Csődöt mondtam mint anya!?
Van egy 4 és egy 1 éves fiam.
A nagyobbal úgy veszem észre nagyon megromlott a viszonyunk. Nem szándékosan de igy alakult. Talán mióta megszületett a kicsi.
Előtte sokkal türelmesebb voltam vele (igaz alapból türelmetlen természet vagyok). Rengeteget foglalkoztam vele. Kismamasagom ideje alatt sokat csináltunk együtt dolgokat,feladatokat oldottunk.meg neki való könyvekből,ragasztottunk. Megtanitottam olloval bánni. Sütni főzni segitett. Az uh-ra is mindig vittük magunkkal,jönni is akart. Tudta h teso van a pocakba ,simogatta a hasam meg hallgatozott. Utána ahogy megszületett a pici csusztunk a lejtőn lefelé.
Bevallom keveset foglalkoztam vele,azért próbáltam a baba körüli teendőkbe bevonni. De elmaradtak a foglalkozások,a mese olvasás is ritkazodott. Ezt azzal tudnám indokolni h az idő tájt szoptattam a picit. Az apja meg hol olvasott neki hol elfelejtette. Nyáron elmentünk nyaralni. Imádja a Balatont,igaz én is. Jól érezte magát.ugye ott szinte mindent lehetett. De úgy veszem észre megváltozott 😞. A tesojat imádja,de velem szemben más lett. Illetve nagyon hisztis. Eddig is érzékeny lélek volt de most ez sokkal jobban kiutkozik. Sajnos ezt én sem.bírom idegekkel és sokszor kiabálok. Persze szívem mélyén nem szeretnék meg tudom nem helyes de elszakad a cérna. Kitartó hisztis egyébként. Mellette csapkod puffog.
Sajnos az esti alvasa is megváltozott. Éjjel éjfél után kicsivel felébred és sír. Nem tudja miért. Kérdezzük rosszat álmodott,pisilni kell,szomjas vagy megijedt valamitol? De mindre nem a válasz. De azt sem tudja megmondani miért sír. Ez heti 3x tuti meg történik. Felveri a tesojat is ideges leszek és kiabálok.
Nem tudom mit tehetnék 😞
Annyira elszomorit ez az egész. Nagyon nem igy képzeltem az életünket.
Jo tudom nincs rózsaszín felhő meg egyeb maszlag de valahogy sokkkal jobbnak gondoltam a többgyermekes szülők életét. Örültem h nincs testverfeltekenyseg erre meg ez lett.
Biztos h hibás vagyok és nagyon szeretném helyre hozni de ez az örökös hiszti éjjel nappal ki készít. Pláne h a kicsihez amúgy is kelek még kb 2x éjszaka szoptatni.segítségem nincs a férjemen kívül. De ő se nagyon aktív mert ugye dolgozik. Nagyszülők kilove. Egy kezemen.meg tudom számolni hányszor látták az unokakat. Testvéreim is kilove.
Kérlek adjatok valami tanácsot mert szeretném ezt az egészet jó irányba terelni. Szeretnék jo anya lenni. Sajnos nekem nem volt jó anyám és a legrosszabb az h ezt a mintát adom tovább pedig nagyon nem akarom nagyon nem. Mindig emlekeztetem magam erre de egyszerűen mikor jön a hiszti elpattan az agyam.
Nem tudom mi tévő legyek. Imádom a gyerekeimet és egy boldog.családot szeretnék !
Abból amit írtál számomra az a legdurvább, amikor írod, hogy felébred. Nyilván van valami a kicsi lelkével, nem véletlenül nem tud nyugodtan aludni, ami azért elég durva ebben a korban, mármint nem az, hogy felébred, hanem hogy megmondani sem tudja, hogy mi az ami nem hagyja aludni. És te erre kiabálsz vele? Valami ennyire hatással van rá és neked a válaszod a kiabálás? Ne haragudj, de ezen nagyon hamar változtatni kellene! Nekem is kettő van, nem egyszerű. Nálunk a kicsi hisztis (2,5). Sokszor én is kiborulok, de nem kiabálok velük, főleg nem ha vigasztalásra szorulnak.
Alapvetően jó, hogy látod, hogy a dolgok rossz irányba tartanak. Néha a picit is lehet "mellőzni". Igenis kellenek továbbra is programok a naggyal különben ennél még lehet rosszabb is a helyzet. Biztos, hogy most még nincsen késő, de nem elég az, hogy belátod a hibáidat, bár tényleg jó kezdet.
