Halál témaköre,3 éves kisgyerek. Ha rákérdez, mit mondatnék?
Nagyszülőknél nyaralt és többször megnézték a Vukot. Nekem gyerekkoromból halvány emlékem volt, hogy valami rókákról szólt, de a részletes cselekményre nem emlékeztem.
A gyerek eljátssza, hogy meghal, vizipisztollyal főbe lövi magát és közli, hogy ő most meghalt. (Elernyed)
Gyanítom, hogy a ki-mikor-hogyan hal meg kérdéskör egyre közelebb van. Az apjával együtt nem vagyunk vallásosak, felnőttnek egyszerűen annyit mondanék, hogy miután meghaltunk, a nagy semmi lesz.
Agyalok, hogy mi lenne az a magyarázat, ami nem megy teljesen szembe a világnézetünkkel, de nem is rémítem meg vele a gyereket, ha elkezd kérdezősködni, hogy ki mikor hal meg, ő mikor fog, mi lesz utána, stb.
(Pl én tudom, hogy a 70 éves, imádott nagyszülei esetében még talán 15 év) Valós lehetőségként nem szeretném belengetni, hogy igen, mindmeghalunk, de valószínűleg nagyiék hamarabb, aztán 30-40 év múlva mi, ő meg még akár 90 évig is élhet. Egy felnőtt ezt érti, 3 évesnél szerintem se az időtartam, de a reális lehetőség a halandóságra nem értelmezhető fogalmak (=balesetben akárhány évesen el lehet hunyni).
Tehát jelenleg szerencsére mindenki egészséges a családban, de tény, hogy nem 130 éves átlagéletkorral számolunk.
Akinek kellett már a halálról beszélgetni ekkora gyerekkel és nem vallásos, hogyan magyarázta el neki?
8-asra válaszolva
Na igen,aki ilyet kijelent akármilyen vallásból kifolyólag az még nem találkozott olyan szülővel aki elvesztette a gyermekét.
Szégyellheti magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!