Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Anyukák, apukák, akik külföldr...

Anyukák, apukák, akik külföldre költöztek?

Figyelt kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő alatt szokott be a gyerkőc az iskolába/fogadta könnyen vagy nehezen az új életet?

Novemberbe költözünk külföldre és a 6 éves gyerkőcünk sír, ha felhozzuk a témát, vagy beszélünk arról, hogy lesznek új pajtások, stb-stb..nyilván ezt nem ő dönti el, megyünk, már túl vagyunk mindketten az interjúkon stb , de a gyerkőc miatt nagyon bizonytalanok vagyunk. Nem akar menni. Nektek hogy ment? nem gond, ha nincs megnyugtató válasz, csak próbálok kapaszkodni valamibe, hogy csak nem olyan rémes... :(

köszönöm!

2016. szept. 12. 14:32
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Nagyon gyerekfüggő, de elég nehéz volt. A nagyobbik 5 éves volt akkor, egy hónappal a költözés után kezdte a sulit kint, ez a része nem volt vészes, viszonylag könnyen beilleszkedett, a tanulással soha nem volt problémája. De már egy éve kint vagyunk, a nyelvet még mindig gyengén beszéli, barátai az iskolában vannak ugyan, de soha nem megyünk senkihez át suli után (azt nem tudom, mások járnak-e egymáshoz, de mi otthon rengeteget szomszédoltunk), és még ma is gyakran előhozza, hogy mennyire vágyik Magyarországra. Nem csoda, mi is. Azzal vigasztaljuk magunkat, hogy mire hazaköltözünk (2 év múlva), már folyékonyan fog beszélni ő és a húga is angolul, ez hatalmas előny lesz, és igazából azt sem bánom, hogy az iskola első pár évét nem a magyar rendszerben kell eltöltenie. Itt a suli nagyon szuper. :)

Hová mentek amúgy? Sok országban a 6 évesek már második-harmadik osztályba járnak, írnak-olvasnak, erre is érdemes felkészülni.

2016. szept. 12. 14:45
 2/18 anonim ***** válasza:
40%

Mi kulfoldon elunk, tiz eve. Igaz a gyerekem mar itt szuletett, viszont ez ido alatt sok mindent lattam. Az egyik az, hogy a gyerekek szokjak meg, es alkalmazkodnak a legkonnyebben!

Tok mindegy, hany evesek.

A nyelvet par honap alatt folyekonyan megtanuljak, az iskolaban kapnak az elejen szakmai segitseget.

Most sorolhatnam a peldakat, mert sok van, es mind pozitiv !!

Viszont a gyereket ne stresszeljetek meg ezzel novemberig, nem kell neki mondogatni, neki ugyan mi fogalma lenne arrol, hogy mi az, hogy kulfold, az egeszbol csa annyit fog fel, hogy elvesziti a kis baratait.

Nem kell neki mondani semmit, max, hogy milen jo lesz a repulo.

Ok meg a maban elnek.

2016. szept. 12. 14:49
 3/18 anonim ***** válasza:
44%

Masodik vagyok.

Elso valaszolo. Ha te mondogatod a gyereknek, hogyvagysz haza, johogy o is atveszi.

Es miert nem mentek sehova ? Nem kell begubozni, nyitni kell az emberek fele. Kereshetsz magyarokat is pl facebook csoportban. En 3000 fos faluban elek, es megis van ket magyar kisgyerekes csalad, veletlen talalkoztunk a jatszoteren. Itt megrendszeres buszjarat sincs, ugyhogy ennel kisebb varsban biztis nem lakhatsz :)

2016. szept. 12. 14:54
 4/18 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, előttem szóló, de az, hogy a nyelvet pár hónap alatt folyékonyan megtanulják, sajnos nem igaz. Saját tapasztalatom alapján sem, és a körülöttem élőket nézve sem. A pedagógusok az oviban és a suliban is azt mondták, egy év kell, hogy elkezdjenek kommunikálni a nyelven, és három az anyanyelvi szinthez, és az én gyerekeim - csakúgy, mint az ismerősökéi - hozzák is a papírformát. A fiamnak több olyan osztálytársa is van, akik úgy mentek suliba, hogy nem tudtak angolul, pedig a többségük járt már kint oviba is, és bár mind makognak már valamit, a folyékony beszédtől ez azért elég távol áll.

