Milyen módszerrel cseréljem le a nem kívánt mondatokat?
Nem könnyű dolog az önkontroll (sok felnőtt sajnos ezért jellem gyenge és próbálkozik másokat kontrollálni, uralni), mégis muszáj egyre inkább fejleszteni önkontrollunkat (nekem is van mit :) ).
Végső esetben meg mondd azt pl. hogy "a macska rúgja meg" :D Ez még kicsit humoros is. ;) Közben leadod a dühödet, levezeted a feszkódat. De a lényeg , hogy MIT ÉRZEL BELÜL: nem az az igazi a baj, ha ideges az ember, hanem ha nem kontrollálja önmagát a felnőtt ember és ha nem őszinte a megnyilvánulása! (Hibázni emberi dolog; a szándék, a törekvés a lényeg, az már elegendő, aztán a kivitelezés is egyre jobb lesz.) Gondolom őszinte vagy önmagadhoz és gyermekedhez, legalábbis törekszel rá, ugyanis megérzi a gyermek, ha nem következetes, nem egyenes a felnőtt vele szemben, és az nincs jó hatással rá, pláne hosszú távon. Ezért mondom, ha az önkontroll nem segít adott pillanatban, akkor add ki humorosabb formában, legalább őszinte voltál, mégse bántó, persze ha egyben empátiával is viseltetsz őiránta. :) Az elfojtás meg se neked nem lenne jó, se a picurodnak, mivel azt is megérzi. Az önkontroll legfeljebb "átmeneti elfojtás", de alapvetően nem az (a vizelési ingerünket is gyakorta késleltetnünk kell, mégse káros :) ).
Próbáld az ő helyébe képzelni magadat, az érzelmileg is segít téged a hozzáállásban és így kevésbé leszel dilemmában, hogy "elfojtsam, vagy kirobbanjak?" ;)
Nehéz leszokni erről! Iszonyat önfegyelem kell hozzá! Én pl cifrákat szoktam mondani,ami épp az eszembe jut. Nagy butaságok,de ha egyszer ilyen jön a számra... pl: azt az irgum-burgumos krumpliját,mit csináltatok?! Meg: azt a kutyának a bozontos fáját,mi ez itt?! Én a pucolás a szemem elől-ről nem tudok leszokni. Ritkán használom.
4 és 2 éves kislányok anyukája
Ez nekem is napi küzdelem.
Én kerestem "csere mondatokat", és egyre többször sikerül azokat mondanom, pl: irgum-burgum, vagy azt a kutya meg a macska! A vacakba! Vacak madár voltál!... Ilyesmi. :o)
nálunk a ,,kutya fáját neki" ezt szoktam mondani neki, ha nem bír magával
ő már úgy mondja, hogy kutyafa
Gyakorolj be egy számodra tetsző mondtatot (pl én is mindig azt mondom, hogy "azt a kutya fáját"
és hátha ez fog eszedbe jutni, mikor mérges vagy. Vagy ha már ki is mondtad amit később megbánsz, ismételd el a kiválasztott irgum burgum mondatodat, hogy rögzüljön.
Szerintem az már félsiker, hogy meg akarod változtatni :)
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!