Dönthetünk mi helyette vagy bízzuk rá a döntést? Elsősorban Ilizarov módszerrel operáltak (vagy szülők) válaszaira lennék kiváncsi!
Szia! Nekem a fiam 3, a lányom 2 éves. Nagyon nehéz döntés elött álltok, ha nekem kellene döntenem az én gyermekemről, én megcsináltatnám a műtétet. Szerintem hálás lenne érte felnőtt korában. Gondolj csak bele mennyivel több lehetősége lenne dolgozni, a csajoknál, stb. még akkor is, ha "csak"140-150" cm magas, mintha törpenövésű, és 100 cm magas. Nálunk a városban van 2 törpe férfi, a parkokban dolgoznak, és mivel mindketten pár nélkül maradtak, közös házban élnek, bár nem "úgy". Szerintem meg kell adnod a kisfiadnak az esélyt a teljes életre!
Persze, most néhány évig kegyetlen nehéz lesz neki is, és neked is, de inkább most ne csúszdázzon annyit, mint késöbb ne járjon a suliba.
Szorítok nektek!
Én a másik oldalt képviselem: szerintem nem szenvedtetném még a gyereket, várnék, most még nagyon nagy trauma lehetne neki, ráadásul gondolom hosszas kórházi tartózkodást is jelentene, ahol nem tudnál vele lenni, mert ott a kisebb testvére. Pedig egy hároméves picurkának bizony még akkor is nagyon nehéz anya nélkül, ha teljesen rendben van az egészsége, nem még távol az otthontól, a szülőktől, fájdalmas kezelések között... Én nem vállalnám be.
Hatalmas terhet kaptatok ti is, a kisfiatok pláne, bárhogy is alakul, kívánok nektek kitartást, erőt, a kicsinek pedig nagyon-nagyon boldog életet!
Egy kérdés: nem tudom, hasonló vagy teljesen különböző a két dolog, de van egy kedves ismerősöm, akinek a fia küzdött olyan problémával, hogy nem nőtt, ő is törpenövésű lett volna, de nála elég volt, hogy növekedési hormont kapott folyamatosan, 17 éves koráig, injekció formájában. Így se lett magas, de azért kb. 165cm magassággal már normális a mérete. Nálatok ez nem merült fel, mint járható út?
Nekem volt 2 törpenövésű ismerősöm, az egyik egy férfi, H. Józsi, ő karatézott, lett egy felesége is, a felesége egy fejjel magasabb, mint ő.
A másik egy nő, Sz. Judit, ő is aranyos volt nagyon, csak már nagyon régen nem volt alkalmam találkozni velük.
Én úgy vagyok vele, hogy van olyan ember, akinek fél lába van csak, vagy vak, mégis teljes életet tudnak élni. Ehhez képest a rövid végtagok kisebb problémának tűnnek. Én megértem, ha te a műtét mellett döntesz, de hidd el, hogy így is lehet boldog életet élnie, találhat olyan foglalkozást, ahol nem hátrány a rövid végtag. Mindenesetre az fontos, hogy éreztesd vele, hogy akárhogy is alakul, te elfogadod olyannak, amilyen.
nagyon köszönöm a válaszokat!
sajnos a növekedési hormon ennél a betegségnél nem járható út. a kisfiamnál a növekedési hormon-szintje normális, a csöves csontok végén lévő növekedési porc hiányzik. Vagyis nem képes a csont hosszában nőni. Elég régi már a kérdésem, már 4éves elmúlt, 82cm magas. A kishuga 17hónapos és gyakorlatilag egyformák. Egyforma magasak, 22es cipőt hordanak, ikerbaba kocsival járunk sétálni, mert bár örökmozgó mindkettő, de a kicsikém nem terelhető úgy mint egy kisovis. Elkezdete az óvodást is, nagyon szereti, a gyerekek is jól viszonyulnak hozzá. Ezzel a problémák majd az iskolában kezdődnek, az iskolások már tudnak gonoszak is lenni. Egyenlőre nem került sor a műtétre, én is azon a véleményen vagyok, hogy ha már feltudja mérni, hogy mi vár rá, akkor. Sokat beszélgettünk már erről, a párom szerint viszont jobb lenne amig ilyen kicsi. Mi is ismerünk sok kisembert (igy hivják az alacsony növésű emberek magukat), sok felnőtt él teljes életet. Csak nem érik el a villanykapcsolót, a wc-t, alig tudnak a buszon kapaszkodni...stb. Már nekünk is kellett "használati utasítás az oviban", nem tud egyedül öltözni,mert nem bírja felhúzni a nadrágját- nem ér oda a keze, nem tud önállóan wc-re menni- öltözés miatt, nem éri el a wc-t, nehogy bezáródjon mögötte az ajtó, mert nem éri el a kilincset...stb. Apróságok, most még nem zavarják, de egyre többet kérdezgeti, hogy én mikor növök nagyra? Fogalmam sincs mit mondjak neki. Hazudni nem hazudhatok, látja a tesóján, hogy kicsi és már akkora mint ő.
Hát, a villanykapcsolót, meg a kilincs dolgot meg lehet oldani úgy, hogy hord magával valamilyen eszközt erre a célra. Az öltözködés már tényleg keményebb dió, bár biztos lehetne erre is találni valamilyen megoldást.
Sok kitartást, és leleményességet kívánok nektek, bárhogy is alakulnak a dolgok.
Szia! Találtam neked egy linket: nézd meg: [link]
Én ajánlottam a Dávid alapitványt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!