Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy ne hasonlítson a lányom...

Hogy ne hasonlítson a lányom a nővéreire?

Figyelt kérdés

Amikor a párommal összejöttünk volt egy 6 és egy 9 éves lánya. Ez 13 évvel ezelőtt volt. Azóta lett 2 közös gyerekünk is. A nagyobb most 7 éves, ő is lány. Imádja a nővéreit és ők is szeretik a kicsiket.

Soha nem volt baj a lányokkal, szívesen jöttek, engem gyorsan elfogadtak és megszerettek. A párom próbált nekik mindig mindent megadni anyagilag is.

Viszont el lettek kényeztetve. A tanulás régen nem érdekli őket, az egyetemet a nagyobb elkezdte, de közölte pár százezeres (általunk fizetett) félév után, hogy őt ez mégsem érdekli. Abbahagyta és azóta alkalmi munkái vannak, amit többnyire a külseje miatt kap (pl. felszolgáló). A kisebb most érettségizett, de egy szakot volt hajlandó megjelölni és mivel még az önköltségesre sem vették fel, most egy évig biztosan nem tanul. Nem azzal van bajom, hogy anyagilag támogatni kell őket, eddig sem zavart, komolyan.

A gond az, hogy egyre jobban hasonlít rájuk a lányunk. Mind a kettő balettozott, de abbahagyta, most közölte a lányunk, hogy már ő sem akar. De ez csak egy példa, mindenben hasonlítani akar. Már most mondja, hogy majd neki is olyan műkörme lesz, meg úgy egyenesítteti a haját, meg neki is olyan telefonja lesz, ő is oda akar menni majd bulizni. 7 éves és már megvannak az ambíciói ilyen téren, és az a baj, hogy amiben lehet, abban már köti is rá magát (adidas, nike cipők például).

Most mégis mit csináljak? Eljönnek, nálunk alszanak, persze, hogy látja, hogy milyenek és hogy mennyire divatosak, hogy egy telefonért nem sok akár több százezer, vagy egy farmer is lehet majdnem 20000 ft. De én nem akarom, hogy például már 14 évesen elveszítse a szüzességét (ahogy tette a fiatalabb nővére). Bocsánat, hogy ez jutott eszembe, de ez is hozzá tartozik a valósághoz.

A legdurvább az volt nekem, amikor felvette a fiatalabb nővére nálunk hagyott felsőjét és napszemüvegét és megkérdezte tőlem, hogy "én is szexi vagyok?"

Tudom, még kicsi, de rémisztően hasonlít a személyisége rájuk, főleg a fiatalabb nővérére, egy kicsit beképzeltnek is találom őket (még a sajátomat is), bár velem normálisan beszél mindig mind a három.

Ez meddig normális?

