Milyen kötelező házimunkát kell végeznie óvodás / alsó tagozatos gyerekednek?
6 éves fiamnak egyedül az a kötelező, hogy vasárnap rend legyen a szobájában :)
a többiről megkérdezem és ha van kedve, akkor segít. ha nincs, akkor nem, egyébként nagyon szeret segíteni, a zöldségeket is megpucolja sőt a kádat is kitakarítja ha megkérem, egy szavam nem lehet. egyedül vasárnap húzza a száját, szóval nálunk nem jól működi a kötelező munka dolog :)
Semmilyet. Segítenek sütni-főzni, takarítani, de csak ha kedvük van hozzá. Természetesen el kell pakolniuk maguk után, és a ruháikat is nap végén a szennyesbe kell dobniuk, de ez szerintem nem házimunka. :)
5 éves fiú és 3 éves lány.
Másodikos fiú, a saját szobájának rendben tartása az ő feladata (reggelenként az ágyát tegye rendbe, este a ruháit a szennyesbe, hétvégente söpörjön össze a szobájában, pakoljon el maga után, stb.), illetve ő teregeti ki a ruhákat mosás után. Konyhai feladatokban is szokott segíteni, ha hívom. Ja, és evés után a tányérját beteszi a mosogatóba és leöblíti/beáztatja. Elmosogatnia nem kell, sok éles késünk van, és mindig van belőle a mosogatóban is, nem szeretem, ha azok között nyúlkál.
Szerintem teljesen normális, ha egy ekkora gyereknek már van saját feladata, hiszen meg kell tanulnia, hogy a háztartás, a házimunka mindenkinek a dolga, aki a házban él. Egyértelmű, hogy nem egy ovis, kisiskolás gyerek végzi a munka oroszlánrészét, de a saját dolgait már igazán rendben tarthatja, még ha kis segítséggel is, és lehet már rá egyéb feladatot is bízni.
Óvodásnak???
Össze kell pakolnia a játékait maga után. Meg ha kismalac módon eszik, megkapja a morzsit, hogy összetakarítson maga után (nem ha csak simán lemorzsál, hanem ha nem tud a fenekén maradni, és azért szórja szét).
Törölgetni szokott segíteni, ha van kedve.
Alsóban anno miénk volt a szemét-levitel.
Néha a porszívózás is... na de az alsós sem mindegy, hogy 6 v 10 éves.
A nagyfiúk 5 évesek. Az ő feladatuk, hogy este rendet rakjanak, elpakolják a játékokat a szobájukban, és fürdés előtt kivigyék a ruháikat a szennyesbe. Most tanítom őket az ágynemű megigazítására, ettől egyelőre húzzák a szájukat. Kb. ennyi amit kérek. Egyéb házimunkákra önként szoktak jelentkezni: a ruhák adogatására teregetéshez, és érdeklődnek a főzés iránt, segítenek keverni, fűszerezni, a nyersanyagot a fazékba rakni, ilyesmi.
Ami fiús munka, azért rajonganak igazán. Apához szeretnek csatlakozni a kerti munkánál, fűnyírásnál, szereléseknél.
Én is fontosnak érzem, hogy fokozatosan kivegyék a részüket a házimunkából. Három kisfiam van, eszemben sincs egyedül gályázni itthon a munkám mellett, másrészt hadd legyen öröm a leendő menyeimnek, hogy nem tunya, élhetetlen férfiakat neveltem fel. ;)
Istennek hála, az apjuk jó példát mutat, gyakorlatias, felelősségteljes ember.
Saját maga után kell elpakolnia, tányérját kivinnie, dolgait a hlyére tennie. De nem veszem olyan szigorúan, pl ha épp arra járok fölakasztom én is a széktámlán hagyott kabátját.
Viszont szívesen segít sok mindenben: sütni, főzni, mosogatni, teregetni, lemossa a szekrényajtókat, fölmost, porszívóz. Én igazából nem erőltetem, azzal sztem csak elvenném a kedvét, meg aztán valljuk be, én negyedannyi idő alatt megcsinálom, úgyhogy sokszor magamban bosszankodom, ha "segít" a gyerek, mert ahhoz azért külön türelemre van szükség és plusz időt kel ráfordítani így a munkára. De azért egyre ügyesebb. Amúgy kedvence az ablakpucolás, amit én eléggé utálok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!