Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Valóban nem megfelelőek ezek...

Valóban nem megfelelőek ezek az ételek egy 2 évesnek? Bepöröghet ezektől az ételektől?

Figyelt kérdés

Reggeli variációk: rántotta, bundás, virsli, kenyér/kifli/zsemle, felvágottak, sajt, vaj/margarin, paradicsom, paprika, uborka, kalács, chokapik, kakaóscsiga, túróstáska, croissant

Amit kifogásolnak: nem teljes kiörlésűek a péksütemények, nincsenek zöldségkrémek, túrókrémek, halkrémek

Ebéd: valamilyen húsféle, krumplival vagy rizzsel, ritkán párolt zöldséggel, néha tésztaételek, előtte leves(akármilyen). Tehát a hús lehet fasírt, csirkemell, csirkecomb, hamburger, halrudacska, a krumpli rizs minden variációja, plusz savanyúság. Amit kifogásolnak, hogy az ételek jórésze olajban sül, a rizs nem barna, sok a krumpli és kevés a főzelék.

Vacsora: padlizsánkrém, tepertő, szalonna, halkonzervek, melegszendvics, sima szendvics, felvágottak, zöldségek, szóval hideg ételek. Kifogás nincs.

Amit még kifogásolnak még, hogy a gyerek kap csokit. Naponta 2x vagy 3x kb twixnyi mennyiséget összesen. Tehát egy szelet csokinyi mennyiséget egy nap 2 vagy 3 felé osztva.

Reggeli után, ebéd után, és vacsora után mondjuk.

A csoki vagy valamilyen tejcsoki, vagy nápolyi, vagy dörmi, vagy tejszelet, vagy smarties, vagy csokis töltött keksz.

Nagyrészt vizet és tejet iszik, a teát cukor nélkül, a gyümölcslevet ritkán issza meg, csak ha kisdobozos szívószállal van.

Ezek az ételek vannak mindig, nem mindent eszik meg belőlük.

Én mindig is mindenevő voltam, szerintem a mérték a fontos. Most kb 2 éve tart az egészséges életmód őrület, paleo dolgokkal, teljes kiörlésű dolgokkal, cukor helyett édesítővel, olivaolajjal, margarin helyett vajjal és biozöldségekkel.

Úgy érzem jól csinálom a dolgokat, a gyerek a rántott húsokat szereti, a bundást, a virslit, a sültkrumplit és a rizst, na meg várja a csokit, chokapikot, tejet és a péksütiket.

Szerintem én kiegyensúlyozottan táplálkozom, a gyereknek pedig azok a dolgok ízlenek, amik a gyerekeknek.

Szerintetek is rosszul csinálom?

Kérem az ne válaszoljon, aki diétát követ a sport miatt, vagy mert túlsúlyos, esetleg vegán.

A súlyom a normális alsó határán van, az alakom jó, cukrom, koleszterinem szintén. Energikus vagyok és minden étkezésnél addig eszem, amíg jól nem lakok.

A gyerek nem eszik sokat, válogat, de a cukra normális, energikus, ritkán beteg, nagyon jó alvó, a magassága kicsit az átlag felett, a súlya pont átlagos.

Tegnap utánaolvastam a bepörgésnek, egymásnak ellentmondó cikkek voltak, egyik sem tűnt hiteles forrásnak, de szerintem olyan tévhit, mint az, hogy hajvágás után gyorsabban nő a haj.

2017. jan. 19. 12:51
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
63%

Ne haragudjatok, de nekem az a benyomásom, hogy itt a válaszolók nagy többségének még soha nem volt dolga kisgyerekkel.

Egyrészt: nem, nem azt eszi/szokja/szereti meg, amit elétesznek. Inkább nem eszik, ha nem tetszik neki. Sőt, amit 2 évig örömmel megevett, képes hirtelen elutasítani.

