Mit használtok cukor helyett amiből kisgyerekek is nyugodtan ehetnek amennyi jól esik?
Amit kifejezettem a babádnak készítesz, ne tegyél cukrot. (A barnacukor, nádcukor is uolyan cukor, mint a fehér. A méz nagy része is fehér cukor, csak vannak benne egyéb dolgok, az adja a gyógyerejét és az ízét, bár egyébként nem ajánlott 1-2 éves kor alatt, mert fertőzött lehet egy olyan baktériummal, ami ellen a kicsik még nem tudnak védekezni). Tehát az italaiba, gyümölcs és zöldségpépekbe ne tegyél. A babának készült édesség (pl. első szülinapi torta vagy keksz) már nehezebb. Valamilyen édes gyümölccsel (pl. barack vagy banán) lehet édesíteni.
Nálunk egyébként az volt a baj, hogy a gondosan elkészített babakajákat nem ette meg, hanem mindig a mi kajánk kellett neki, az meg nem olyan volt amiből ehetett volna nyugodtan. Van még olyan, hogy kókuszcukor, tképp nagy része annak is kristálycukor, bár alacsonyabb a glikémiás indexe. A gyümölcscukor és a szőlőcukor (így önmagában) szerintem még rosszabb is, mint a kristály. Vannak mesterséges édesítők. Egyeseknek mellékíze van, így mondjuk nem lesz olyan finom a sütid, mások hasmenést okozhatnak (nyilván a mennyiségtől is függ, meg nyilván nem mindenkinél), de a mesterséges édesítőkkel az a baj, hogy nem vizsgálták hosszú távon a hatásukat kisgyerekeknél. Lehet hoyg baja lesz tőle, lehet hogy nem. Meg azért mégiscsak mesterséges. (Vannak összeesküvés elméletek, hogy rákot okoznak, de jelenleg ez se bizonyítva, se cáfolva nincs.)
Egyébként nem azzal van a baj, ha egyszer-kétszer vagy néha eszik egy kis cukrosat, hanem ha azalatt az egy-két alkalom alatt nagyon rákap, mert akkor majd mindig cukrosat akar enni. Az meg már elég nagy baj.
Tényleg az lenne a legjobb, ha egyáltalán hozzá se szokna hogy KELL valamibe az édes. Minél később találkozik pluszban édesített dolgokkal, annál jobb lenne. (Persze ez azért nehezen kivitelezhető egy átlagos háztartásban, minden elismerésem annak akiknek ez sikerül. Meg persze sokba is kerül, azért írtam hogy az átlag embereknek nem megy a reformkonyha.)
Vàrj... Hol is ìrtam,hogy naponta adok cukrot a gyereknek???
Azt kifogàsoltam,hogy hozzànemértő okoskodó szuperanyuk idejönnek verni a nyálukat,hogy hetente 2 alkalommal rettenetesen sok cukrosat adni a gyereknek.
Amire mindenki bőszen ràvàgta hogy ìgy van, max havonta lehet adni cukrosat.
Az egyikőtöknek sem tűnt fel,hogy hülyeséget ìrtok.
De csak egy pl, ha bàrmelyikőtök ad virslit a gyereknek, az abban a pillanatban virslinként kb 1 kanàl cukrot ad a gyerekének. Ugyanis fruktóz van benne.
Bàr ha eddig nem esett le amit ìrtam... Csak szajkózzàtok a baromsàgotokat, meg hogy én cukorral tömöm a gyerekemet, akkor eszetekhez mérem, hàt ki is vagyok én, hogy meg tudnàm értetni az idiótàkkal, hogy idiótàk...
De tessék Henter Izabella dietetikus véleménye a dologról:
Mivel jó édesíteni a gyerek ételét?
Ha annak tudatában, hogy a hozzáadott cukor nem alapvető szükséglet, mégis édesít az ember, édesítsen okosan, ésszel, mértékkel, ezt tanácsolja Henter Izabella. Ha például készít egy gyümölcsturmixot a gyereknek, abba ne tegyen feltétlenül cukrot, hanem édesítse más, édesebb gyümölcsökkel a savanykásabbakat. Például a meggyes turmixba tegyen néhány karika banánt, ami, mivel édesebb, ellensúlyozza a meggy savanyúságát.
Más alkalmakkor jó megoldás lehet az édesítőszer is. A megbízható üzletekben vásárolható édesítőkkel nincs gond, de gyermekeknek csak indokolt esetben, például betegség esetén javasolt - mondja a dietetikus. Az elgondolkodtató, hogy mivel édesebbek a cukornál is, feljebb viszik az ember édesíz-érzékelésének ingerküszöbét, így az egyre és egyre édesebb ételekre fog vágyni.
