Valóban nem megfelelőek ezek az ételek egy 2 évesnek? Bepöröghet ezektől az ételektől?
Reggeli variációk: rántotta, bundás, virsli, kenyér/kifli/zsemle, felvágottak, sajt, vaj/margarin, paradicsom, paprika, uborka, kalács, chokapik, kakaóscsiga, túróstáska, croissant
Amit kifogásolnak: nem teljes kiörlésűek a péksütemények, nincsenek zöldségkrémek, túrókrémek, halkrémek
Ebéd: valamilyen húsféle, krumplival vagy rizzsel, ritkán párolt zöldséggel, néha tésztaételek, előtte leves(akármilyen). Tehát a hús lehet fasírt, csirkemell, csirkecomb, hamburger, halrudacska, a krumpli rizs minden variációja, plusz savanyúság. Amit kifogásolnak, hogy az ételek jórésze olajban sül, a rizs nem barna, sok a krumpli és kevés a főzelék.
Vacsora: padlizsánkrém, tepertő, szalonna, halkonzervek, melegszendvics, sima szendvics, felvágottak, zöldségek, szóval hideg ételek. Kifogás nincs.
Amit még kifogásolnak még, hogy a gyerek kap csokit. Naponta 2x vagy 3x kb twixnyi mennyiséget összesen. Tehát egy szelet csokinyi mennyiséget egy nap 2 vagy 3 felé osztva.
Reggeli után, ebéd után, és vacsora után mondjuk.
A csoki vagy valamilyen tejcsoki, vagy nápolyi, vagy dörmi, vagy tejszelet, vagy smarties, vagy csokis töltött keksz.
Nagyrészt vizet és tejet iszik, a teát cukor nélkül, a gyümölcslevet ritkán issza meg, csak ha kisdobozos szívószállal van.
Ezek az ételek vannak mindig, nem mindent eszik meg belőlük.
Én mindig is mindenevő voltam, szerintem a mérték a fontos. Most kb 2 éve tart az egészséges életmód őrület, paleo dolgokkal, teljes kiörlésű dolgokkal, cukor helyett édesítővel, olivaolajjal, margarin helyett vajjal és biozöldségekkel.
Úgy érzem jól csinálom a dolgokat, a gyerek a rántott húsokat szereti, a bundást, a virslit, a sültkrumplit és a rizst, na meg várja a csokit, chokapikot, tejet és a péksütiket.
Szerintem én kiegyensúlyozottan táplálkozom, a gyereknek pedig azok a dolgok ízlenek, amik a gyerekeknek.
Szerintetek is rosszul csinálom?
Kérem az ne válaszoljon, aki diétát követ a sport miatt, vagy mert túlsúlyos, esetleg vegán.
A súlyom a normális alsó határán van, az alakom jó, cukrom, koleszterinem szintén. Energikus vagyok és minden étkezésnél addig eszem, amíg jól nem lakok.
A gyerek nem eszik sokat, válogat, de a cukra normális, energikus, ritkán beteg, nagyon jó alvó, a magassága kicsit az átlag felett, a súlya pont átlagos.
Tegnap utánaolvastam a bepörgésnek, egymásnak ellentmondó cikkek voltak, egyik sem tűnt hiteles forrásnak, de szerintem olyan tévhit, mint az, hogy hajvágás után gyorsabban nő a haj.
" alapból nem egészséges"
Igy van. Alapbol nem egeszseges. Leirtam hogy miert. Siman gyerekkori elhizas lehet a vege, arrol nem is beszelve hogy alapveto dolgok hianyoznak.
Azt mondd meg nekem legyszives, mert ezt soha nem ertettem: csoki miert kell? Nyilvan egy 2 eves gyerek nem keri, ha a szulei nem nyomjak a kezebe, a tarsai nem beszelnek rola, mashol sem kap, hogy imserje. Tehat miert? Miert nem az a hozzaallas hogy a leheto legtovabb tavol tartsuk ezektol a hulladekoktol? Nyilvan amikor mar nagyobb akkor nehezebben megy, de egy 2 evesnel...
"ha zöldséget ennénk, gyümölcsöt nassolnánk, kevés marha sok csirke és hal kombóval, de én az élvezeti értékét is nézem a dolgoknak"
Az egeszseges etkezesnek pont ugyanolyan elvezeti erteke van mint amit te nyomsz, plane egy gyerek szempontjabol, aki meg nincs hozzaszokva semmihez, te szoktatod hozza.
"és igyekszem beilleszteni a szerintem egészséges életmódba a tepertőt, kolbászt, bacont, cukros desszerteket és a csokit is"
Csak az a baj hogy ezeket nem lehet. Nagyon kis mennyisegben, ritkan persze lehet enni ilyeneket, de ti csak ebbol alltok ki gyakorlatilag, errol szol minden etkezesetek.
Ami rögtön szemet szúrt az a hatalmas mennyiségű csokoládé.
2 évesnek egy twix méretű csokoládé nagyon sok főleg minden nap.
Teljesen felesleges cukorbevitel a testének, semmi szüksége rá.
Mondhatnám, hogy 2 éves koráig még cukrot tartalmazó ételt sem kapott a lányom, de én már lehet, hogy a másik véglet vagyok :)
De tény, most 5 évesen sem kap minden nap édességet, mi felnőttek sem eszünk minden nap.
Valamint hiányolom a gyümölcsöket, azokkal mi a helyzet?
Ha már rászoktattad a nassolásra, cseréld fel a csokit aszalt gyümölcsökre, mandarinra, almára stb.
