Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » A gyereked mondhat nemet...

A gyereked mondhat nemet felnőttnek?

Figyelt kérdés

Természetesen nem olyan fajsúlyos helyzetekről beszélek, mint orvosi vizsgálat, vagy szandál januárban.

De egyéb esetekben van módja arra, hogy felnőttnek nemet mondjon, mert számára nem kívánatos, amit a felnőtt szeretne? (akár szülők, szomszédok, pedagógusok, bárki)

2017. máj. 10. 08:55
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Meg aztán életkortól és a nem stílusától is függ :)
2017. máj. 10. 10:39
 12/22 anonim ***** válasza:
47%

Akkor az miért volt,hogy régebben,a mi gyerekkorunkban nem lehetett nemet mondani,mert NEM ILLIK? Erre tanítottak minket.

Adjál puszit a néninek/bácsinak! (Szülő: Na,menjél,ne sértsd meg a nénit/bácsit!) Ha mi csak odamentünk nagy nehezen,de nem pusziltunk,nyomtak ők akkorákat,hogy tiszta nyálasak lettünk. Amikor letöröltük,ránk lett szólva kórusban (néni/bácsi,szülő): Ne törölgesd,nem illik!

Másik: szintén ismerős néni/bácsi SZIGORÚAN: Szeretni KELL a testvéredet! Adj neki puszit! (Szülő: adj neki puszit!) Erre oda kellett menni és fintorogva megpuszilni. Néni/bácsi: Ne fintorogj,nagyon csúnya dolog így szeretni a testvéredet! A testvérek szeretik egymást!

Idősebbek tudják,miről beszélek.

2017. máj. 10. 11:18
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
12: nem tudom, mit értesz idősebb alatt, én 29 éves vagyok, de emlékszem ilyenekre, főleg a nagyszüleim nyomták ezeket, anyámék szerencsére nem. És emlékszem, mennyire utáltam, pontosan ezért nem csinálom ezt a lányommal. 2 éves, már egyértelműen tudja jelezni, ha valamit nem akar, és ha valaki ennek ellenére nyomul, én bizony szólok, hogy nem akar puszit adni, nem akar odamenni, hagyja békén.
2017. máj. 10. 12:27
 14/22 anonim ***** válasza:
94%

Engem itt sokan el fognak ítélni, de vállalom, hogy tudatosan vagyok liberális elvű. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy veszélyeztetett a gyerekem, mert bármit szabad. Ez például azt jelenti, hogy mondhat nemet, szinte bármire és keressük vele a kompromisszumot. Erre akarom megtanítani, hogy legyen kompromisszumképes. Például mi már este kitaláljuk és kikészítjük, hogy oviba pontosan miben fog menni. VÁLOGATJUK a ruhákat. Mutatom neki és ha nem tetszik neki, akkor keresünk egy másikat. Persze télen nem fog ujjatlanban menni, olyat nem mutatok neki. De ha közli, hogy farmerba akar menni, akkor nem erőltetek rá mást, miért tenném? Este csináljuk, mivel ez egy időigényes dolog, de megéri. Látja, hogy fontos az ő véleménye, főleg ha magáról van szó. Biztosan borzalmas vagyok, de pénteken, szombaton nincsen nagyon korán fekvés sem, de mindig megbeszéljük, hogyha késő van már, hogy "látod? fent maradhattál tovább, de akkor most már menjünk" Soha nem bukik ki, hogy ő még maradna.

Nemet bármire mondhat, de nem szórakozhat velem. A kettő nem ugyanaz. Ha kitalálja, hogy melyik pohárból akar inni, de utána mégsem jó az a pohár, akkor megbeszéljük, hogy legközelebb abba kap, megjegyzem, de most igya meg abból, ami már a kezében van. És legközelebb TÉNYLEG abba kapja, mivel ez a lényeg számomra. Hogy én is teljesítem amit ígérek és ő is. Volt már olyan, hogy aztán legközelebb mégsem abban vittem neki, amit mondtam, hogy majd legközelebb abban adom, és szólt is. Azonnal kicseréltem, mert igaza volt. Nem fáj beismerni.

Puszira nemet? Hogyne mondhatna? Sőt, nálunk megkérdezik, hogy kaphatnak-e és hogy adhatnak-e. Van, hogy nemet mond. Néha még nekem is. Ebből ügyet biztosan nem csinálok.

