Hogy vélekedtek arról, ha egy nagymama olyanokat mond az unokának, hogy ezt vagy azt nem mondd el anyádnak?
Nálunk az ovoda foglalkozott a titok kérdéssel.
Van jó titok és rossz titok. A jó titok ami boldogsággal tölt el és várod. A rossz titok ami rossz érzést ad, és félsz is esetleg töle.
A jó titkot magadban lehet tartani(pl meglepetés anyának).
Rossz titokról beszélni kell(pl valaki megütött, de azt modnta ne mondjam el másnak, ez a mi titkunk)
Ugyan ez a dolog vonatkozik a nagymamás titokra is.
Ha a nagymama adott neki csokit és azt mondja, hogy de ez a mi titkunk... Az nem baj, nem tudod, nem fáj a fejed miatta, a gyereknek nem lesz töle semmi baj, max ha megtudod akkor morgolodsz a nagymamának, így jobb ha nem tudod...
De ha a nagymama rácsapott a gyerek kezére, és ezt akarják eltitkolni elöled az már rossz titok.
Neveld a gyerekedet úgy hogy a jó titkokat tartsa meg magának, a rosszakról tudjon beszélni.
"Mondjuk a hazugság nem ugyanaz, mint amikor valamiről nem beszélünk"
A valamiről nem beszélünk az gyakorlatilag ugyanaz, hogy tegyél úgy, mintha nem tudnád vagy mintha nem történt volna meg. Hazugság.
Tetszik ez a jó és rossz titok megközelítés. És tényleg kell is hogy legyen titka a gyereknek...
A konkrét példában az volt, hogy a nagyi túlzásokba esik bizonyos ételekkel, ettől a gyerek hasmenést kap. Pl. két joghurtot ad neki vagy két nagyméretű túrórudit. Vagy ha nem ebédel, akkor is adja neki a különböző desszerteket.
Ez most nem pont ehhez kapcsolódik, de volt olyan is, hogy elmentünk a nagyihoz, és a gyerek azt mondja: kapcsoljuk be a tv-t! Én erre megpróbáltam erről ledumálni, mert gondoltam legyen együtt a család, beszélgessünk, ne a képernyőt bámuljuk. Erre a nagyi: gyere, a nagyi megengedi neked! felkiáltással bekapcsolja a tv-t.
...
és még volt pár ilyen sztori.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!