Meddig elfogadott a cumizás egy kisgyereknél?
Az a kérdés, hogy "kinek" elfogadott. A gyereknek, vagy a szülőknek?
Én nem akartam drasztikusan elvenni a gyerekeimtől, mert azt gondoltam, hogy majd maguktól leteszik valamikor. (Persze szóban tereltük ebbe az irányba, de nem gyakoroltunk nyomást)
Viszont nálam 7-8 hónapos kortól már csak alváshoz kapták meg, nap közben, vagy játékhoz soha. (Ez alól egy kórházi tartózkodás volt kivétel 15 hónaposan, akkor szinte egész nap a szájában lógott, de haza érve fokozatosan visszavettük).
Az egyik 4,5 a másik 5,5 évesen tette le alváshoz is, amit egy héttel később tortával megünnepeltünk. (Ez be volt ígérve :) )
Én elégedett vagyok így, sok ismerősünk van, ahol tízen évesen is még az ujjukat szopják, ha valami bánat éri őket, vagy ha unatkoznak.
Én rosszul vagyok, mikor 4-5 évesek szájába cumit látok :(
Sose adtam a fiamnak, max 1-1.5 éves korig még elmegy, de utána már fura nekem...
Ha egy gyerek cumizik, akkor mindenképp jó neki adni mellé valami egyéb alvós-nyugtató tárgyat (persze vagy elfogadja vagy nem), így mikor leszokik, akkor könnyebben megy, mert még ott maradt neki a plüssnyuszija, vagy takarója, vagy pelenkája (kinek éppen mi). 1,5-2 évesen már általában értik rendesen a beszédet sőt valaki már ennyi idősen szépen beszél, és meg lehet beszélni vele, hogy cumi nélkül is meg tud nyugodni, nem kell már neki, nem tesz jót a fogaknak, beszédnek...stb, stb.
Szerintem legkésőbb ovikezdés előtt le kell szoktatni róla. De legalábbis a napközbeni cumizásról, ha tényleg nincs egyéb alvós tárgya a cumin kívül. De okosan kell csinálni, nehogy utána meg rágja helyette a körmét, vagy szopja az ujját.
Nekem egyik fiam 20 hónaposan, másik 25 hónaposan tette le, de mindegyiknek volt mellette alvós tárgya, egyiküknek kettő szundikendő (még mindig megvan, pedig 4,5 éves, de el tud aludni nélkülük is, mert néha elkeveredtek), a másikuknak egy takaró, amit a feje alá szokott gyűrni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!