Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ti mit olvasnátok fel a...

Ti mit olvasnátok fel a gyereknek esti mese helyett?

Figyelt kérdés
Hallottam már olyat, hogy valaki igazi mese helyett sci-fi novellákat olvas fel a gyereknek és az élvezi is. Megint más a wikipédia történelmi szócikkeiből olvas fel. Szerintetek ez jó így? Mit lenne érdemes még felolvasni (pl kötelező olvasmányok - egyszer úgyis el kell majd olvasni, krimi, romantikus történetek, stb) ? Valamint hangoskönyv ajánlható-e a gyereknek?

2016. szept. 15. 10:38
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha egy baba a monoton hangtól megnyugszik, akkor felolvashatsz neki bármit, amiből egy szót sem ért, de nem lesz tőle zseni. Egyébként meg rossz ötlet nem a korának megfelelő olvasmányt olvasni, mert sok olyasmi lehet benne, amitől megijedhet, összezavarodhat. Mi sajnos néha belefutottunk olyanba (...mert nem készülök előre, csak mindig lekapok valamit este a polcról...), hogy elkezdünk olvasni egy könyvet, amit nem olvastam vagy már nem emlékeztem pontosan, csak hogy szerettem, és azt hiszem, már elég nagy hozzá, tetszeni fog neki, erre a történetbe belemelegedve derül ki, hogy nem biztos, hogy jó ötlet volt. Hat éves kisiskolásom kérte pl. múltkor, hogy a Grimm meséket inkább mégis hanyagoljuk, mert ijesztő, viszont a Lassie hazatér vagy Szeleburdi család vagy a Keménykalap és krumpliorr (bár ezekben is sok minden lehetett, amit még nem értett vagy nem tudta követni) nagyon tetszett neki és többször kérte, pedig gyanús, hogy nagyobbaknak való. Hogy a kisebbik kétévesem meg ilyenkor, már félálomban bőszen cuclizva, mit fog föl a meseolvasásokból, azt még nem tudom (előtte vele marad az Anna-Peti-Gergő vagy más képeskönyv, amit odacipelt).
2016. szept. 15. 11:34
 12/15 anonim ***** válasza:
63%
Mekkorának? Amíg baba volt a fiam (3-4 hónapos) a Micimackót olvastam neki. Neki teljesen mindegy volt, mit hallgat, hasalt mellettem és bambult. Most egy kisiskolás-ovis kombónak a Misi Mókus kalandjait olvasom. Mesét, mindenfélét ami előkerül, még az én gyerekkori könyveimből is. Amit megért, el tud képzelni és nem fél tőle.
2016. szept. 15. 13:02
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
ALkalmanként olvasok neki ismeretterjesztő könyvet, ha ezt kéri, de ritkán. A mese nemcsak arra való, hogy elaludjon rajta a gyerek, fontos szerepe van a pszichés fejlődésben. Ezt nem pótolja a sci-fi meg a wikipédia. A hangoskönyvnél meg hiányzik az emberi jelenlét, a szülő nyújtotta érzelmi töltet, a meghitt együttlét élménye. Vannak nagyszerű meseregények, ifjúsági regények, kalandregények, de nagyobb gyerekeknek, ha nem szereted a hagyományos meséket.
2016. szept. 15. 14:11
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Amíg baba volt Harry Pottert olvastam neki. Én imádom olvasni, ő pedig megnyugodott a hangomtól. Mikor nagyobb lett, jöttek a képes mesekönyvek, amiket együtt lapozunk.
2016. szept. 15. 15:18
 15/15 A kérdező kommentje:
Ált iskolás koromban egyszer beleolvastam a Káma Szutra c. könyvbe, de egy fél oldal elolvasása után undorodva, émelyegve és forgó gyomorral tettem vussza a polcra. Mentségemre szolgáljon, előtte nem tudtam miről is szólhat.
2016. szept. 16. 04:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!