Hogyan, mikor csináljátok a házimunkát otthon lévő nem alvó kisgyerekek mellett?
Főleg jön a nyáriszünet az ovisom is itthon lesz, ahogy elkezdek vmi házimunkát csinálni rögvest ott teremnek és "segítenek", ami nagyon cuki és édes - de nagyobb koszt csinálnak tevékenységükkel és inkább hátráltatnak, a teendők pedig gyűlnek.
Szépen eljátszanak egyedül, nem sokat-de azért néznek tv-t, nyilván ott szeretnek lenni ahol én vagyok és hát a takarítás és a többi olyan érdekes...
Nekem alszanak a gyerekeim de semmit nem érek vele mert alvás idő alatt síri csöndnek kell lennie. Mindkét gyerek szobája összeér a konyhával, nappalival, így csak a hálóban és a fürdőben (nagyon csendben) tudok takarítani alvásidőben, viszont ha nem fontos akkor ezeket sem alvás idő alatt csinálom.
Én már egész kicsi koruk óta úgy szoktattam a gyerekeket, hogy mosogatok mellettük, főzök, takarítok. Vannak napok amikor rám vannak gyógyulva, akkor nehéz, olyankor csak azt csinálom amit muszáj (valami gyors ebéd-vacsora, porszívózás ha már nagyon kell), 1-1 ilyen nap elmegy, máskor meg bevetek mindent, hogy a szobában marasztaljam őket, mesenézés, új könyvet adok a kezükbe (van mindkettőnek egy kedvenc könyve amit csak ritkán kapnak meg mert félek hogy hamar tönkreteszik), vagy csak egyszerűen beküldöm őket a szobába játszani. Persze van sírás, unatkoznak, de ha átlendülnek az "anya unatkozom, gyere a szobába, vegyél fel, ülj le hozzám" dolgon akkor szépen mindkettő elvonul és feltalálják magukat. Porszívózni úgy szoktam, hogy jönnek utánam, felmosni már csak úgy tudok ha a férjem is itthon van és becsalja őket az egyik szobába játszani. Fürdőt-wc-t akkor takarítok ha a férjem is itthon van és vigyáz rájuk. Szobákat úgy, hogy közben mesét néznek-játszanak a lábamnál.
Szóval haladok mindennel de van, hogy nagyon lassan, általában 1 nap alatt nem végzem 1-1 szobával mert mindig meg kell szakítani a takarítást: éhesek, szomjasak, sír az egyik, hisztizik a másik...
Én így csinálom. A férjem segítőkész, őt is betudom fogni 1-2 dologra de már az is nagy segítség ha ő elfoglalja a gyerekeket amíg én végzem a dolgom.
Szerintem egy ovist már annyira nem igazgatja ez a dolog, ha minden nap látja, nem újdonság neki, szóval nem hiszem hogy 5 percnél tovább zargatna, ha elküldöd játszani. Én egyébként együttműködést várok el tőlük, ha takarítok. 5 és 2 évesek. Pl: szobatakarítás: a gyerekeknek kiadom a feladatokat, hogy szedjék össze az összes játékot, azokat is, amik a bútorok alá gurultak, aztán az ágy alatti tárolódobozokat tegyék fel az ágyra (ezt a nagoybb csinálja, ő elbírja), eközben és a konyhában teszek-veszek-mosogatok, stb. Ha végeztek szólnak, felsöprök és felmosok, ilyenkor kiküldöm őket, és tudják, hogy addig nem mehetnek be, amíg nem száradt fel. Közben kint csinálunk valamit a konyhában. Aztán beküldöm őket játszani a szobába, addig a konyhában-étkezőben is is felsöprök felmosok. Mosogatni bármikor tudok, az nem érdekli őket. Ha főzök, és érdekes számukra, akkor odahozzák a széket, felállnak a pult mellé és nézhetik, vagy kevergethetnek, de csak ahhoz nyúlhatnak, amit megengedek (ha esetleg nem tartanák be, akkor leveszem őket onnan, és nem is nézhetik, de ezt ők már tudják.) Korábban egy rácsot tettem a szobaajtóhoz felmosáskor, amíg még nem volt annyi önuralmuk, hogy addig nem mehetnek be, amíg nem száradt fel. A fürdőt jobb szeretem akkor takarítani, amikor alszanak este. Ha vasalok, akkor hajtogatni segíthetnek, ha van kedvük, de ők általában inkább legóznak, vagy egyéb mást játszanak közben. A vasaló biztonságos helyen van az egyik kisablakban, úgy hogy ne tudják lerántani, oda van tolva a vasalódeszka eléje, a vasalót nem szoktam a deszkára tenni, mert ha ők közben autóznak-szaladgálnak, véletlenül lelökhetnék. Az ablakpucolás különösebben nem érdekli őket, törölgetni szeretnek, és hagyni is szoktam nekik, enyhén nedves ronggyal, maximum én is áttörlöm később, mikor nem figyelnek (hogy ne sértsem a büszkeségüket), vagy egyszerűen csak szólok, hogy "itt is töröld még le szívem...", hogy ne maradjon ki a fele. Teregetni is szoktak télen segíteni, általában ők rakják fel a zoknikat, nyáron ez nem érdekes, mert nem érik fel az udvaron a kötelet, és ha ott kint vagyunk amúgy is inkább a homokozással és egyéb játszással foglalkoznak, nem azzal, hogy én mit csinálok.
A lényeg, hogyha eleget játszok velük közösen is, és nem csak a takarítás megy egész nap, illetve közben rájuk is figyelek ("anya nézd milyen autót építettem, szép?" "anya nézd mit rajzoltam"), akkor simán meg lehet csinálni, maximum az ember néha félbehagyja amit éppen csinál pár percre.
Anno alvásidőben én se tudtam csinálni semmit, mert nincsenek nálunk ajtók. Max vasalni tudtam.
Minden reggel egy kicsit szöszmötöltem a lakásban, amíg még nyugi volt, utána játszótér, meg ilyesmi, szóval mindig volt pár nyugis negyed óra, amíg lehetett valamit csinálni.
Most már gázabb, mert 8 órában dolgozom, és hárman vannak, mindig akarnak valamit, ha mást nem, rajtam lógni, mert hiányzom nekik.
Szóval tisztább volt a lakás, amíg gyesen voltam, de mindegy, ez van. Igyekszem most is, meg a férjem is, de sajnos az idő véges :(
3-4 hosan az en lanyom is 3*fel orat aludt nappal, ejjel 1,5 eves koraig 1* kelt, enni. Szoval az eletkor es alvas osszefuggese nem mérvadó.
Kerdesre is valaszolva.
Tobb reszletre oszd a teendot. Amit hagynak munkat mellettük vegezd szigoruan, amit nem, apuka segitsegevel. Es ne orulj bele. Kaja legyen, es tiszta ruha, takaritas a másodlagos. Hidd el, meg nehezebb is lesz, ha mar dolgozni is fogsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!