Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért beszél csomó anyuka,...

Miért beszél csomó anyuka, nagymama a gyerek helyett T/1-ben?

Figyelt kérdés

Pl.:

-"Jajj, de szépen állunk már egyedül!"

-"Nagyon ügyesek voltunk ma, megettük az egész tápit!"

-"Nagyon sírtunk ma a doktor bácsinál, igaz Petike?"

-"Nagyon ügyesek voltunk ma a suliban, kaptunk ma egy arany csillagot."

Nem tudom, miért, de az agyam eldobom attól, amikor többes számban beszélnek a gyerekről a hozzátartozók. Mintha még mindig ott lenne az a bizonyos köldökzsinór.

2016. márc. 30. 11:38
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem a te példáid nem igazán többesszámok, mármint nem olyan rossz értelemben, ha jól értem, ezeket a gyereknek mondják. Itt inkább általános alany, vagy vicceskedés.

Az, hogy esténként már nem szopizunk, na az az igazán kínos.:D Engem amúgy nem zavar, mi nem csináljuk ezt a férjemmel, de attól még mások nyugodtan. A bekakiltunk és az előbbi példám hallatán meg jókat röhögök:D

2016. márc. 30. 11:41
 2/13 anonim ***** válasza:
Én is így gondoltam, amíg nem volt gyerekem. Nem sűrűn, de azóta velem is előfordul. Főleg míg egész kicsi volt. Annyira egyként éltem meg a dolgot, olyan volt, mintha tényleg velem is megtörtént volna, hogy akaratlanul is előfordult.
2016. márc. 30. 11:42
 3/13 anonim ***** válasza:

Passz, én nem beszélek így. Ha valóban ketten csináltunk valamit (orvosnál voltunk, kimentünk a parkba, játszottunk), akkor használom csak. Ha dicsérek, akkor E/2-ben. "Ügyes voltál, mert..."

A "hasmenésünk van" más elhangzott tőlem, de akkor valóban mindketten benyaltuk a vírust és nekem is volt.

2016. márc. 30. 11:43
 4/13 anonim ***** válasza:
42%
Csak azért, hogy ezt a kérdést hetente feltegye valaki!
2016. márc. 30. 11:44
 5/13 anonim ***** válasza:
Jobban belegondoltam, mégis használom néha. Főleg fegyelmezéskor: "Nem tesszük a lábunkat az asztalra" - de itt inkább általános alany és benne van az is, hogy én se szoktam, te se csináld.
2016. márc. 30. 11:44
 6/13 A kérdező kommentje:

Igen, az asztalos példánál semmi gond sincs szerintem. :)

Meg az orvosnál voltunknál sincs, hisz mindketten ott voltak.

Nem tudom, engem mi dig nagyon idegesített ez a többes számozás, de amióta gyerekem van és így tartanak élménybeszámolót a nagymamák a közösen töltött időről, komolyan mondom, bőgni tudnék kínomban. :D

Anyukámra rászólok, de anyósommal nem vagyok olyan viszonyban.

A férjem nővére is folyamatosan T/1-ben beszél, pedig ott már 6 éves a kissrác.

És nem a gyerekkel beszélnek így, hanem.egy harmadik személynek így sztorizgatnak..

2016. márc. 30. 11:50
 7/13 anonim ***** válasza:

Én magamról mindig azt hittem, hogy soha nem beszélek így, aztán jót röhögtem magamon, mikor az orvosi elkülönítőben várakoztunk a kislányommal, és egy másik anyuka benyitott, és megkérdezte "Nektek mi bajotok van?" lazán rávágtam hogy "Mi skarlátosok vagyunk." :)

Szerintem egyébként a többesszámnak alapvetően az lehet az oka, hogy a baba sok mindent még nem csinál egyedül. Például "megettük az egész krumplifőzeléket"-nél is ketten csinálták tulajdonképpen, a baba evett, az anya etetett. A "ma háromszor kakiltunk"-nál is anya cserélte aztán a pelenkát.

2016. márc. 30. 12:14
 8/13 anonim ***** válasza:
22%

tényleg eszméletlen hogy ezt naponta meg kell kérdeni. Miért kell állandóan mások hibáin fröcsögni?

Nem, nem védem őket, én sem beszélek így, engem is idegesít, de miért nem lehet elmenni mellette? Annyi ezer meg ezer dolog van más anyában, ami idegesít, mégis inkább mindenki söprögesse a saját udvarát szerintem.

2016. márc. 30. 12:15
 9/13 A kérdező kommentje:

Nem fröcsögök, csak feltettem egy kèrdést, mert anyukámat hiába kérdeztem, miért beszél többes számban, nem tudott rá válaszolni. Mint ahogy a párom nővére sem. :)

Nem gyk-ezek naponta, így fogalmam sem volt, hányan tették már fel ezt a kérdést...

Aki a kérdésre válaszolt, annak köszönöm. :)

2016. márc. 30. 12:29
 10/13 anonim ***** válasza:

Pont azért mert még mindig ott van.

Én olyankor visszakérdezek most tanulsz ülni/járni/enni stb? Neked is fáj a hasad/fogad...? Vagy nézek rá hulén, hogy miről beszél. Mi ez a királyi többes. A kisfiam 1 éves, és soha nem beszéltem így, mikor otthon megmérem a normál mérlegen akkor mondom, hogy méredzkedtünk, majd magam is lemértem és kivontam az eredményt. Volt, hogy félbeszakítottak, hogy miért mondom többes számba, de szerintem ez az eset is más.

2016. márc. 30. 12:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!