Másrészt: nem igaz, hogy a fentiekben egy halom szemét van. Ha jó minőségű alapanyagból van a rántott hús krumplival, az NEM egészségtelen. Higgyétek el, SOKKAL egészségesebb, ha ezt megeszi, mintha eléteszitek a főzeléket párolt csirkemellel, és két falat után köszöni, nem kéri. És a gyereknek kell a normális mennyiségű szénhidrát, akárki akármit mond. Nem lehet zöldségen, almán és csirkén felnevelni.

Megjegyezném, hogy az "etalonként" beállított óvodai főzelék semmivel sem jobb, sz**rá főzött zöldség rántással vagy keményítővel sűrítve. Néhány szerencsés helyzetben lévő intézménytől eltekintve olyan ízzel, hogy én se enném meg. Híg, húsmentes levessel előtte. Mennyivel is jobb? Ezek után nem ritkán zsíros kenyér hagymával az uzsi, esetleg sajtkrémes vagy margarinos kenyér. Biztos nagyon egészséges.

Nem mondom, hogy nem lehetje javítani, én azt hittem, az uzsit és a tízórait csak nem írtad le, de akkor van gyümölcs és pl. natúr joghurt. Tényleg több gyümölcsöt kéne ennie, és minden nap kellene, nem csak ha kéri.

De alapvetően nincs gond szerintem, és azt sem gondolom, hogy csoki helyett cukrozni kéne a teát. (Nem mindegy?! Cukor-cukor!)

A csokiban is csak a rendszerességet kifogásoltam. Nem baj, ha NÉHA kap. De az, hogy minden nap többször kap, szerintem baj. (Próbáld meg elvenni tőle, na attól fog "bepörögni", és ez baj, mert ez már a függőség jele.)

Miért kell megkapnia akkor is a napi 2 csokit, ha van édes étkezés? Szerintem felesleges, sőt, az is baj, ezt látja tőletek, hogy mindenki egész nap csokit eszik. (Ha meg nem eszik egész nap csokit, ő miért kap egész nap?)

Kapjon csokit! De ne minden nap többször, és számítson bele a csokiba minden édesség, ha ma evett túró-rudit, akkor már ne egyen csokit. Szeritem. De tudod.

2017. jan. 19. 14:19
 22/47 anonim ***** válasza:
46%
Ja, 2. voltam. (21-es.)
2017. jan. 19. 14:19
 23/47 A kérdező kommentje:

A csokikat felére csökkentem, és azt darabolom majd fel, és kisebb adagot mérek a krumpliból és a kenyérből, többet húsból és zöldségből.

4x annyi kg vagyok, mint a gyerek, naponta 2 csoki baunty meg sem kottyanna.

A fasírtot nem tudom olaj nélkül megsütni, de még egy palacsintát sem, a levesbe is kell a hagyma alá, a rántásokhoz, a rántott ételekhez, a krumpli sem finom nélküle, de a tésztához is kell, hogy ne ragadjon össze. A süteményekbe is kell.

Ebből nem tudok visszavenni, 3 havonta fogy egy literrel.