Nem mondtal csodot, mint anya, csak senkinek nincsenek kotelbol az idegei. Sokszor egy gyerekkel is nehez, nemhogy kettovel..
Nagyon jo, hogy igy rajottel a problemara, es a megoldast is tudod, csak nem konnyu megvalositani egyedul segitseg nelkul :( de valahogy meg kell.
Kezdetben tenyleg probalj meg kevesebbet kiabalni vele, pl ejjel semmikepp ne, ha tudsz. Lehet, hogyha higgadt maradsz es megnyugtatod, akkor hamar vege lesz ennek a kelesnek, mert nyugodt lesz a kis lelke.
Bocsanatot szoktal kerni tole, miutan kiabalsz vele? Nekem is van egy 8 evesem, es egy 11 honaposom. Elofordul, hogy kiabalok a 8 evessel, de utana rogton mondom neki, hogy nagyon sajnalom, csak kimerult vagyok, es olyankor neha nem ugy reagalok, ahogy kene, es nem vele van a baj. O ezt megerti, es nem haragszik. Persze 8 evesen konnyebb megerteni, de szerintem ha a 4 evesedtol is mindig bocsanatot kersz es elmagyarazod neki, hogy nem ra vagy ideges, akkor picit megnyugszik.
Igen szoktam tőle bocsánatot kérni.
És igen engem is ezek az éjszakai kelések aggasztanak a legjobban.
Nem tudom mit tehetnék h rendbe jöjjön a kis lelke.
Én egyetlen mondatot emelnék ki abból, amit írtál:
"Bevallom keveset foglalkoztam vele,azért próbáltam a baba körüli teendőkbe bevonni. "
Nos.. egy akkor 3 éves KISGYEREKRŐL beszélgetünk. A babát MAGADNAK szülted, nem neki. Ő a nagyobb, de nem nagy, és nem felnőtt. Attól, hogy van egy kisebb gyereked, neki pont ugyanannyit kell kapnia belőled.
Még örülhetsz, hogy nem utálja a kicsit.
Őszintén szólva én nagyon sajnálom őt, én is "nagyobb, okosabb" testvér voltam. De ettől még gyerek...
Neked kell sürgősen változni, és minden pillanatban arra gondolni, hogy ő csak egy kisgyerek, akinek jár az anyukája.
Igazad van kedves 6-os.
Ma is próbáltam sokat foglalkozni vele.
A baba körüli teendőket úgy értettem,hogy mindig érdeklődő volt mikor pelenkaztam,furdettem,oltoztettem stb. És bevontam öt is h ne érezze h kirekesztjuk
Sajna ami hirtelen ösztönbol jön azon nehéz uralkodni
Arra kell inkabb ugyelni hogy màr joval korábban figyelni a gyermek jelzéseirr hogy kesobb ne legyen szomoru vagy ketsegbeesett hisztis. Orákkal korábban törődni a màsikkal es akkor nem fajul el a helyzet.
Sajna a hirtelen jovő pillanatokban az az énünk jön elő ahogy anyàink neveltek.az önuralom kevés hozzá. Megelőzni kell boldogságra mosolyra harmoniára törekedni.
Ha feszült vagy hagyd hogy felviditson a gyermek.ők alapvetően anya boldogságát akarjàk, az élteti őket.
Ne a a kicsi körüli teendőkbe akarod bevonni, attól csak meg jobban azt érzi, hogy a kisebb körül forog a világ.
Csináljatok közös programokat kettesben, esetleg hármasban az apukával (pl menjetek el moziba, ha a kisfiú szereti a meséket; vagy mondjuk csak sétálni és karácsonyi kivilágításokat nézni a környéken, amíg a kistesó alszik).
Az esti mesét semmiképpen se hagyjátok el, az rengeteg szempontból fontos egy gyereknek meg nagyobb korban is.
Kérdező anyuka, ti hányan vagytok testvérek és te hányadik vagy közülük?
Köszönöm a válaszokat!
3-an vagyunk lányok és én vagyok a legkisebb.
Anyánk elhagyott bennünket mikor én 11éves voltam. Addig sem volt minta anya. Ivott,ütött,vert. Nagyon nem szeretnék ilyen anya lenni.
Imádom a gyerekeimet és elhagyni se tudnám őket hisz tudom nekem mekkora fájdalom volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!