Sőt konkrétan arra biztattam, hogy mondja meg nyugodtan az óvónéninek, ha megint ilyet mond neki. 4 éves és múltkor délután álmában bepisilt. Soha nem történt ilyen egy év alatt és most véletlenül megtörtént. Azt mondta, hogy azt mondta neki az óvónéni, hogy szégyellje magát, ez csúnya dolog. Teljesen kibuktam. Megmondtam neki, hogy nyugodtan mondja meg az óvónéninek ha legközelebb ezt mondja neki, hogy óvónéni is bepisilhet még, ő szégyellje magát, amiért ezt mondta és mondhatja, hogy anya mondta. Meg is mondta kb 1 hónap múlva, amikor egy másik kislány bepisilt. Azóta óvónéni csúnyán néz, de én is megmondanám neki.

Szóval mondhat nemet, és figyelembe is veszem.

2017. máj. 10. 12:40
 15/22 A kérdező kommentje:

#12- es jól eltalálta, hogy mi váltotta ki bennem a kérdés ötletét.

Természetes, hogy bizonyos dolgokban nem dönthet a gyerek, mert nincs belátása és veszélyeztetné magát. Ezért is írtam olyan kivételeket, mint orvosi vizsgálat/bavatkozás, időjárásnak megfelelő öltözet, önveszélyes tevékenység tiltása, stb.

De valóban, régen gyakoribb volt, hogy a felnőttnek semmiben nem mondhatott nemet a gyerek. Nem vitatkozhatott, nem utasíthatott el semmit, feltétlen engedelmességgel tartozott feléjük.

Ma már szerencsés lazulást látok ebben, még orvosoknál is. Pl. míg az én fogorvosom beleparancsolt a székbe és szadista módon "kezelt" (azóta is köszönöm a fogorvos fóbiámat), a jelenlegi gyerekfogász beszélget vele, próbálja rávenni, hogy kinyissa a száját - még egy sima áttekintős vizsgálatnál is.

Még vérvételnél is örömteli megdöbbenéssel láttam, hogy amíg én falfehéren tébláboltam (nagyon félek a tűktől), fedezék mögé küldtek a nővérek és annyit duruzsoltak a gyereknek, hogy hiába volt másfél éves, egy nyikkanást sem hallottam tőle, pedig két kémcső vért levettek tőle. Utána győztem szimultán dicsérni a gyereket és a nővéreket is.

2017. máj. 10. 13:02
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Orvosnál nem, valamint minden olyan helyzetben, ami az ő javát szolgálja, de bármi másban igen.

Ha nem akar puszit, ölelést, stb., akkor nem kötelező, aki pedig ezen megsértődik, így járt.

2017. máj. 10. 13:25
 17/22 anonim ***** válasza:
Mondhat nemet persze de nem mindenbe.
2017. máj. 10. 16:31
 18/22 anonim ***** válasza:

Kedves liberális anyuka! Na,erre mondták régen a gyereknek,hogy "felesel" (vitatkozik) és "visszabeszél" (véleményt nyilvánít). S már röpült is a pofon.

Ahogy a kérdező is leírta: feltétlen engedelmességgel tartozott a gyerek,de nemcsak a szülei felé,hanem minden felnőtt,idegenek felé is,ami azt jelentette,hogy még csak megkérdőjelezni se volt szabad a felnőttet,hanem rögtön csinálni kellett,amit mond,és ahogyan mondja.

Volt ilyen világ,még ha nem is hiszed el.

2017. máj. 11. 11:38
 19/22 anonim ***** válasza:
Semmi értelme nem lenne úgy nevelni egy gyereket, ahogy 30 évvel ezelőtt tették, egy szerencsétlen, megfélemlített, visszahúzódó, szorongó, önállótlan, élhetetlen gyerek lenne mai társaihoz képest, aki nem mer megszólalni se, ha nem kérdezik (vagy még akkor se). "Liberális" anyukát nem akarom lelombozni, de a leírtak alapján még nem liberális, csak xi. században él. Vagyunk ezzel így egy páran.
2017. máj. 16. 20:50
 20/22 anonim ***** válasza:

#19 Na erről gyerekkorom jelmondata jut eszembe:

"Akkor beszélsz, ha kérdeznek!"

Igazad van, szorongó gyerek voltam. Meg csendes. Hol mertem volna én olyan hangos lenni, mint a mai gyerekek! Máig a fülemben él: "Nem szabad zavarni a felnőtteket!"

2017. máj. 17. 00:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!