Inkább a a kérdés, hogy a gyerek mennyire bátor, és hogy mennyire tud a nyelven túl kommunikálni. A fiam, akiről fentebb írtam, jobban vette az akadályt ebből a szempontból, őt nem zavarja annyira, hogy nem ért mindent maga körül, a hülyéskedéshez ennyi idősen nem kellenek barokk körmondatok. :) Ráadásul ő bevállalós, amit tud, azt mondja, nem zavarja, hogy hibás. A kislányomat sokkal jobban zavarja, hogy nem tud beszélgetni, emellett félénkebb is, azt sem meri mondani, amit tudna. Most már ő is elvan, de neki sokkal nehezebb volt.

2016. szept. 12. 14:59
 5/18 anonim ***** válasza:
Most olvasom a nekem címzett válaszodat. Vannak magyar ismerőseink, kvázi barátaink, járunk más közösségekbe is, nem élünk begubózva, az osztálytársaihoz nem járunk át. Az pedig, hogy megszenvedtük a kiköltözést, azt hiszem, normális.
2016. szept. 12. 15:01
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Mi Nemetorszagban elunk 10 eve, a gyerek 2 eves volt amikor kijottunk, es 3 evesen kerult ovodaba, addig csak magyarul beszelt. Fel evig egy arva szot sem szolt az ovodaban, pedig nehany het utan megertette amit mondanak neki. Aztan egyszer csak elkezdett beszelni, ev vegere akcentus nelkul beszelt ugyanugy mint egy szuletett nemet.

Az viszont nem igaz hogy minden gyerek hiphop megtanul. Minel idosebb a gyerek, annal nehezeb, volt olyan ismerosom akinek a gyereke 3 ev ovoda utan meg mindig nem beszelt nemetul, csak par szot, mert kicsit befele fordulo tipus volt.

A nemetorszagi iskolakezdes nem olyan egyszeru dolog, eleve kotelezo egy ev iskolai elokeszito a nem nemet anyanyelvu gyerekeknek, (legalabbis Bajororszagban) es vannak kulon kulfoldieknek fenntartott osztalyok, ahol kezdhetnek.

Persze kisebb varosokban, videken erre nincs kapacitas, berakjak direkt a gyereket a rendes osztalyba aztan lesz ami lesz, de ez nem tul szerencses szerintem.

10 eves kor folott meg siman elofordul hogy meg az akcentus nelkuli beszed sem fog sikerulni, akarhany ev alatt sem.

Szoval nagyon fugg a gyerektol, a kornyezettol, a szuloktol. Igazabol szerencse kerdese.

Szerintem ovis gyerekkel a legidealisabb, ha tud 1-2 evet ovodaba jarni iskola elott. Iskolas gyerekkel meglehetosen orosz rulett.

2016. szept. 12. 15:11
 7/18 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hova koltoztok, ha erdekel olvasd el azt a blogot (az elejetol!), nagyon erdekes, en nagyon szeretem:

[link]

Egy ujsagirono irja le a tapasztalatait, 3 gyerekkel koltoztek Angliaba, az egyik mar jart magyar iskolaba elotte, a masik kint kezdte, a harmadik ovodas volt.

2 evet eltek kint, aztan mentek egy evet Spanyolorszagba (az egy kulon blogon van, 3 gyerekkel irany Spanyolorszag), mentek vissza Angliaba, koltoztek haza (irany Magyaraorszag), es most megint mennek Angliaba. 😀

Ezert mondom, ha erdekel kezdd az elejen az angliai blogot, rengeteg minden benne van, iskola/ovodarendszer/beilleszkedes stb.

Sok sikert az uj elethez majd!

2016. szept. 13. 11:04
 8/18 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönjük :)
2016. szept. 15. 10:06
 9/18 A kérdező kommentje:
Elbizonytalanodtam teljesen. :(
2016. szept. 16. 11:25
 10/18 anonim ***** válasza:

Elso korben azt tisztazd le pontosan hogy ahova koltoztok mik a feltetelek es a lehetosegek!

Megvan mar a lakas? Ha igen, akkor ki kell deriteni melyik a korzeti iskola, es hogy ok mit mondanak a gyerekkel kapcsolatban. Tudjak-e egyaltalan fogadni (nem biztos, az osztalyokat feltoltottek mar) van-e integracios osztaly, ha nincs akkor hol van, ott milyen feltetelek vannak, es igy tovabb.

Nem bizonytalankodni kell hanem tisztazni mindent a legutolso apro reszletig.

2016. szept. 16. 11:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!