A por alakban kapható fruktózzal - ami egyébként természetes formájában a gyümölcsökben található meg elsősorban - az a gond, hogy megterheli a májat és az anyagcserefolyamatokat nem jó irányba tereli. A nyírfacukor - vagyis xilit - pedig hasmenéses panaszokat okozhat, akárcsak a szorbit. A mézzel alapvetően nincs probléma, normál esetben 12 hónapos kor után adható, ha tiszta, és nem cukrozott hamis méz. Ha az élelmiszerbiztosnsági követelményeket nem teljesíti, megbetegítheti az embert. Még az sem feltétlenül garancia, ha bio - magyarázza Henter Izabella.
Ami pedig a kristálycukrot illeti, a közhiedelemmel ellentétben nyugodtan lehet fogyasztani, ám nagyon fontos a mértékletesség, illetve a felesleges cukrozás elkerülése. A gyerekek étrendjéből sem szabad kiiktatni a cukrot, pláne, mivel nekik még nagyobb szükségük van az energiapótlásra, mint a felnőtteknek: növekednek, futkároznak, játszanak, testük hővesztesége nagyobb a felnőttekénél - számos okot fel lehet hozni, amiért a cukornak igenis van helye a gyerek étrendjében - mondja a dietetikus.
Sütéskor, főzéskor
A főzés és sütés terén is érdemes tudatosan használni az alapanyagokat. Lényeges, hogy mi az, amivel bekerül a szervezetbe a cukor. Nem minden esetben emeli hirtelen magasra a vércukorszintet a bevitt cukor - magyarázza Henter Izabella.
Ha az étel eredetileg, vagy elkészítésének módja miatt rostosabb, vagy zsírosabb, akkor lassabban, emelkedik meg a vérben a cukorszint, ám a sok zsiradékkal jelentősen nő a bevitt kalória is. Épp ezért érdemes sütéskor, főzéskor jó minőségű graham, korpás, lisztet keverni a fehérhez így jóval dúsabb lesz rostokban és tápanyagban - ha süteménysütésre kerül sor, akkor is legyenek igényesen válogatva az összetevők - magyarázza.
A gyümölcsös, túrós, diós, sajtos nem olcsó, hanem minőségi, zsiradékkal készített süteményeket, bátran lehet adni a gyerekeknek desszertként, vagy akár tízóraira, uzsonnára is mindig ügyelve a mennyiségre - mondja a dietetikus.
13#-as olvasd màr el az 1#2#4#- es kommentet... Ezen szakadt el a cérna. Mert biztos hogy egyik sem ad cukrot... Persze.
A kérdés nem baba kategóriàban van, ezért jogos,hogy a nagyobb gyerek több energiàt hasznàl "nasizna" de mi lenne az egészségesebb.
14# es a barnacukor szinte semmivel sem jobb a fehérnél. Nàdcukor max amire gondolsz,de a cukor akkor is cukor,szóval mindegy...
Első válaszoló vagyok. Jó nagy vita alakult itt ki nem is értem miért nem lehet elfogadni amit a másik ír. Kedves agresszív válaszolónak íme az én 14 hónaposom mai cukormentes étrendje :
Reggelire lekvároskenyér a mama főzte szilvalekvárból amiben nincs cukor, ugyanis a szilvalekvárba nem kell cukor. Tízórai: Áfonya és feketeszeder.
Ebédre: tonhalas tészta brokkolival spárgával paradicsommal.
Uzsonnázni most uzsonnázott ott egy natúr joghurt ot és egy banánt.
Vacsorára tojáskrémet tervezek egy főtt krumplival.
Holnapi tervem: reggelire műzLi, amiben nincsen cukor ugyanis vannak benne szárított gyümölcsök tehát az adja meg az édes izét mármint nád cukor nincsen benne nem gyümölcscukor ról van szó.
Ebédre bolognait fogok csinálni amiben neki soha nem rakok cukrot hanem répával édesítem.
Uzsonna, tízórai az gyümölcs, vagy naturjoghurt. A vacsorát még nem tudom de az biztos hogy nem kell bele cukor.
Írnék még többet is, de inkább foglalkozok a gyerekemmel. Tedd te is ezt!
"Amire mindenki bőszen ràvàgta hogy ìgy van, max havonta lehet adni cukrosat.
Az egyikőtöknek sem tűnt fel,hogy hülyeséget ìrtok.