2017. jan. 19. 14:22
 24/47 anonim ***** válasza:
77%
A finomított szénhidrát bevitelét én azért csökkenteném. Nem az okosok miatt feltétlenül, hanem mert most alapozod a későbbi ízlését is meg. Értem én azt, hogy a gyerek, az gyerek, de senki sem kakaós csigával a szájában születik, ha kiskorától hozzá van szoktatva a vegyes, minőségi étrendhez, később is sokkal könnyebb dolga lesz. Persze ez úgy nem megy, hogy a család többi tagja mindent ehet, a gyereket meg egészséges étkezésre akaja szoktatni a szülő, miközben maga nem úgy táplálkozik. Itt is fontos a minta. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy ízléstől függetelenül egy távol-keleti kisgyereknek semmi gondot nem okoz a hal meg a zöldség és péksütit szinte életében nem lát, ergo mégiscsak szoktatás kérdése. Az anyatej, tápszer után valóban a legtöbb kicsi preferálja eleinte az édeskésebb ízeket, de ha ezt az átmenetet megoldja az ember sütőtökkel,gyümölcsökkel és nem esik abba a hibába, hogy mindent uniformizál az édes ízre, akkor nagy szívességet tesz a gyerkének. A finomított szénhidrátra semmi szüksége a szervezetnek, a teljes kiörlésű gabonákra sokkal inkább. Nem azt mondom, hogy nem lehet enni ilyeneket, de ha már a kezedben a gyeplő és a lehetőség, hogy lefektesd nála későbbre a helyes étkezés alapjait, akkor el kell engedni néhány berögzült sztereotípiát a gyermekek ízlését illetően. Gond nélkül eszik egy átlagos gyerek (kivételek vannak, tudom), zöldséget, natúr húst, hüvelyeseket, halat stb..., ha látja, hogy körülötte mindenki avval tömi a fejét. Minden kölöknek vannak nemszeretem ételei, az természetes, de azért alapon azokat az ételeket amiket a család együtt, rendszeresen fogyaszt, el szokták fogadni, maximum szemezgetnek belőle, hogy mi a fogukra való . Vannak válogatós gyerekek és egyéb okokból a változatosságot nehezebben tolerálóak is, viszont ha azt látja a kicsi, hogy a vasárnapi asztalnál- csak mondok egy példát- apa/anya jóízűen tömi a görög salátát meg a natúr csirkemellett, nem fogja kiverni a dilit a rántott hú-sült krumpli kombóért, mert az lesz számára a természetes. Mindent lehet enni mértékkel, de ha a család eleve egészségesen kajál, kódolható, hogy nagy valószínűséggel erre lesz igénye később a gyereknek is.
2017. jan. 19. 14:27
 25/47 anonim ***** válasza:
23%

" nem, nem azt eszi/szokja/szereti meg, amit elétesznek. Inkább nem eszik, ha nem tetszik neki"

Valojaban meg nem. Az hogy mit eszik meg a gyerek az egyszeruen szoktatas kerdese. Barki barmit mond. Nyilvan az nem megy hogy a gyerek parolt zoldseget kap, a csalad tobbi tagja meg tolja a sult krumplit.

" Ha jó minőségű alapanyagból van a rántott hús krumplival, az NEM egészségtelen."

De igen, rengeteg ures kaloria, egyszeru szenhidrat, ami semmi mast nem csinal mint jo gyorsan feltolja az inzulinszintet az egekbe, hogy aztan onnan a pincebe essen vissza es megnt ehes legyel + hajlamosit az inzulinrezisztencia kialakulasara. Nulla vitamin, nulla rost... Arra jo hogy ne halj ehen, de a szervezetednek nem erre van szuksege. Raadasul nagyon sok kaloria van benne, meg kis adagban is, ami egyenesen vezet a tulsulyhoz. És akkor a tulhevitett zsirokban kialakulo kifejezetten artalmas anyagokrol nem is beszeltunk.

"És a gyereknek kell a normális mennyiségű szénhidrát,"

Ez igy ebben a formaban igaz, csak nem mindegy hogy mekkora az a mennyiseg, a fent leirt etrendben a szukseges mennyiseg tobbszorose van. Es mind egyszeru szenhidrat magas GI ertekkel, nagy inzulinterhelessel...

"Nem lehet zöldségen, almán és csirkén felnevelni. "

ò, dehogynem. Sot azon lehet igazan jol.

A fozelekben igazad van, azt irtam en is.

2017. jan. 19. 14:34
 26/47 anonim ***** válasza:
40%

" és kisebb adagot mérek a krumpliból és a kenyérből, többet húsból és zöldségből. "

vagy szimplan hagyd el neha a krumplit meg a kenyeret. Parolt zoldseg meg hus az kivalo ebed, ahhoz mas nem kell. Meg rantott hussal is mukodik :)

2017. jan. 19. 14:43
 27/47 anonim ***** válasza:
58%

sziasztok!

