Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Dönthetünk mi helyette vagy...

Dönthetünk mi helyette vagy bízzuk rá a döntést? Elsősorban Ilizarov módszerrel operáltak (vagy szülők) válaszaira lennék kiváncsi!

Figyelt kérdés
3éves múlt a kisfiam, aki achondroplasiával (törpenövés, nagyon rövid végtagok)született. Édes, egyebekben teljesen egészséges, okos kisfiú. Hallottunk a műtéti lehetőségről és arról is, hogy hosszas felépüléssel, rehabilitációval jár a dolog. Most volna (talán) a legideálisabb idő az elvégzésére. Már érti(értené) a dolgot, és én most vagyok itthon egy 4hós csöppséggel. De nem tudom vállalhatjuk-e helyette! Maga a beavatkozás fájdalmas, szenvedés az utána következő időszak is.(sok-sok hónap) Viszont ha megcsinálják van esélye arra, hogy az átlaghoz közeli magassággal kezdje az iskolát! Később onnan is hiányoznia kellene, esetleg évet ismételni! Rakhatok ekkora terhet egy ilyen pici emberkére? vagy várjunk amíg pontosan felfogja, megérti mi vár rá és mit érhet el vele? Egyáltalán akarja-e? Olyan sok sérelem és bántás fogja érni amíg felnőtt lesz, ezzel megkönyíthetem a dolgát?
2010. máj. 4. 12:50
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%

És ha később fogja azt mondani, hogy akkor kellett volna tennetek valamit, amikor lehetett és miért nem csináltátok?

Én belevágnék, mire ő eldönthetné mit szeretne lehet már késő lesz.

2010. máj. 4. 13:15
 2/20 A kérdező kommentje:
a műtét felnőttkorig elvégezhető
2010. máj. 4. 13:25
 3/20 A kérdező kommentje:
lényege. keresztben elvágják a csontot és egy fixateurral rögzitik. (ilyen fém szerkezet)naponta 1mm-t távolítják egymástóla tört végeket amig 10-20cm nyújtást el nem érnek. ha ez megtörtént, jöhet a csontosodás később pedig az eltávolítása a kütyünek. utána hosszas gipsz vagy egyéb rögzítés hogy nem deformálódjanak a frissen gyógyult csontok (láb esetén) nagyjából 1év az egész gyógyulás! és ez csak a lába volna, utána jön az egész újra a kezénél! nem beszélve a szövődményekről, fertőzésről...stb hiszen hónapokig fémek vannak a lábaihoz erősítve! külön a combokon és külön a lábszáron! aztán az alkaron és a karokon is! ezért olyan nagy a dilemme bennem! ez rengeteget kiván még egy felnőttől is! nincs játék, szaladgálás, séta...stb csak gyógytorna, fájdalom! és még igy is csak 140-150cm magas lehet...
2010. máj. 4. 13:34
 4/20 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nagyon nehéz döntést kell meghoznod.Sajnos tanáccsal nem tudlak segíteni,de akárhogy is döntesz,nagyon sok erőt és kitartást kívánok Neked hozzá!

2010. máj. 4. 14:12
 5/20 anonim ***** válasza:
100%
Még a könnyeim is kijöttek.Nem tudom én belemernék-e vágni.Azt írod,hogy így is csak 140-150 cm magas lehet.Nem tudom érdemes-e emiatt ekkora fájdalomnak kitenni őt.Nem biztos,hogy csúfolni fogják amiatt,hogy picurka,lehet,hogy pont előnye lesz belőle.Nagyon nehéz döntés,sok sikert kívánok nektek,és kitartást!
2010. máj. 4. 14:24
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
Szegénykém! :( Én is sok erőt kívánok és azt, hogy sikerüljön meghozni a legjobb döntést, bármi is legyen az. Nehéz, nincs még csak hasonló tapasztalatom sem, esetleg mindezt elmondanám a gyerkőcnek, 3 évesen én úgy gondolom (bár az én lányom 2 éves), már elég okosak és felfogják, amit az ember mond nekik. És utána megkérdezném, hogy mit szeretne. Szerintem el fogja mondani. Ez járható út lenne Nektek?
2010. máj. 4. 16:01
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Nem tudom,sajnos nem ismerem a lehetőségeket!(Egy műtét az soha nem jön jól,főleg hogy ebben a korban nagyon mozgékonyak) Csak azt szerettem volna irni hogy barátnőm 28éves s 140cm. S olyan fura nekem hisz én vagyok 175cm... S 25éves.(lassan 26)

Én megtenném,hisz lehet hogy kevésbé csufolnák,s egyebek..

2011. jún. 4. 21:42
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

Szia

Én ismerek egy törpenövésű lányt. Kb egykorúak vagyunk, most épp házszomszédok is, szoktunk beszélgetni...

Ő saját bevallása szerint teljes és boldog életet él! És ha hiszed, ha nem, annyira kerek önmagával, hogy bizony kevés "normálméretű" ismerősömről tudnám ezt ugyanígy elmondani.

Neki kisiskolásan ajánlották fel a szülei, de féltek a sok kellemetlenségtől és végül nem vágtak bele. ő azt mondja, hogy így utólag, felnőtt fejjel nem bánja. Sokat kesergett, de mát megbékélt önmagával, és én ezt maximálisan el is hiszem neki. Emúgy is tök jó fej csaj, mindenki szereti, oltári humora van, eszes... senkitse érdekel, hogy picike. Ilyennek szeretjük és kész.

Nagyon sajnálom, hogy ennyire súlyos döntéshelyzetbe kényszerültetek. Nem tudom, mit tennék a helyedben...

Nekem is 3 éves lesz a lányom nemsoká, és kifejezetten okos csajszi, de nem hiszem, hogy fel tudná mérni mit jelentene egy hasonló szitu a számára. És nem is bíznám rá a döntést, talán véleményt lehet kérni tőle, de dönteni nektek kell majd.

Néha nagyon-nagyon nehéz szülőnek lenni.... :S

Sok kitartást kívánok nektek, bárhogy is lesz majd végül!

2011. jún. 4. 21:55
 9/20 anonim ***** válasza:

Keresgéltem egy kicsit google-ön, van ettől kíméletesebb módszer is a végtagok növelésére, igaz, Magyarországon nem kivitelezik, de annak a beavatkozásnak nincsenek ilyen súlyos kísérőjelenségei, nem ennyire megviselő, és tudná is használni a végtagjait, annyi, hogy mankóval kellene közlekedni.

Találtam egy-két linket erről, igazából nem értem a technika lényegét, de azért belinkelem, hátha ki tudtok hámozni belőle valamit.

[link]

Ebből a linkből a 3.2-es és a 3.3-as pont érdekelhet titeket.

A 3.2 pontban leírt technikához itt is van még egy link:

[link]

Remélem segítettem ezzel valamit. Ha esetleg kinyomtatjátok, és megmutatjátok egy angolul tudó orvosnak, biztos elmagyarázza, miről van szó.

2011. jún. 4. 22:18
 10/20 anonim ***** válasza:

Ja, még ez a link is a 3.2-es ponthoz tartozik:

[link]

Utolsó voltam.

2011. jún. 4. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!