De csak egy pl, ha bàrmelyikőtök ad virslit a gyereknek, az abban a pillanatban virslinként kb 1 kanàl cukrot ad a gyerekének. Ugyanis fruktóz van benne."
1. LEHET havi 1-2 csak cukrot adni, csak oda kellene figyelni!
2. A gyümölcsben található fruktóz dietetikailag nem számít bele a napi cukorba, mivel a gyümölcsben található rostokkal együtt lassú felszívódású.
3. Nem fogyasztunk virslit, húst, és hasonló ipari szennytermékeket. De aki igen, talán az is meg tudja állni, hogy színhúst és ne parizert, virslit meg szalámit adjon a gyerekének, meg mirelit meg félkész cuccokat, amik igen, cukrozottak.
Ha annyira érdekel, a mai étrendje a családnak:
- reggelire teljes kiőrlésű zsemle volt avokádóval, wiesentaler sajttal, rukkolával,vajjal, házi cukrozatlan áfonyalekvárral, 100%-os narancslével ill. mandulatejjel, illetve volt egy kis rántotta, főtt tojás is - nálunk a reggeli hétvégén ilyen svédasztalos jellegű, sokmindent kiteszünk aztán válogatunk :)
- ebédre kuszkusz friss zöldfűszerekben pirított zöldségekkel(répa, hagyma, édesburgonya, cékla), natúr joghurtos-citromos öntettel (természetesen nem bolti hanem házi)
- vacsorára a maradék avokádóból tejfölös avokádókrém szezámmaggal, mellé zellerszár,uborka, répa mártogatósnak
Tízórai, uzsonna alma, körte a saját kertünkből
De minden nap hasonlóan étkezünk, sok zöldség-gyümölcs, általában hüvelyesek, olajos magvak, teljes kiőrlésű tészta/kenyerek, rizs, barna rizs, egyéb gabonák, tejtermékek, tojás, növényi tej, stb.
Cukrot rakok mindenbe,vagy mézet.
A különböző édesítők károsak,rákkeltőek,semmivel sem egészségesebbek mint a cukor,a xilit meg fosat is.
Fruktózt vettem egy darabig - gyümölcscukor - de elvileg az sem jobb. Mértékkel minden mehet,virsli is,egy hónapban egyszer,semmi baja nem lesz.
A múltkor ettünk vattacukrot,igazi bűnös élvezet,és hm...milyen jól esett :) pedig én megtermelem itthon a bio zöldséget,és kókusztejet is iszunk a tehéntej mellett,de milyen élet már az,hogy örökké szorongjunk az ételek miatt.
Állj, állj! Kedves Édesanyák, nem vitát akartam robbantani! Biztosan mindenki a legjobbat akarja a gyerekének és megtesz ennek érdekében mindent. Az pedig, hogy kinek hol a határ és mi fér bele az nagyon eltérő lehet. Nem kell azért bántani senkit, ha úgy gondolja, hogy a cukor belefér az életükbe hetente vagy azt, aki azt mondja, hogy havonta vagy soha! Mindenkinek úgy csinálja, ahogy nekik a legjobb.
Bocsánat, nem fejtettem ki a kérdésemet, lehet emiatt is volt félreértés. Nem tiltom a cukros dolgoktól, mert pl. nagyinál, (aki soha életében nem hallott mondjuk a xilitről) biztosan eszik pár falat édességet - hozzáteszem nem egy édesszájú gyerek, szóval túl sokat nem kér belőle.
A kérdés amiatt vetődött fel bennem, mert az apukájával nagyon odafigyelünk, hogy mit eszünk. Általában nem is eszünk semmi édeset, de igenis van olyan étel, amibe kell a cukor és ahelyett mi eritritolt, xilitet vagy más édesítőt használunk. Példa kedvéért összegyűlt rengeteg barack, csináltam belőle hideg tejszínes levest, amibe kell az édesítés. Nem akarok vele annyit babrálni, kétféleképpen készíteni, szóval mit tegyek bele, amiből a gyerek is nyugodtan ehet és nem kap tőle hasmenést és nem káros a szervezetére? Vagy zabpalacsinta tölteléke, túró. Nekem a méz nem édesíti fel kellőképpen a túrót, teszek bele édesítőt, a gyerek kér belőle.... Vagy ezt is kutyuljam ki kétféleképpen? Arra lettem volna kíváncsi, hogy ha ritkán, de adódik olyan étel, amibe kell a cukor, az édesebb íz, akkor létezik-e olyan megoldás, hogy mindkettőnknek jó legyen és ne kelljen kétféleképpen elkészítenem?
Köszönöm, ha valaki használható választ ad/adott!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!