Mit gondoltok a gyereknevelésben elkövetett "kegyes hazugságokról"?
Én egyetértek veled, én se fogom a fiam fejét ilyen hülyeségekkel tömni. Nem hiszem, hogy a hazugságokat normalizálni kell ilyen módon. Így is lehet szép a karácsony stb ünnep hogy tudja, hogy nincs jézuska, meg mikulás meg húsvéti nyuszi.
30hkm
Nekem még nincs gyerekem, de én sem fogok hazudni neki semmiről. Én se sokáig hihettem ezekben, mert volt egy 7 évvel idősebb testvérem. Nem emlékszem nagy törésre, mikor rájöttem, hogy nincs Mikulás meg hasonlók. Szerintem nálunk ezen nem volt problémázás. Kiélték ezeket a nővéremen. Én meg az ünnepet ünnepként éltem meg ettől függetlenül és ezeket a dolgokat hagyományként fogtam fel.
Mikuláskor a csizmámba csempészték a csokit észrevétlenül, az mindig érthetetlen volt, hogyan sikerült nekik, nagyon örültem de nem hittem, hogy a Mikulás tette bele, ha azt is mondták.
Nem vagyunk vallásosak, de nálunk is a Jézuska hozta az ajándékot. Persze ez is olyan szófordulat volt inkább, hiszen nem is vagyunk hívők. :D
Húsvéti nyuszi is csak egy kitalált figuraként létezett a fejemben. Itt is anya dugta el a szobánkban a meglepetéseket amiket meg kellett keresnünk.
Párszor azonban átvertek, az nagyon rosszul esett. Nővérem elhitette velem hogy a mogyoró egyik fele mérgező, hogy több jusson neki. Vagy egyszer kaptam egy rágót, ami direkt csípős volt és várták a reakciómat, hogy röhöghessenek rajtam. Na ez nekem nem fér bele egy szülő viselkedésébe. Az a dolga, hogy megbízható stabil alap legyen a gyereke számára, ahonnan a világot felfedezheti. Ha ez az alap ingatag és megbízhatatlan, akkor bizonytalan, felénk személyiség kialakulását segítik elő.
Viszont az is igaz, hogy egy gyereket nem lehet egyenlőként kezelni, mivel még gyerek. Egyszerűen még fejletlenebb és tapasztalatlanabb minden téren. Ez nem lenezést jelent, csak azt, hogy muszáj az ő szintjén elmagyarázni a dolgokat, másként nem érti meg, vagy rosszul éli meg.
Azt, hogy a gyerek tudja, hogy a babát nem a gólya hozza, hanem anya pocakjából született, az még jelenti azt, hogy a szexuális aktust és a férfi és női nemi működést is részletesen tárgyalni kell.
Szerintem az ünnepekbe kell egy kis varázslat, egy kis csodavárás, fantáziálás. 3 ovis korú gyermekem van. a babát nem a gólya hozza, próbálom racionálisan elmagyarázni a dolgokat a saját szintjükön, de a mesét nem veszem el tőlük. Nagy szükségük van rá! A nagyobbik lányom már sejti, hogy mi a helyzet a Mikulással, a Jézuskával, és a nyuszival, de annyira szeretne hinni benne, hogy nem rontom el neki a realitással. Amikor megkérdezte, hogy létezik-e a Mikulás, azt válaszoltam, hogyha hisz benne, akkor létezik. Nem hazudtam.
A másik, ha mutatja nekem a kis kezében a gyémántot, nem mondom neki, hogy de hát ez csak egy kavics. Mondhatnánk hogy ez is hazugság, de nem lehet így gyereket nevelni. Kell a játék, kell a mese, kell a varázslat a mindennapokba is.
off
a barátnom 3.5 éves kislánya tegnap nekem elmagyarázta, hogy o hogyan szuletett :D nagyon édes volt, bár volt benne egy -hasfelmetszo rész :D
"apa eljutott egy magot anya hasába, ami ott elkezdett noni és noni..eloszor egy kis borso voltam, majd lettek kezeim, ujjaim, szempillám és fulem, amikor már nem volt elég hely nekem, mert már olyan nagy lettem, akkor anyáék bementek a korhazba, ahol a doktorbácsi felvágta anya haást és kiemelt, majd visszavarrtak a hasat, és mostmar semmi sem látszodik"...
Most komolyan, mi baj van a mikulással?
Ha 4 évesen űrhajós szeretne lenni, akkor diplomatikusan közlöd vele, hogy ne is reménykedjen, szinte semmi esélye nincs rá??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!