Mit tehet az ember, ha gyermeknevelésnél ellenkező magatartást tanusit egy rokon?
Gyermekem ma kiszaladt az autoutra, én utána, járdán oktato fejmosás, nyomatékosan, hogy biztosan komolyan vegye a kisgyermek(3éves) magyaráztam életveszélyről, sirás, korház, használtam azokat a kifejezéseket amiknek tudom hogy érti a sulyát.
Mindeközben a rokon:
1. Eleve miatta rohant ki a gyerek mert szo nelkul es nem zebrán(peldat nem mutatva)lazán átkelt nelkulunk a tuloldalra, nálam sulyos táska, gyerek biciklije egyik kezben, masikban a gyerek. Soha nem is rohant eddig ki, mindig magyaráztam es ugyesen veszi a szabalyokat csak most hirtelen kirantotta magát meglodulva a rokon után..akinek korabban már szamtalanszor elmondtam hogy ha kihalt pusztában is mennénk, gyerekkel akkor is a járdán kell menni mert tanul
2. Amikor a gyermeket oktatom hogy akár meg is halhattunk volna!! Fogja magát a rokon és erre neki áll elbagatellizalni a helyzetet!!! Biztos fáradt,es neki áll sajnálgatni védeni az anyai düh elől es nem hagyja hogy a gyermek értésére jusson a helyzet sulya es komolysága!!
Vagy pl itthon magyarázom hogy nem szabad lökdösődni, az oviban sem fogják tolerálni, mindezt mérgemben, mert majdnem lelökött az agyrol mert epp öltöztetni akartam, erre a rokon neki áll kiröhögni engem hogy vitatkozom egy 3 évessel.
Legszivesebben felképelném. De hogy lehet ilyen embert(embereket)kezelni?
Vagy pl egy ismerosom mindig megrikatja a gyereket, mert a gyerek rájott sirással nála mindent elér, ami nem is érdekelne, ha viszont nem fájna hogy mellette a gyerekem nem nevet, kacag, hanem joformán egész nap bőg.
Az kb ugy nézne ki:
Anya dühös mert a gyermeket neveli a gyermek érdekében, az illető meg neki áll védelmezőn az anya elől ölelgetni, gyerek kap az alkalmon, fogadja ezt a pátyolgatást, sajnáltatja magát, erre anya elküldi x-et, akkor ő sajnáltatja a gyereknek magát, gyerek sír stb stb az egész ugy jönne ki, mintha en gonosz anya akarnék két egymast szereto embert szétszakitani.
Vegyem ki a kezéből a gyereket?
Vagy. Minden hasonlo szitu után várjam meg míg elül, és viszlát?
Az én telom is, még irtam volna.:)
Szoval ugy néz ki, ilyen helyzeteket (ellenem megy a nevelésben),megelőzni csak azzal lehet, ha egyszeruen nem találkozunk a rokonnal.
A nagy szülők nálunk is ilyenek. Azzal indokolják, hogy nem bírják, ha szomorú a gyerek. Egyszerűrn képtelenek a hosszútávú érdekeit nézni.
Jobb megoldást nem találtam, egyre kevesebbet találkozunk.
Nekem az anyósom alkalmazza ezt a technikát, bár nem ilyen életveszélyes helyzetekben. Olyan, mintha a saját élvezetére csinálná, hogy a gyerek szeresse őt, engem meg, az anyját gonosznak állítja be. Mintha azt várná ettől a viselkedéstől, hogy a gyerek majd jobban szereti és többet akar majd vele lenni. Tiltani nem akarom a találkozásokat, de ritkítottam és nem hagyom egy éjszakánál tovább ottaludni. Meg inkább nem vagyok ott, már 7 éves, férjem viszi, hozza.
Pl. ilyen szituk voltak: gyerek felmászik szobacipőben az ágyra - mondom neki, cipőben nem megyünk fel, vedd le - anyós meg, ne vedd le én megengedem neked.
Vagy éppen indulnánk haza, gyereknek eszébe jut kapcsoljuk be a tv-t - mondom, most ne, mert megyünk, inkább még egy kicsit beszélgessünk - anyós meg, gyere ide, a nagyi megengedi neked.
Stb. nem tudom amúgy ez mennyire szándékos, tudatos vagy csak az öregség hozza magával, de akkor sem tartom jó iránynak.
Pontosan. Ilyeneket csinál, bármikor, ha rászólok a gyermekre, hogy engem gonosznak akar beállítani.
Ő is ezzel mentegetőzik, hogy mert sajnálja. Újabban azt is haggya, hogy a gyerek csapdossa/ütögesse őt. (Nem verekedős a gyerek abszolut, CSAK vele ilyen és játékbol.)mindig magyarázom hogy ne haggya, mert nem akarom hogy oviban ilyen formát hozzon majd, mert ott az óvónők aztán nem mosolyogva fognak rászolni mint ő, és a gyerek szívja csak meg.
De tényleg olyan, mintha a gyereket akarná ezzel anya mellől elcsábitani magához.
Szerintem nagyon is érti, hogy a szülő következetesen nevelne, de valojában nem érdekli hogy legközelebb is ki akar e majd szaladni a gyerek, csak hogy ő a vigasz anya elől.
Szoval az egyenes beszédben tudom hogy a sajnálattal jönne.
Babakorában is szerinte hagy legyen inkább a gyereknek arcüreggyulladása, ne orrszi porszizza a gonosz anyja.már akkor is ezekkel szorakozott volna, csakhogy a baba jol vette az orrszi porszit bánatára...és nem sirt, nem kapálozott, ma már magának csinálja. De ott is kezdte ezeket a sajnálkozásokat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!