Hogyan segítsem a beszédfejlődését?
Sziasztok!
A Kislányom most lesz 2 éves és még szinte semmit nem mond! Hogyan tudnám segíteni? Volt köztetek olyan, akinek szintén későn kezdett el beszélni a pici?
Előre is köszönöm a válaszokat! 😊
Köszi a vàlaszt :)
A lepontozo meg pont olyat pontozgat, aki jàratos a témában.a szakszolgálatnál mi is voltunk, ill tsmt- n, a szenzonmotoros nem hatott, de az ütemre tapsolos, mondokákra valo ritmusban történő ugrás forgás billegés hozott hatást es csak 3 évtől szabad konkretan a beszédre kiejtésre irányitani a figyelmet, hogy ne alakuljon ki görcsösség.
Ennyit a lepontrol...
Ez a "három éves kor alatt nem kell szakember" dolog már elég régen megdőlt.
Minimum ki kell zárni egy csomó problémát (nagyotthallás, értelmi elmaradás, autizmus) és illik elkülöníteni az egyszerű megkésett beszédfejlődést (ő majd utoléri a többieket) a speciális nyelvi fejlődési zavartól. Ez a csapat sajnos hosszú terápiára szorul és sok mindentől függ, iskolás korára mennyire tudják behozni a lemaradásukat.Többek között attól, hogy korai ellátást kaptak-e. Sokukat évekig kíséri a beszédészlelési, beszédértési probléma, kínlódnak a helyesírással, olvasással, idegennyelv tanulással, akkor is, ha az általános intelligenciájuk átlagos vagy akár magasabb is. idegen nyelvekkel
Gyerekorvos azt fogja mondani, hogy ne aggódj, mert nincs vele gond. Együttműködő, amúgy? Mozogni szeret? Én elvinném egy mozgásterapeutához.
Az sokat segíthet.
Az én is tudok beszélni című könyv még nagyon jó beszédindításnak. Az elején csak képek vannak, amiről meg kell mondani, hogy mi. Ha vevő rá, nap közben is sokat játszhattok,pl. nevezz meg tárgyakat és mutassa meg, hogy hol van a szobában. Vagy mutass rá te tárgyakra, és próbálja megnevezni.
Tudom, hogy vannak későn érő gyerekek, de azért én ezzel nem várnék.
A fiammal is mindenki elhessegetett, most 7,5 éves és még mindig logopédushoz kell járnunk. Értelmes ő is, matekzseni, de a beszédértéssel gondok vannak. Szüléssel rendben volt minden?
A finommotorikát is érdemes erősíteni, gyurma, gyöngyfűzés, színezés. Ha szereti, erőltetni nem szabad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!