Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Anyáktól kérdem: természetesne...

Anyáktól kérdem: természetesnek véled óvónőtől a gyermek háta, hasa, melle érintését?

Figyelt kérdés

Érdekel az idetévedő anyák korrekt véleménye a kérdésről. A trollokat, kötözködőket előre megkérem: a humor részhez fáradjanak, legyenek szívesek.

Az alábbi esetekről érdekel vélemény, figyelembe véve az óvónő jó szándékát és diszkrécióját.

Tehát nem "tapizás" céljából, hanem gondozási célból, és indokolt esetben gyengédségről van szól. Evvel szemben ha túlzásba vinné az alábbi eseteket, az már egyértelműen káros pszichésen a gyermekre, sok esetben. A kérdésem viszont arról szól, hogy az alábbi pár másodperces, indokolt esetek elfogadhatóak-e, természetesek-e számotokra?

Az alábbi esetekről érdekel az anyák meglátása - tehát kifejezetten női szemmel vagyok kíváncsi véleményekre, főleg anyákéra:

- Első eset:

Oviban öltöztetés zajlik, mennek udvarra a gyermekek, vagy nagytesizni, sietni kell az öltöztetéssel, hiszen a kisebbek egy része még ügyetlen ebben.

Az óvónő vagy egyszerre megfogja a csupasz mell-hát tájékon a gyermeket, vagy has-hát tájékon egyidejűleg, vagy épp külön-külön, de csak pár másodpercre, gondozás -öltöztetés- céljából.

- Második eset:

Az óvónőhöz panaszosan odalép egy óvodás gyermek -részletkérdés itt, miért szomorú, pl egy pajtása bántotta-, az óvónő együtt érzően, a gyermek pólóján át, szintén csak néhány másodpercre a fenti érintéssel él. Tehát ez ruhás verzió -a fenti csupasz has-hát példával ellentétben-, viszont e második esetnél nem gondozásról van szó, hanem puszta vigasztalásról: "Mondjad, kicsim, mi a baj?".

Köszi, aki normálisan válaszol. Ha esetleg kamasz korú válaszol, vagy bármilyen korú hím nemű, kérem jelezze, hogy ki tudjam szűrni az anyák válaszát, mert főleg utóbbiaké érdekel, női, anyai szemmel elfogadhatónak tartjátok-e a fenti eseteket.

KÜLÖN-KÜLÖN érdekel, a mell érintése belefér csupasz mell esetén kisfiút, kislány érinteni, a fenti esetekben? És ha pólón át történik, szintén hátsó szándék nélkül, gondozási feladat közepette, vagy indokolt testi gyengédség jeleként, pár másodpercre?

A has érintése sem túl intim? Elfogadhatónak véled?

És a gyermek csupasz háta? Vagy pólóban?

SIMOGATÁS? Ezt majdnem kihagytam. A csupasz hát simogatása öltöztetéskor, pár másodpercre? Csupasz has? Csupasz melltájék? És ha póló van a gyermeken, és pár másodpercre simogatással vigaszalja az óvónő?

Fontos mindegyik esetről a meglátásotok. Utólag elmondom, miért érdekel.

2017. júl. 26. 16:13
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
82%

én is óvónő vagyok.

az én "gyerekeim" minden nap megölelnek reggel-és búcsúzáskor-(igénylik is)

a nap bármely szakában jönnek oda mindkettőnkhöz,csak egy nyugtató simogatásra,odabújásra.most nyáron,akár egy bugyiban is.csak nem fogom eltolni őket,mert nincsenek felöltözve.nyilván a ruhájuk alá nem nyúlok,de természetesen simogatom őket,akár percekig,ha pl anyahiány,baleset,vagy konfliktus van.

jól néznénk ki,ha nem tehetném..

a gyerekek nagy része igényli-persze tiszteletben tartom,ha nem(volt már ilyen)

2017. júl. 27. 14:35
 22/25 A kérdező kommentje:

Előző, köszi, hogy megemlítetted, igen, láttam a dán filmet, valóban elgondolkodtató, mindenki figyelmébe ajánlom, akinek van ideje megtekinteni.

Most pedig az előző előttit (20:48) idézem, mivel kérdezett tőlem:

"Ugye nem gondolod, hogy az, hogy hozzáérjen, simogassa, az KÖTELESSÉG? És ha épp a pedagógus nem szeretné? Meg mi az, hogy 10 éves korig? Ugye tudod, hogy a gyermekek nem egyformák, vannak, akik már ovis korban sem igénylik ezt, de vannak, akik még egy-egy ölelésre 12 évesen is "rászorulnak"?"

Zavarosnak találtad válaszom, de akkor azt mondom: világossá teszem számodra, szívesen.

Ugyanis vannak szakmai ismereteim.

