A kisgyerekeknek miért nem kötelező megnézni a szemét?
Babánál szemészorvos kell hozzá. Azokat a gyerekeket szűrik, akiknél a családban ismert valamilyen alapbetegség (erősen pluszos szemű szülő), a többiekre nincs kapacitás (magánúton a szülő elviheti). Arról nem is beszélve, hogy a gyerkőcök eszméletlen jól kompenzálnak, tehát egy rosszabb látású gyerek is simán leolvassa a képeket, ahhoz pupillát kell tágítani, hogy biztosra menjenek. Gyerekorvosnak pedig nincs erre jogosultsága és képessége.
Egyébként: az OEP-ben sok minden furán működik, és nem, nincs kapacitás rá (súlyos betegek a gyógyszereiket sem kapják meg), pedig erre kéne igazán...
Nálunk minden státuszon van szemvizsgálat, igaz, csak a doki vizsgálja kb. fél perc alatt. A védőnő meg csak megkérdezi, hogy nem tapasztalunk-e valami eltérőt.
Egyébként felénk 5 évesen kötelező szemészeti vizsgálat (tábláról ábrákat kell felsorolnia, mint a felnőtteknek a betűket, csak ezek állatosak, meg pupillatágításos vizsgálat - 3szor cseppentenek a szemébe, utána vizsgálják, számokat vagy ábrákat kell a színes körök között meglátnia- nem tudom mi a pontos neve), hallásvizsgálat és vérvétel van, eddig úgy gondoltam, hogy ez máshol is kötelező.
Nem arra gondoltam, hogy a gyerekorvos tágítja a pupilláját. De nagyobb gyereknél letakarhatnák a szemét és nézethetnének vele valami ábrás képeket (nem betűset persze). Semmibe nem kerül és ha nem biztos benne elküldthetné tovább. Olyan műszerek is léteznek ma már. Kisebb korban eredményesebben lehetne gyógyítani a problémákat is, nem elavult szülő szemüveges-e módszer.
Én viszem majd a gyerekemet, ha esedákes lesz. Más gyerekét nem hurculom sehova. Amikor iskolás lett, előtte nézte meg a védőnő és küldte el szemészhez. Korábban is megtehették volna, hülye egészségügy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!