Az ételek között amit felsoroltál is valóban nagyon sok az olajtól tocsogó étel.
Szóval lehet, hogy te és ő is most egészségesnek tűnhet, de a helytelen étkezés hosszútávú káros hatása később visszaüthet.
Egyáltalán nem kell a mai paleo és mindenféle divathóbortot követni, de dobozos gyümölcslevekre, csokoládéra, sőt mondhatni tejre sincs szüksége egy 2 éves szervezetnek.
Igen, van olyan nap, hogy reggelre kakaóscsiga van, tízóraira negyed alma, délben mondjuk brokkolikrémleves, rántotthús, sültkrumpli, kisuborka, egy fél szelet csoki, majd eszik egy kis háztartásikekszet, negyed almát, este pedig melegszendvicset, ami kenyérből, felvágottból és sajtból áll, mellé meg eszik mondjuk paprikát és retket és a végén megkapja a másik fél csokit. Aztán játék, fürdés, fogmosás és alvás.
Nem gondolom ezt rossznak.
Leírnád kérlek, hogy melyik részén változtatnál?
A teát cukor nélkül adod, de beletömsz minden nap egy szelet csokit???
Akkor inkább tegyél a teába egy kanál cukrot, hogy legyen élvezeti értéke is, és ne adj neki minden nap csokit. Adj helyette gyümölcsöt, müzliszeletet, joghurtot stb.
Lefekvés előtt már minek édesség?
Az meg hogy a bölcsibe beviheted a saját kaját, az igen szerencse, egészen addig míg fel nem jelenti valaki ezért a bölcsit.
Nezd, az en felfogasom nagyon messze all a tiedtol, az eletmodunk es a taplalkozasunk is. Nalunk reggelire valamilyen termeszetes muzli van (cukor nelkul, szaritott gyumolccsel) vagy zabkasa, vagy tejbegriz, ilyesmi. Tizorai mindig gyumolcs vagy zoldseg, alma, banan, narancs, eper, malna, mangó, miniparadicsom, ami az eszunkbe jut. Az ebed jellemzoen csirke vagy hal, esetleg sajt, parolva, grillezve, kis kokuszzsiron megsutve, de szeretjuk a fozelekeket is. Rantott dolgokat nagyon ritkan eszunk (havonta 1x, de lehet sokat mondok) hetvegen van nagyobb fozes, vasarnap neha eszunk sertest is kulonfele formaban. Koretnek parolt zoldseg, brokkoli, zoldbab, karfiol, gomba, stb. Neha barnarizs, nagyon ritkan sult krumpli, egy evben nehanyszor. Uzsonna megint gyumolcs, vacsora altalaban valamilyen teljes kiorlesu pekaru, jobb minosegu felvagott, halkonzerv, zoldseg.
Neha eszunk bolognai-t, pizzat, turostesztat, de ezeket alkalomszeruen, tulnyomo reszben inkabb a fentieket esszuk.
Nalunk csoki, edesseg nem volt 2 eves koraban, egyaltalan semennyi, nulla. Talan 3-4 evesen jott elo eloszor amikor mar emlekezett ra hogy talalkozott vele az oviban, de nagyon riktan. Egyeb edessegek, sutik, pekaruk, detto.
De tudom hogy ezt nem mindenki szereti, es egyik naprol a masikra nem is lehet atallni. En nalatok elhagynam a csokit, teljesen. Elhagynam a csokapik szeru szemetet, a kekszet, napolyit, az osszes ilyet. Kakaoscsiga, turosbatyu detto.
SOKKAL TOBB gyumolcsot es zoldseget adnek, a koretek es a kenyer nagy reszet is kivaltanam ezzel. Nem adnek neki sult krumplit, ha muszaj akkor inkabb rizst, abbol is a barnat. Es elkezdenek fozelekeket fozni, de inkabb a valtozatossag kedveert, azert ne ringassuk magunkat abba a hitbe hogy a magyaros fozelekek annyira egeszsegesek lennenek :) Parolt, sult csirke, hal, az is kellene. De majd ha eszembe jut valami azt leirom.
Arra kellene figyelni hogy az egyszeru szenhidratok mennyiseget csokkentsd le amennyire csak lehet, az a legkarosabb abban amit leirtal.
Azt még megjegyezném, hogy a hozzátáplálást pépekkel kell kezdeni, hónapokig próbáltam megetetni vele erőszak nélkül, nem sok sikerrel. Párolva megette, pedig korábban nem is látott párolt zöldséget, azután jött be az étrendembe a maradékával együtt.
A gyerekeknek vannak önálló elképzeléseik, ötleteik, igényeik, nem a szülők kicsinyített másai. Ha a tányérra kirakom a húst a krumplit a rizst a zöldséget és a savanyúkáposztát, én a tányérról a káposztát eszem, ő nem azt fogja enni. Pedig kiskora óta eszem, meg olívát is.
Olyan van, hogy a gyerek nem ismer mást, de nem azért kóstoltattam vele az összes ételt, hogy ne legyen lehetősége választani belőle kedvenceket.
Erdekes amit irtal, es erdekes kornyezetben is lehetsz. Nalunk senki nem eszik csokit csak ugy, plane nem a gyerek elott. Tevet ertelemszeruen nem nezett 2 eves koraban, a szines csomagolasokrol meg fogalma sem volt hogy micsodak.
Amit kapott alkalmakra azt kabe fel ora mulva elfelejtette (de nem nagyon kapott) mivel nem ismerte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!