Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Lehet egy kétéves gyereket...

Lehet egy kétéves gyereket kényszeríteni (rávenni, rábeszélni, stb) hogy normális főtt kaját egyen?

Figyelt kérdés
Értelmes, okos, barátságos kisfiam nem nem és nem eszik az általam vagy bárki más által akárhogyan készített akármilyen főzelékből, tészta+feltétből, köretből, levesből, rakott zöldségből. Egyedül a rántott dolgokat hajlandó megkóstolni, abból is keveset eszik. Egyébként gyümölcsöt, szelet kenyeret, joghurtot, sajtot, péksüteményt bármikor elfogad, eleget iszik is. Lényegében ezekből tartja fenn magát, vagy fotoszintetizál :) Nem értem, miért van ez nála, én próbálom mindig következetesen etetni, nem nassol, nem eszik étkezések között, kisétkezésekre csak étvágygerjesztőkkel (alma, pici joghurt, gyümölcslé) kínálom, nem telítődik a hasa mással, mégsem kell neki a főtt étel. mivel lehet (ha lehet egyáltalán) rávenni, hogy kóstolja meg, amit adnék neki? Már egyszerűen mindent próbáltam, fél éve ez megy!
2010. ápr. 27. 17:50
 1/9 anonim ***** válasza:
Szia!Mintha én írtam volna ki ezt a kérdést:-)Az én fiam is ilyen.Szerintem ha már mindent kipróbáltál-és magamról tudva gondolom hogy igen,akkor nem tudsz mit csinálni.Nekem a doki azt mondta,hogy majd ha oviba megy megváltozik.Nem mondom hogy beletörődtem,még mindig próbálok "cselezni",de semmi siker.Ha eőszakkal etetném,még rosszabb lenne.Pedig a fiamnak van két nagyobb tesója is,látja hogy ők mit esznek,de akkor sem kell neki.Még csak meg sem kóstolja.Ránéz,és rögtön:az nem jó Leventének.Végül is ha nem sovány,jó kedvű,kiegyensúlyozott a kisfiad,szerintem ne aggódj.Majd változik.
2010. ápr. 27. 20:43
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Az én kislányom most 3 éves.Nagyon válogatós.1 éves koráig szinte minden főzeléket megevett, aztán egyik pillanatról a másikra szó szerint semmit.Én is kétségbeestem, hogy most mi lesz. Aztán próbálgattam.Először csak pár félét evett,gondosan jegyzeteltem, mi az ami bejön neki.Amit nagyon szeretett azt sűrűbben csináltam neki.Aztán egyre többször megkívánta azt, amit mi eszünk belekóstolgatott mihelyst nem erőltettem és színesedett a paletta.Most se nagy étkű, de már a kezdetekhez képest sok mindent megeszik.A levest például akkor szereti, ha van benne gombóc.Ez lehet májgombóc, vagy levesgolyó.Utóbbival szinte minden levest hajlandó.A másik, ami nagyon bejött neki a ketchup, azzal szintén meg lehet szédíteni.Szerintem ne izgulj, próbálj kicsit lazábban állni a dologhoz és meglátod nem lesz gond.Kitartás!
2010. ápr. 27. 21:41
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A mi gondunk is hasonló volt, mi azt csináltuk, hogy ölbe vettük az asztalnál, és megengedtük, hogy beleegyen a mi ételünkbe.

Egyrészt nagyon tetszett neki, mert előtte ilyen nem volt, szigorúan az etetőszékben kapott enni, másrészt tényleg mindent megkóstolhatott amit mi ettünk, látta, érezte, hogy ugyanazt kapja ő is. Azóta már van saját kisasztalkája kisszékkel (műanyag) és annál eszik. Nem sokat ugyan, de mindenből eszik amit eléteszek.

2010. ápr. 28. 09:29
 4/9 A kérdező kommentje:

Bölcsis, és ott sem eszik...csak ül a kanállal a kezében.

Próbáltuk, hogy etetőszékből ki, ölben, meg saját kisasztal-kisszéknél is, van kedvence, de csak amit felsoroltam, nem főtt kaja. Olyat csináltatok, hogy "éheztettétek", nem kap mást, ha nem kell, éhes marad? Meddig?

2010. ápr. 28. 10:37
 5/9 anonim ***** válasza:
Hát bevelva összintén, lehet egy kicsit erőszakosabban etetni de nincs sok köszönet benne. Én ilyenkor nem adok neki semmi olyat amit akar. Legyen az játék vagy kaja. Ha akar valamit tegyen érte alapon becsempéztem a kajálásba. De akkor ez állandóan így működne. Ha hosszabb távon úgy érzem semmi táplálót nem vett magához, akkor bevetem ezt a fortélyt. Nekem csak annyivel könnyebb, hogy a lányom kajás típus, jó ha óránként eszik, vagyis nacsol, de nem kis mennyiségeket ám. Ezért el tudom venni töle a jó kis rágcsákat, ha enm hajlandó megenni az egészséges kaját. Igaz nekem is kell kompromiszumot kötni, mert előfordul az ilyenfajta "zsarolásnál" hogy 3-4 kanál után inkább kiborítja a tálat, és nem is kéri a nacsit sem. Így viszon üres marad a poci és korábann lesz éhes. Szóval én mondom, a gyereknevelés legnehezebbje az etetés.
2010. ápr. 28. 11:25
 6/9 anonim ***** válasza:
Első vagyok.Én megpróbáltam,hogy ha nem eszi meg a főtt kaját,nem kap mást.Hát hallod,inkább nem evett egész nap....A nővérem példáján okulva,meg inkább ezt nem is próbáltam többé.Ő azt csinálta,hogy ha nem ette meg az ebédet,nem kapott mást.És nem esett meg rajta a szive.A gyerek meg nem és nem evett.Most 10 éves,de az én két és fél éves kisfiamnak a csuklója vastagabb,mint az övé.Úgyhogy szerintem nem jó módszer ez a ha nem eszik nem kap mást.
2010. ápr. 28. 13:43
 7/9 A kérdező kommentje:
a nagyszülők cseszegetnek folyton, hogy igenis csak főzelékkel ilyesmivel kínáljam, pár nap és megtörik, de nem... annyiszor próbáltam már!
2010. ápr. 28. 14:01
 8/9 anonim ***** válasza:
77%
Hát köszi, elolvastam én is, tényleg mintha az enyém lenne, csak ő a sajtot sem eszi.Már az egész életemet ez befolyásolja, hogy mit nem eszik a gyerek.Egyszerűen volt olyan ,hogy egy hétig csak banános csirkemellet evett, az legalább tápláló egy kicsit.Arról meg ne is beszéljünk, hogy ha épp beteg, vagy foga jön, még ennél is sokkal rosszabb a helyzet.
2010. ápr. 28. 17:55
 9/9 anonim ***** válasza:

Ha normálisan fejlődik és a gyerekorvos is rendben talál mindent, szerintem semmi értelme kényszeríteni.

Próbáld meg esetleg, hogy belecsempészel egy kis játékot az evésbe. Pl. csinálj neki egy mosolygós arcot a tányérjára a kajából, vagy tedd oda a kedvenc játékát, hogy meg tudja őt is etetni. Eleinte csak pici adagot adjál, mert a gyerekek megijednek a nagy adagtól.

Az én anyósom már négy hónaposan akarta a teát ránk erőltetni, de én nem engedtem belőle. Az én gyerekem, és én úgy etetem, ahogy én akarom. Ne hagyd magad! :)

2010. máj. 3. 22:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!