Segítség! Mit csinäljak? Vagy inkäbb mit csinälok rosszul?
Van egy 3 éves kislänyom. Mindennel probälkoztam mär. Egyszerüen nem tudom lekötni semmivel 2 percnél toväbb. Rengeteg jätéka van. De kb minden jäték 2 percig ujdonsäg neki. Azt sem hagyja hogy én jätsszak neki. Pl. most olyanra gondolok hogy megmutatnäm neki hogy kell felöltöztetni a babät, vagy etetni, itatni. Vagy a babakonyhänyval jätszani. Fözöcskézni meg ilyenek. azt sem engedi hogy könyvböl olvassak neki. Kiveszi a kezemböl és eldobja vagy fel mäsodperc alatt ätlapozza és annyi. A mozgäs a mindene! Oviba is olyan szépen elvan. én meg semmivel nem tudom lekötni. Olyan rossz ez nekem. Van\volt valaki hasonló helyzetbe?
Välaszokat elöre is köszönöm!
Persze nem is kifogás a tél. Nem is írtam ilyet.Van rollere, futóbiciklije, meg egy 3kerekű biciklije is de kb 5 perc aztán azt is úgy kell vinnem kézben.
Ha sétálunk is nem engedi, hogy fogják a kezét. Előre szalad és megse hallja ha szólok neki. Meg lefekszik a járda kellős közepére és hisztizik. Ha próbálom vigasztalni annál idegesebb lesz.
Hagyd egy kicsit magára, hidd el, feltalálja magát. Nem kell minden percben lekötni, sok anyuka azt hiszi, hogy egész nap szórakoztatni kell a gyereket.
Nálunk amúgy is az van, hogy ha a gyerek nem engedi hogy játsszunk vele akkor elmegyünk onnan, amit eldob azt még el is veszem tőle.
3.5 éves a fiam, most már imádja ha játszom vele.
Ezer éves tömeges hiba a "csinálás mánia", az élet legtöbb területén. Lehet tenni ezt-azt, de általában másodlagos kellene legyen.
Ha csinál valamit az ember, érdekes mód a legtöbbje sajnos NEM önmagát adja, NEM igazán kreatív, pedig csinálni pont hogy ezt kellene... Na meg önállóan gondolkodni és sokféle nézetet megvizsgálni nyitottan, de sajnos NEM teszi a többség... A felnőttekre értem!
A kisgyermekektől sokat tanulhatunk!
Gyermeknevelésben az egyik kulcs szó:
ÉRTSD a gyermeked.
Hatni nem fontos, csak terelgetni olykor egy kicsit.
De ha minél jobban érted a gyermeked lelkivilágát, annál megfelelőbben tudsz viszonyulni hozzá és így ő annál inkább ki tud bontakozni. :)
_
Kezdetnek javaslom, vedd ki a könyvtárakból (több példányos, bár vizsgaidőszakban nehezebb találni szabad példányt) :
Mérei-Binét: Gyermeklélektan.
Szakkönyv, pedag.szakokon alap - és közérthető a nyelvezete! :)
Hatalmas eredményeket érhetsz el pusztán ennek rendszeres tanulmányozásával, de persze minél több irányban javaslok tájékozódni, valamint... ráérezni önállóan részedről, az aktuális helyzetekre. ;)
Sok sikert kívánok nektek! :)
Ja, és még annyit, hogy erősen javaslom CSÖKKENTENI a külvilágból érkező ingereket, amíg nem lesz legalább 6-7 éves. Utána fokozatosan lehet emelni az ingermennyiséget, persze megválasztva a megfelelő minőséget hozzá.
Kell persze elég inger, az optimumra érdemes ráérezni. Hogy mennyi az optimum? Sokkal kevesebb inger kell 6 / 7 éves korig, mint azt a mai modern emberek többsége hiszi...
A kisgyermeki lelki regenerálóképesség gyilkosa pedig a mozgókép (tévé, video, videojáték), ezt is jó szem előtt tartani... (Tehát totál kiiktatni lenne fontos a mozgóképet.)
Meg van a tudományos alapja. Ha érdekel, szólj, és elmagyarázom. De csak ha érdekel. :)
Vagy pedig ... lehet utánozni a többség alaptalan félelmeiből eredő fejlesztésmániát, meg divatmániát. Nyugaton már sikeresen neurotizálják, idővel idegileg tönkreteszik evvel a gyerekeket, holott jó lét van nyugaton, szóval valami elementáris brilliáns "tudásuk" van a nyugatiaknak. :)) Lassacskán a nyugatot majmoló Magyarországon is ez lesz sajnos... Hacsak nem ébrednek fel minél többen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!