Mit csinalhatnek a 7evesemmel?
Mar kivagyok tole.egyfolytaban ordit ha valami nem ugy van ahogy elkepzelte.
Akarmi legyen is az.lehet az En hibam,lehet olyan amirol senki sem tehet.
Alapjaba veve egy kedves,rendes,segitokesz gyerek.de ez a problema napi szintu.
Pl ha este megbeszeljuk,hogy furdes es vacsi utan ragcsalhatnak valamit,de O elalszik mig a teso furdik ,akkor reggel ordit mint a sakal,hogy megigertem es nem adtam...
Nem sikerul valamit megrajzolnia,ordit.
Leszidom valamiert akkor ordit.(jogos leszidas,amit egy ennyi idos gyerek mar felfog,es nem ordibalva szidom le)
Nincs itthon olyan kaja amit szivesen megenne,csak masik 5 fele de azok nem jok,ordit.
Es nem csak hallkan pityereg,hanem uvoltve ordit.mintha nyuznam,vagy utnem,vernem.
Nem hasznal a szep szo,a turelem,a fenyites,a buntetes semmi.
Mitol ilyen?mit tehetnek ellene?
Nem lehet mindig minden ugy ahogy o szeretne.
Most is mar fel oraja uvolt mint a sakal.
Mar felkeltette a tesokat is az uvoltessel.
Nem tortent semmi extra,csak este igertem meseolvasast,de olyan gyorsan elaludt,pedig rajzolt az agyaban.tudjak,hogy a legkisebbet lerakom aludni fel 8kor es az ovek vagyok.de o fel 8ra mar aludt.betakargattam,megpuszilgattam es hagytam aludni.
Erre reggel orditva jon ki a szobabol,hogy en hazudtam...
Valami tanacs?
Ilyen jellegu gond nincs.most kezdte a sulit.nagyok okos kisgyerek.neki es egy kislanynak lett 100%os a matek felmeroje.
Az osztaly tobbi tagjanak 65-80%kozott lett.
Odafigyel a suliban,szotfogad.
Ez csak itthon megy.
Annyiszor elmondtam amit irtal,es igen,ha nem jo a kaja ami van akkor nem eszik.a szobajaban ordit.
Én megkérdezném tőle, hogy mégis mit kellett volna tennem, ha ő elaludt.
Lehet, hogy a tesó miatt csinálja, hogy figyelmet kapjon.
Az is jó lehet, ha szakember segítségét kéred. Nem bolond a gyerek, de valami biztos van az ordítás mögött.
Hogy mit csinalok amig ordit?
Folytatom a dolgaim.segitek a nagynak a leckeben ha epp igenyli,pelenkat cserelek,etetek,mosogatok.amikor elcsendesedik bemegyek es probalok vele beszelni.probalom megertetni vele,hogy semmisegen hisztizett.valaszthat,hogy folytatja egyedul a szobaban,vagy kijon es eszik abbol ami van.
Altlaban erre meg bevagja a durcit,akkor otthagyom gondolkodni.kicsit kesobb kijon es mintha misem tortent volna,eszik.
Ha nagyon belelovalja magat elofordul,hogy hideg zuhanyt kap,vagy ravagok a fenekere.mar volt,hogy a tv-t sem nezhette egy hetig,nem mehetett a mamahoz.probaltam mar mindent.ideiglenesen hatnak,de nagy valtozast semmi nem hoz.
Nincs elkenyeztetve,soha nem rohantam boltba olyanert amit epp evett volna de nem volt itthon,vannak szabalyok,amiket be kell tartani.aprobb dolgokba bevonom oket a haztartasban.
A nagyobbal nincs ilyen problema.
Lehet igy jon ki rajt a feltekenyseg?de hat a pici meg nem sok idomet veszi el.jo gyerek,sokat alszik,sokat jatszik magaban.ugyan ugy leulunk tarsasozni,rajzolni,festeni.megyunk ide-oda.megmaradtak az Anyas programok amiket harmasban,vagy egyszer a kisebbel,egyszer a nagyobbal kettesben csinalunk.
Mindketto nagyon szereti a picit,nagyon vartak.
Velem sem csinálná az biztos !
Jól elpics@znám vagy menne hideg víz alá. Ha nem eszik, akkor éhen hal. Elkényeztetett kis majom.
39 / F
Pont azért csinálja, hogy kiakasszon, más szóval: felhívja magára a figyelmet, de ezt te is tudod így a harmadik gyerek után :) Szóval logikusan ebből az következik, hogy
- több figyelemre van szüksége, amit meg is kell kapjon, jó lenne vele olyan program, ahol a többi tesó nincs ott, mondjuk apával elmehetnének biciklizni vagy akármi. És beszélgess vele úgy, hogy igazán rászánod az időt és nem a kistesóval mega nagytesóvan meg mittudomén miel foglalkozol fél kézzel. Ne kérdezd, hogy lehet megoldani, ennek neked kell megtalálnod a módját.
- az ordítással pont ne érje el a kitüntetett figyelmet: ha ordít, berakod a szobájába és bedugod a füledet, de ne akadj ki, ne üds meg, ne szidd le, ne is csinálj semmit, csak tuszkold be a szobájába azzal, hogy ordibálókkal nem foglalkozom. Addig nem jöhet ki, amíg le nem higgadt.
Nekem akkor csinálja ezt a 6,5 éves, elsős lányom, amikor fáradt. Bár ennyire nem dúrva. Én olyankor elmondom neki, hogy már nagylány, nem értek a hisztijéből, higgadjon le, és megbeszéljük, mit tehetünk. De ordítással, hisztivel semmit nem ér el. Együtt vesszük a mély levegőt, beszélek hozzá, hogy eltereljem a figyelmét. Ilyenkor általában lenyugszik. De mondom, én tudom, hogy fáradtságból/stresszből van az én lányomnál. Kisebb korában, ha hosztizett, akkor ment a szobájába, úgyhogy megtanulta, hogy hisztizni nem szabad. Persze a fáradtság kihozza belőle. Úgyhogy próbálj türelmes lenni, higgadtan beküldeni a szobájába, ha lenyugodott, akkor pedig megbeszélni, hogy ez miért nem jó. Pl nem érte el a célját, így semmi értelme nem volt, de ha hiszti helyett a megbeszélés technikával fordul feléd, akkor feltétlen segíts rajta (persze boltba nem kell elszaladni azonnal, de más alternativát fel lehet ajánlani). Pl nincs túrórudi, de nem hisztizik, akkor másnap vehetsz neki (csak apróságban, nem kell új bicaj). Azt kellene megtanítani neki, hogy hisztivel nem ér célt, viszont megbeszéléssel, kéréssel hajlandó vagy kompromisszumra.
3 gyerkőc mellett biztos te is voltál már úgy igazán fáradt. Ő is ezt érzi, akár minden nap (abból gondolom, hogy este hamar elalszik). Neked is nehéz olyankor viselkedni, csak te már felnőtt vagy, megtanultad. Ő gyerek, nincsneke eszközei. Ennek kezelését is meg kell tanítani neki. Nehéz, de türelemmel, szigorral, megértéssel menni fog.
Persze amikor már nagyon bedúrvul, akkor marad a kemény szigor (szoba, nincs tv, stb). Ez egy folyamat lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!