Dackorszakos két éves és férj?
A lányunk kezd elég masszívan belecsúszni a dackorszakba, jönnek a felnőtt szemmel furcsa okból kitörő hisztik (nem akar öltözni, akar öltözni, kell valami, stb). Vagy egyszerűen annyi, hogy reggel öltözködésnél ő már rohanna felvenni a cipőjét, de nem érti meg, hogy előtte még a pulóver is kell rá. Ha nem is hisztizik, akadályoz minket, mert összecsúszik, elforog, nem működik együtt.
Idáig nincs is gond, ebben a korban ez belefér.
Amivel gondom van, hogy a férjem hihetetlenül felhúzza magát ezeken. Látszik, ahogy egyre jobban bestresszeli magát.
Amikor üvöltős hiszti van, volt, hogy a férjem ugyanolyan hisztit levágott a gyerekkel párhuzamosan, de én váltam célponttá.
Leültettem, hogy találjuk ki, hogy mi a baja ténylegesen, mert az nem állapot, hogy ilyen kontrollvesztetten üvölt a gyerek előtt (meg amúgy sem). Nagy nehezen kihámoztuk, hogy a hisztitől nagyon stresszes lesz, megy fel a vérnyomása és eldurran az agya.
Nyugodt pillanatában ésszel érti, hogy ez korral jár, normális viselkedés, felesleges felidegesítenie magát rajta. De helyzetben ugyanúgy lekapcsol nála a racionalitásért felelős rész, mint a gyereknél.
Felnőttnél van erre bármilyen technika, amivel kordában tudja tartani a feszültséget?
Engem két okból is kevésbé borítanak ki a hisztik: egyrészt sokáig ügyfeles munkakörben dolgoztam, ahol a mosolygáson kívül más opció nem volt,akárhogy is viselkedett az ügyfél - itt elég masszív önuralmat tanultam. Másrészt tudom, hogy a gyerek nem azért csinálja, hogy engem idegesítsen, illetve ha én is bepöccenek, azzal csak rontok a helyzeten.
A férjemmel szemben nehezebben tudok elnéző lenni, mert egy felnőttől már elvárom az önuralmat, míg egy gyerektől még nem.
Nem a gyerek idegesíti, hanem a hisztik. Nem ugyanaz. Amúgy jó apa, rengeteget foglalkozik vele, csak a hisztikkel nem tud megfelelően bánni. Az előző házasságából van már egy másik gyereke. Ő sokkal nyugodtabb személyiségű, nála kimaradtak ezek a dolgok.
A közös gyerek, makacs, határozott személyiség, emiatt a hisztik is látványosabbak.
Állítólag én magam sem voltam hisztis kisgyerek - nekünk ezt dobta a gép. De nyugodt hangnemmel és figyelemeltereléssel megoldhatóak, tehát nem viselkedészavarról van szó, hanem egy temperamentumosabb gyerek dackorszakáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!