Idézem az elejét is:

"Elég zavaros az írásod, éppen ezért nem is tudom sokszor értelmezni se, nemhogy azonosulni vele."

Érdekes, eddig mindenki tudta értelmezni a kommentjeimet, rajtad kívül. (Valamint az elején volt egy beszólogató.)

Szóval kifejtem tömören, amit nem értesz soraimból.

(Az, hogy iskolás, vagy óvodás, vagy bölcsődés korosztály kapcsán vannak-e szakmai ismereteim, arra itt nem térek ki, mert anonim vagyok, és nem is vagyok köteles kitérni erre. Ezt csak a felesleges találgatások miatt jegyzem meg.)

KÖTELES, igen, köteles az óvodapedagógus -elsősorban a gyermekek igénye szerint, és az elvárható határát betartva az intimitásnak- gyengéd testi kontaktust létesíteni a gyermekekkel, az életkori sajátosságaikból adódóan.

Mondom még egyszer: SZAKMAI KÖTELESSÉG. Ez nem is kellene kérdés legyen.

A kérdés CSAK a hátra, hasra, melltájékra vonatkozott, hogy enyhe formában, ha a helyzet és a gyermek igényli, a megkérdezettek vajon hány százaléka kifogásolja, és hány nem kifogásolja.

Ezért tettem fel a kérdést, konkrét testtájakról, mert az már határeseti kérdés.

De a testi intimitás egy szintig KÖTELEZŐ óvodában! Dajkától és pedagógustól egyaránt, kb 7 éves korig, és még enyhébb fokon 10 éves korig.

Tehát az viszont már NEM KÉRDÉS, hogy köteles a pedagógus gyengédségre, kisgyermek iránt, indokolt esetekben, mert egyértelműen köteles, elvárható tőle!

Tanultam erről, tudom, szakmámba vág.

A határ valahol a 7./8. életév, tehát teljesen normálisan tartom, amikor tanítónénit, tanítóbácsit látok játszótereken 7-8 éves kislányokat, kisfiúkat engedi az ölükben ülni.

Valahol a 8., inkább 9, életévtől viszont kizárólag a gyermek szülője ölébe ülHET a gyermek, amondó vagyok. És onnantól pedagógus részéről max arc simogatás, ritka indokolt esetben puszi (arcra) és ritkán rövid, diszkrét ölelés engedhető meg szerintem, 8-10 évesek esetén, ha testi érintésről van szó.

Kamaszok meg egy teljesen más korosztály, nem térek ki rájuk, nem ide vágó.

ELLENBEN: óvodában és bölcsődében KÖTELES a pedagógus, és a dajka egy bizonyos fokú, intenzitású testi gyengédségre a gyermekek iránt, viszonylag változatos formában. A helyzet adja. És a gyermekközpontú nevelésből ered ez SZINTÉN.

A kérdésem finom részletekről szólt, melyekbe egyesek képesek belekötni-lásd: bűnügyi hírek-, és mivel azok határesetek, emiatt tettem fel a kérdést, kvázi "közvélemény kutatás" céljával.

Azért, hogy megismerhessem legalább néhány szülő reakcióját az elején idézett konkrét esetekről.

Te a hát simogatást indokolt esetben se tartod helyén valónak.

A válaszod ezen részét nem látom problémásnak a válaszodban, mivel határesetekre kérdeztem rá, többek között a hátsimogatásra; épp ezért tettem fel a kérdést.

Én, és sokan mások -indokolt esetben- megengedhetőnek, sőt, fontosnak tartják, ha a helyzet adja, hogy megérintsük, megsimogassuk az óvodás, illetve bölcsődés korú gyermek hátát. Te nem. Ezt tudomásul veszem, érdekel engem minden értelmes válasz, hiszen e kvázi "szavazás" erről szól, ki-ki hogyan vélekedik.

A többi sorod viszont enyhén kötözködő jellegű, kifejtem egy kicsit, hogy miért, már csak amiatt is, mert megkérdeztél engem, vajon hogyan gondolom.

Nos, akkor nézzük szakmai szemmel.

A fentiekben a lényeget emeltem ki, most pedig némileg részletezem, de nem szeretnék szakzsargonba, se terjengősségbe keveredni.

Nézzük tehát tételesen, sorjában, amit idéztem tőled, csak a lényegről:

A 0-10 éves kor közöttieknél a kötelező érintésről már tettem említést eddig, melyik korosztály esetén mi várható el a pedagógustól, és dajkáktól.

Most pedig az indok: a bölcsődés és óvodás gyermek életkori sajátosságából eredően érzelmi biztonságra vágyik. Önállósága bár egyre alakul, de még 6-7 évesen is relatíve alacsony fokú egy átlag kamasz korúhoz képest, beleértve pszichés mechanizmusait, pl önvigasztalását. Utóbbit -többek között- ujjszopással oldja meg, mikor önringatással, most nem sorolom a fajtáit.

