Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nem tartunk szülinapot, túl...

Nem tartunk szülinapot, túl nagy büntetés?

Figyelt kérdés

3 éves kisfiam rettentő csúnyán viselkedett az unokatestvére születésnapján. Bántotta a kicsiket, hisztizett, káromkodott (mi otthon soha nem beszélünk csúnyán azt sem tudom hol hallotta), leborította, kiköpte az ételt.

Kivittem, hogy lehiggadjon, de amint bementünk folytatta. Amilyen hamar lehetett eljöttünk. 2 hét múlva lenne az ő szülinapja de mondtam neki, hogy nem lesz bulija, de röhögve mondja, hogy de igen, lesz.

Soha nem viselkedett így, nem tudom mi lett vele, már egy hete ilyen. Hiába próbálok vele beszélni (már amennyire egy 3 évessel lehet), nem mond semmit, a "butaanya" "butaapa", "butatesón" kívül. Azóta is bántja (próbálja bántani a tesóit) már nincs tv, elvettük a kedvenc játékait és túl vagyunk 100 "beszélgetésen" 100 elmagyarázáson. Tanácstalan vagyok :(

Tényleg nem szeretnék így bulit tartani, ha így viselkedik, borzasztó kellemetlen volt a múlt heti is.

Párom szerint túl nagy büntetés ha nem lesz bulija. Mit gondoltok?

2017. márc. 26. 10:44
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:
Először én is betegségre gondoltam, de egy hete tart. És szemtelen, nem tudok más szót használni rá. Ebédnél is felálltam melegíteni a másodikat, szól bájos hangon, hogy "anyuuuu" és leborítja a maradék levest. Soha nem csinált ilyet, soha. Kimentünk tegnap délután, kicibálta a virágokat, elkezdtem már veteményest is, azt is összetaposta. Eddig mindig mondta mindenkinek, hogy oda nem szabad menni.
2017. márc. 26. 14:42
 22/32 anonim ***** válasza:
27%

Szerintem sem jó büntetés, és túlzásnak is tartom, hogy az első születésnapját, amire még egy év múlva is emlékszik, nem tartjátok meg. Ilyen kicsinél jobb, ha közvetlenül ok-okozati összefüggés van a viselkedés és a büntetés között. Pl. ha kiköpi az ételt, akkor nem kap. Vagy ha bántani akarja a testvérét, akkor nem lehet vele egy szobában.

Az én gyerekeimnél a hosszabb ideig tartó rossz viselkedésnek vagy az szokott az oka lenni, hogy valami bajuk van, vagy még gyakrabban az, hogy több figyelemre vágynak. Mindkettőre az szokott lenni a megoldás, hogy igyekszünk minél többet foglalkozni, játszani vele, minél többet ölelgetni.

2017. márc. 26. 14:46
 23/32 A kérdező kommentje:
Ő és a húga van velem a legtöbbet, velük foglalkozom a legtöbbet hiszen ők vannak velem itthon. De pl jár úszni az csak a mi időnk, utána mindig van egy süti együtt.
2017. márc. 26. 15:08
 24/32 anonim ***** válasza:
9%

Az is baj, hogy ennél emlékezetesebb szülinapot nem tudnál neki intézni.

Elég nagy a család és még 12 évesen is azt fogjátok hallgatni, hogy már kicsinek is olyan rossz volt, hogy nem ünnepeltétek a szülinapját.

2017. márc. 26. 15:20
 25/32 anonim ***** válasza:
88%
Ha már ezt ígérted - bár szerintem kicsit könnyelmű öngól volt,- tartsd a szavad és ne legyen. Max. szűk családi kör, akik egyébként is együtt laktok, valami jelképes sütivel. A rokonoknak azért nem kell elújságolni, hogy büntetés miatt marad el, fogjátok inkább valami elfoglaltságra vagy ha olyanok, beszéljétek meg őszintén, hogy lécci ne emlegessék később. A gyereknek meg szerintem ki kéne találni valami általános szankciót, pl. sarokbaállítás vagy szobába küldés, amíg elmúlik róla az aktuális hiszti. És ha jól viselkedik x. ideig, be lehet pótolni az ajándékozást, ami akár hatásos is lehet célkitűzésnek.
2017. márc. 26. 16:18
 26/32 A kérdező kommentje:
A büntetés egy kis széken űlés, az a büntiszék. Annyi ideig kell rajta ülni ahány éves, utána megbeszéljük, bocsánatot kér.
2017. márc. 26. 17:01
 27/32 anonim ***** válasza:
93%
Szülinaptól függetlenül, talán nem a büntetéseket kellene erősíteni, hanem a jutalmazást. Talán nagyon "nagyként" kezeled. Értékeld az apró igyekezetét is. Sokszor jobban beválik akármilyen szankciónál, főleg ha ilyen hirtelen változott meg.
2017. márc. 26. 19:24
 28/32 anonim ***** válasza:
89%

Mivel már kimondtad, hogy nem tartjátok meg a szülinapját, így én ehhez tartanám magam. Meg persze erre ő rá is szólt, hogy de úgyis megtartjátok. Így ha megtartjátok, akkor joggal hiszi, hogy: Na ugye, nekem volt igazam. Csinálhatok akármit, akkor is szülinapom van.

Tehát a napján nem tartanám. Rokonokkal max felhívatnám, hogy felköszöntség, de csak szóban. Aztán még nagyon nagyon sok beszélgetés, hogy ez azért van, mert csúnyán viselkedik. Egy hét múlva tartanám meg rokonokkal, tortával.

2017. márc. 26. 19:40
 29/32 anonim ***** válasza:
45%
Szóval 20-25 fős volt a másik bulin is a vendégsereg? Ha olyanokat mondott, amit nem szoktatok és csúnyán káromkodott, akkor azt ott valakitől hallotta. Nálunk is van sajnos olyan rokon aki uszítja a hülyeségre a gyereket. Ilyenkor nem a gyereket büntetem, mert 2 évesen még az enyém sem értette miért nem szabad. Főleg úgy, hogy a 'durva jó beszólásokon szakadva röhögött mindenki, ezért 5-10 alkalommal elismételte volna a hatás kedvéért. Ilyenkor hiába magyarázod neki hogy nem szabad. Igazából nem is ő a hibás. 3,5 évesen vettem észre, hogy mindrnkivel máshogy beszél, tud alkalmazkodni a stílusokhoz rászólás nélkül.
2017. márc. 26. 23:37
 30/32 anonim ***** válasza:
75%

Lemondanám, mert következetesnek kell lenni, és ha már egyszer azt mondtam, hogy nem lesz, akkor nem lesz. Ő röhögve közli, hogy de igen... Hát, gyanítom előfordult már, hogy végül mégis úgy lett, ahogy ő akarta, ezt nem szabad!

Ha azt mondtad, lefújod a bulit, akkor tarts ki mellette!

2017. márc. 27. 10:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!