Én is a 21.-es válaszolóval értek egyet!

Nálunk az oviban nagyon yomják a bio és egészséges kajákat, de a fele megy a kukába, mert a gyereknek egyszerűen nem ízlik!

Szoktatás ide vagy oda, ha egy gyerek amúgy is rossz evő, konkrétan zörögnek a bordái, és ahogy 21.-es írta inkább nem eszi meg, hiába éhes, én akkor egészséges táplálkozás ide vagy oda, elérakom a bolognait ebédre, a párolt zöldség vagy a főzi helyett! Azt is el lehet készíteni marhából, durum tésztával! Minden kajának megvan az "egészségesebb" verziója arra kell törekedni!

Annak akinek megeszi a zöldséget a gyereke meg örüljön, h milyen szerencsés, mert ez nem szoktatás meg hasonlók kérdése csupán ilyen típusú gyereket dobott a gép!

2017. jan. 19. 14:47
 28/47 anonim ***** válasza:
71%

"A fasírtot nem tudom olaj nélkül megsütni, de még egy palacsintát sem, a levesbe is kell a hagyma alá, a rántásokhoz, a rántott ételekhez, a krumpli sem finom nélküle, de a tésztához is kell, hogy ne ragadjon össze. A süteményekbe is kell. "

A fasírt megsul a saját zsírjan, felesleges az olaj. A palacsintahoz szinten nem kell, vegyél teflon sütőt.A hagymát is meg lehet piritani nélküle.Rantashoz ok, a krumplihoz nem értem minek, max a sultkrumplihoz kell, de azt lehet Sütőben is sütni, vagy Airfryerben. Rántott húst szinten lehet Sütőben sütni. Tésztára se kell, minek, max az olajos fokhagymashoz, de azt még nyilván nem eszik egy 2 éves. Sutibe se kell,pár kivételtől eltekintve. Nálunk egy év alatt fogy el 3 liter.

2017. jan. 19. 14:54
 29/47 anonim ***** válasza:
59%

"ez nem szoktatás meg hasonlók kérdése "

De igen. Nezz mar kicsit korul a vilagban, teljesen jol irta fentebb valaki: azsiaban szerinted van olyan gyerek aki rantott hust kovetel a szuleitol mert nem akarja megenni az ottani kajakat? :)

Nyilvan a szulo a sajat felelosseget erosen igyekszik ebben a dologban is haritani, nade ebben semmi meglepo nincs.

A gond ott szokott lenni, hogy odaraknak a gyereknek kenyeret, edes vackokat, meg egy darab paradicsomot, es aztan csodalkoznak hogy persze nem a zoldseget eszi, a 10. alkalommal meg egyenesen kiveri a hisztit ha nem a megszokott agyonfuszerezett, agyoncukrozott etelt kapja. A masik meg csaladi szokasok. Ha a csaladban nincs hagyomanya az egeszseges etkezesnek akkor ugysem tudod a gyereked maskepp etetni.

Ahol tulnyomo reszben egeszsegesen esznek, a gyerek is ugy eszik. Ha nem szokas ott a sult krumpli, hanem 10bol 8 esetben parolt zoldseg van ebedre, akkor gondolod a gyerek nem fogja megenni?

Nalad persze nem eszi meg mert tudjahogy kap helyette bolognait.

2017. jan. 19. 15:11
 30/47 anonim ***** válasza:
85%

"Nálunk az oviban nagyon yomják a bio és egészséges kajákat, de a fele megy a kukába, mert a gyereknek egyszerűen nem ízlik! "

Egyreszt azokat is lehet szarul elkesziteni, meg finoman is, masreszt ezert a szulok a felelosek.

2017. jan. 19. 15:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!