2017. aug. 17. 22:17
 1/5 anonim ***** válasza:
91%
még csak 7 éves, csak azt vesz fel amit megveszel neki. el kell neki magyarázni, hogy attól még hogy szereti a nővéreit, nem kell utánoznia őket, a saját személyisége legyen.
2017. aug. 17. 22:21
 2/5 anonim ***** válasza:
62%
Én úgy látom nem csak a nővérei vannak elkényeztetve. 7 éves olyan dolgokkal kösse le magát amivel egy 7 éves. Az anyja te vagy, ha már most úgy ugrálsz ahogy fütyül mit vársz. Fegyelmezni kell, korlátokat állítani, enélkül nem megy. 7 éves nem 14.... bánj úgy vele mint egy 7 évessel. Sokszor az a baj h a gyereket apró felnőttként kezelik, holott még gyerek. Lényeg h olyan lesz a gyerek amilyennek neveled, mert 90 % ban nevelés kérdése.
2017. aug. 18. 08:21
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Fú, nem irigyellek,ez így tényleg nehéz lehet. Azt viszont tudnod kell, hogy az ilyen korú gyerekek szeretik utánozni az általuk menőnek tartott személyeket, példaképeket kiszemelni, őket utánozni kritikátlanul. A kritikai gondolkodás magvait te tudod elhinteni a lányodban, azzal, hogy finoman, de határozottan közvetíted felé az általad helyesnek tartott értékrendet. Sok múlik azon, hogy mit válaszolsz, pl nyugodtan megmondhatod neki, hogy kislányom, nem vagy szexi, inkább kissé idétlen és nekem ezek a ruhák nem tetszenek, nem illenek hozzád. Miért beszéltek arról, hogy mibe került a telefon, 7 éves gyerek nincs is tisztában a pénz értékével. Max megmondhatod, hogy ez nagyon sokba került és te nem adnál érte ennyit, mert vannak ennél sokkal fontosabb dolgok az életben. Persze ezeket mindig finoman,nem bántóan, nehogy visszaüssön. Nagyon nehéz megtalálni a középutat, hogy a nagyokat se bántsd meg, de ha ügyes vagy,a akkor talán még az ő értékrendjükön is alakíthatsz, javukra válna az biztos. Amíg normálisan beszél veled mind a három addig próbálhatsz hatni rájuk, minden kínálkozó alkalommal finoman fejezd ki a véleményedet.
2017. aug. 18. 09:01
 4/5 anonim ***** válasza:
49%
Féltestvérek (genetika), szereti is őket és sokat is találkoznak (közös szocializáció). Nem tudod megoldani, hogy ne hasonlítson rájuk. Hiába nem a te gyereked a két nővér, velük is "beházasodtál". Annyit tudsz tenni, hogy ameddig lehet, korlátozod a sajátod (pl. nem pénzeled a hülyeséget és lelkesíted, jutalmazod azt, amiben tehetséges - erőltetni persze felesleges), ha nálatok vannak, a nagyokkal is kialakíthatsz más, főnökibb viszonyt abban, ami zavar ("nálunk ez a szabály", "kérlek, legyetek tekintettel a kisebbekre"). A lányod elé meg a saját példádat tudod folyamatosan állítani (értékrend pl. költekezésről, szexiségről), amit ha kamaszkorban tán felül is fog írni a nővéreké, remélhetőleg felnőttként már erősebb lesz. Egy 7 évessel az ő szintjén már meg lehet beszélni, hogy a nővérei döntéseit nem mindig tartod jónak és aggódsz értük. Ugyanúgy, mint anno a játszótéren, ahol az egyik gyerek ehetett ebéd előtt nasit vagy lecsúszhatott fejjel előre, de neki nem engedted, itt is meg fogja érteni (vagy hisztivel vagy ésszel), hogy nem a műköröm, telefon és xy márka boldogít és nem feltétlenül jó út hamar felnőni vagy mindenkinek tetszeni.
2017. aug. 18. 10:47
 5/5 anonim ***** válasza:

Szerintem annak a hatása igazán erős, aki együtt lakik a kislányoddal. Ez a két nagylány nem lakik veletek, ők csak látogatóba jönnek (még ha időnként ott is alszanak).

Neked és párodnak kell alternatívát mutatnotok, hogy a műköröm és az okostelefon helyett mik az értékek az életben. Vagy hogy lássa az összefüggést a vásárlásra kiadott pénz és a mögötte álló munka között.

Az, hogy kislányod 7 évesen már ragaszkodik pl. a márkás cipőkhöz, az nem a két lány hibája, hanem a tiétek.

Nem vagyok meggyőződve arról sem, hogy a párod jót tesz a gyerekeivel, amikor elfogadja, hogy a tandíjra kiadott százezrei elúsztak a semmibe vagy hogy a kisebbik lány egy évig csak üldögél otthon.

Szóval én azt mondom: ha a gyereketek anyagias és (anyagiak terén) követelődző lesz, azért nem a két féltestvére, hanem te és párod lesztek a felelősek.

2017. aug. 18. 14:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!