Mit tehetek, hogyan segítsek neki? Többi lent.
Kisfiam 17 hónapos múlt. Az utóbbi két-három hétben nagyon sokat változott, társaságban (játszótéren) félénkebb lett, szégyellőssé vált, sokszor hozzám bújik. A többi kisgyerekkel nagyon szeretne játszani, ez abban nyilvánul meg, hogy pl. odamegy hozzájuk, és odaadja nekik, ami a kezében van (labda, lapát, stb.) Ez eddig nem lenne baj, de a többiek nem adják neki vissza, amit ő adott, vagy nem játszanak vele együtt(ami nem is csoda, mert még kicsik, ebben a korban inkább egyedül játszanak és "irigyek". Eddig a kisfiamra is az volt jellemző, hogy inkább elvette a másiktól a játékot, és nem akarta visszaadni).
A kérdésem az, hogy hogyan viselkedjek én ebben a helyzetben? Hiszen olyan nyilvánvalóan csalódott, mikor a másik nem reagál (nem veszi el tőle, amit ad), vagy nem úgy reagál, ahogy szeretné(elveszi, de nem adja vissza, amikor ő nyújtja érte a kezét)...azt szoktam mondani neki ilyenkor, hogy nézd csak, ő most mással játszik, nem kéri a labdát, gyere, dobd anyának, anya elveszi stb. Ha pl. nyújtja a lapátot, elveszi tőle a másik, de nem adja vissza, akkor adni szoktam a kisfiamnak más játékot. Mit változtassak, tanítsam úgy a kisfiam, hogy nem kell odaadni a dolgokat (ezek nem az ő játékai, hanem közös homokozós dolgok), szóljak neki, hogy ne adja oda? Vagy majd rájön magától, hogy ez így nem működik?...tanácstalan vagyok, mit tanítsak, mit mondjak neki, ha csalódott?
Ti voltatok ilyen helyzetben?
Az èn fiam 2.5 éves, én nem szólok bele az ilyesmikbe, max ha látom a másik gyereken hogy nem kívánja a társaságot, akkor elterelem onnan.
Próbáljuk mi is terelgetni őket a játszón, de továbbra se játszanak egymással, max elveszik egymástól amit épp megkívánnak.
Amíg nem borul ki rajta nagyon, vagy nincs fizikai tettlegesség, én ne avatkozok közbe. Tapasztalatszerzés ez is, a módszerek a korral finomodnak.
Nálunk a közös udvarban van egy hasonló korú kislány, mint a miénk. Néha összevesznek egy-egy játékon, de amíg nincs taknya-nyála hiszti vagy fizikai erőszak, addig nem lépünk közbe, meccseljék le egymás között.
Olyan már volt, hogy a lányom lendületből fejbevágta a másik kislányt egy homokozóvödörrel - na, akkor egyiket vigasztaltam, a másikat meg letoltam, hogy ez nagyon nem volt szép és többet ilyet ne csináljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!