. Neki most a TeszVesz város megy. Klasszikusokon mint pl Bogyóék, Boribon és társaik már túl vagyunk.
A kicsi 13 hónapos. Ő mindenevő, most éppen a Böngészők tetszenek neki nagyon.
Mindhárom gyereknek kicsi koruktól kezdve olvastam,és olyan 4-5 éves koruk körül már nem igényelték.
Mindegyiknek más volt a mesekönyv igényük. A nagyfiamnak időszakos kedvencei voltak,pl. Öreg néni őzikéje. Kisfiamnak a Bogyó és Babóca sorozat volt a favorit,kislányomnak pedig a Merida,a bátort kell mindig olvasni.
Csak este olvastam/olvasunk nekik,délutáni pihenés alkalmával mesenézés van,és arra alszanak be.
Senki más nem olvas neki,csak én. Apjukkal,nagyszülőkkel ha úgy van,akkor este is mese nézés van. Ha nagyritkán barátnőméknél,tesóméknál,sógoroméknál vannak,ott van mese olvasás.
Én 38 vagyok,férjem 42.
Mi már pár hónapos korától elkezdtük neki mutogatni a képeket, most másfél éves a fiunk és imádja a könyveket, mikor felébred (és épp nem éhes) már mondja, hogy melyik könyvet szeretné, de reggelizés közben is előkerül egy-egy könyv és ez így megy egész nap. Az autóban út közben egyedül lapozgatja és nézegeti a őket és otthon is egyre többet egyedül is leül és elfoglalja magát. Sok olyan böngésző jellegű könyvünk van amiben nincs szöveg csak beszélgetünk a képekről (Rotraut Susanne Berner: Nyári böngésző, Őszi böngésző stb, Boribon babakönyvek). Szereti a Scolar kiadó Mit?Miért?Hogyan? Mini sorozatát a kinyitható ablakokkal és Anna Milbourne: Nézd meg, milyen egy kert! Nézd meg milyen egy farm! könyveit.
A mondókás, verses könyvek közül az A part alatt, Török és a tehenek, Iciri-piciri és a Kocsi és vonat a kedvencei és van jó pár leporellónk rövid kis versikékkel. Elkezdtük a Kippkopp könyveket de ott most még csak a képek érdeklik a szöveg annyira nem. A férjem és rajtam kívül a nagyszülők is szoktak olvasni, mondókázni neki ...el se tudnák kerülni mert viszi egymás után a könyveket. Mi 29 és 38 évesek vagyunk.
Minden nap mesélek neki kb 3 hónapos korától kezdve. Fantáziám nem túl nagy, így olvasok. Csak én olvasok neki otthon, illetve ha anyuéknál alszik, akkor ő is. Anyóséknál tévé az estimese :/
Lassan 7 éves és éppen az Így neveld a sárkányodat c. regénysorozat a menő. Már éppen újraolvassuk, és nagyon várjuk, a következő magyar megjelenést (igen, én is, mert piszok jó :)). Olvastam már Narnia krónikáit, Csudálatos Mary-t (ez lányosnak ítéltetett, így a felétől már csak délután magamnak :)), Óz a csodák csodáját, de persze rövid meséket, meseválogatásokat is (Fecsegő Jónás, Gyémántszekerce, Csupa mese -ezek voltak az utóbbi néhány hónapban terítéken). Érdekes, de néha még kéri annapetigergőt :D ennek annyira nem örülök, én már nagyon unom, de legyen. Peter Pan és Wendy, Tesz-vesz könyvek, mindenféle tudományos könyvek (dinó enciklopédia, állatos könyvek, univerzum, stb), vackor... ezek bármikor jöhetnek.
Ha befejeztük a sárkányokat (Így utazz sárkányviharon), akkor én szeretném elkezdeni a világjáró királyfit. és már készülök, hogy szeptembertől olvasni tanul, szóval beszereztem némi Geronimo Stiltont, Csodakunyhót, Rosszcsont Petit :D
35N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!