(Ez nem azt jelenti, hogy az ujjszopás oka kizárólag ez volna ,hiszen ezen felül szopóreflexszel is születünk , a túlélés érdekében, és a többi...)

Az óvodéás, és bölcsis gyermek önvigasztalása önmagában bár hatékony, de nem elégséges az ő érzelmi biztonságához, tehát a felnőttől várja el másfelől. Teljesen jogosan, tekintve bizonytalanságát a világban, ahova ő belecsöppent (értsd: Föld nevű bolygó), amelyben önállósági foka valamikor kamasz korában szilárdul meg. Kisgyermekkorban pusztán alapozódik az érzelmi, és cselekvő önállóság még.

Tehát amikor a kisgyermek igényli a rá vigyázó felnőtt(ek) részéről a testi intimitást, akkor a felnőtt KÖTELES megadni neki, természetesen szexuális túlfűtöttségtől mentesen, és a nemi szerv tájékának, valamint a fő - freud-i - erogén zónáknak -nemi szerv, száj, végbél(nyílás)- érintésétől mentesen.

A kérdésem tehát arra vonatkozott, hogy mely szülő mely testtájékon való érintést tekinti túlzottan intimnek, így kerülendőnek, beleértve az érintés okát és intenzitását is.

Ezen felül a pedagógus KÖTELES felismerni, mikor igényel ezen felül (a fent említett szabályok betartásával) testi intimitást a kisgyermek, pl megriadt a kisgyermek pl egy pajtása tettétől, és tegyük fel, a pedagógus megérzi, hogy a riadt kisgyermek bár "megfagyott", mégis megnyugszik a simogatástól, becézéstől.

EZ IS KÖTELESSÉGE a pedagógusnak, mármint észlelni, és kivitelezni.

Nézzük meg a további kérdéseidet is:

"És ha épp a pedagógus nem szeretné?"

hiába ne mszeretné, ha a KISgyermek, és/vagy aheléyzet elvárja, KÖTELES gyengédnek lenni, érinteni, adott esetben megsimogatni a kisgyermeket. Szakmai kötelessége.

Azt is köteles felismerni, ha adott esetben egy kisgyermek tartózkodik valamely -máskülönben elfogadható- intimitástól, érintéstől, és ilyenkor kerülnie kell az érintést a pedagógusnak (és dajkának).

A többit már megválaszoltam időközben.

Esetleg még erre:

"de vannak, akik még egy-egy ölelésre 12 évesen is "rászorulnak"?"

Nyilván vannak ilyenek, sőt, bármely életkorban egyes fogyatékkal élők eltérő igényűek az átlagos, de korosztálybeliekhez képest (még akár egymáshoz képest is).

Azonban -mint említettem- kamaszkorúak irányába szinte teljesen mellőzendő a testi érintés, mert annak legenyhébb foka szexuálisan is értelmezhető, kivéve nagyon indokolt helyzeteket, pl pedagógusnapon, díjkiosztón stb egy puszi, és diszkrét, rövid ölelés a kamasz korúval.

HIÁBA igényli a kamasz, a felnőtt nem teheti meg - leszámítva szüleit, közeli rokonait, esetleg ezek ismerőseit, ha a szülei engedélyezik egy biz. fokig azon idegen felnőttek számára.

Igyekeztem tehát szakmai zsargontól lehetőleg mentesen, hétköznapian fogalmazni, hogy átmenjen minden olvasó számára.

2017. júl. 27. 15:12
 23/25 A kérdező kommentje:
Időközben érkezett (21-es) egy újabb válasz, köszönöm neked is, kedves óvónő, a meglátásodat és tapasztalatod megosztását.
2017. júl. 27. 15:17
 24/25 anonim ***** válasza:
Miért okozna ez problémát? Az óvoda nem egy menhely, ahol a gyermekekre csak vigyázni jár az óvónő. Alapvető szükségletük az, hogy néha odabújjassanak az óvónénihez, vagy megsimogassák őket. Ettől érzik otthonosabban magukat, kialakul a bizalom, egyfajta kötődés és szeretetkapcsolat. Ezek nélkül nem gondolom, hogy a pici jól érezné magát az oviban. Vannak olyan óvodák, ahol a csendkör alkalmával tanítják is a gyermekeknek azt, hogy megérints egymást (mindenki megsimogatja a mellette ülő arcocskáját). Szerintem lényeges eleme a gondozásnak, nem kell egyből rosszra gondolni...
2017. aug. 25. 08:52
 25/25 anonim ***** válasza:
Előző vagyok: természetesen mindig csak annyit, amennyit az adott gyermek elvár és igényel. Vannak bújósabb gyermekek és olyanok is, akik ezt kevésbé igénylik. Ezt ki kell talasztalni és ennek függvényében kezelni a dolgot.
2017. aug. 25. 08:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!