Válogatósság hirtelen felbukkanása. Hogyan kezeljük?
22 hónapos, talán egy hónapja kezdte el azt, hogy evés közben forgolódik, elfordítja a fejét, elrohan. Az apja egy darabig rohangált utána a kajával, de mondtam, hogy ilyet nem csinálunk. Megkérdezzük, hogy végzett-e, ha elszalad, akkor két falat után is befejezettnek tekintjük az étkezést.
Ma csúcsra pörgött. Mutogatta, hogy éhes. Az egyik kedvenc ételét kapta, zabkását. Turkálta, kidobálta, kanál rossz végével túrt bele, alig evett. Megint elrohant. Félretettem.
Fél óra múlva egy főtt tojást kapott, azt is szereti. Eltolta, rázta a fejét, sztrájkolt.
Nekem elég határozottan az az érzésem, hogy nem az étel ízével van baja, hanem egyfajta ellenállás ez nála.
Egyéb kajákra mutogatott, de mondtam, hogy nem, nem fogjuk az ő kedvéért végigpróbálni a fél hűtőt, amikor két napja még megette.
Úgyhogy éhesen feküdt le - valószínűleg mi fogunk szívni, mert éjjel fel fog kelni enni. Most kap, de ebből se szeretnék rendszert csinálni, de éheztetni sem akarom.
Bölcsődében nem panaszkodnak rá, ott jól eszik, tehát nekünk szól a műsor. Eddig válogatós se volt, a rozsdás szöget is megette volna. Bármit tettünk elé, befalta.
Attól tartok, nehogy nála is oda jussunk, amit sok helyen olvasok, hogy pl. csak spagettit meg májkrémes kenyeret eszik meg a gyerek, slussz.
Kisebbik lányomnál is ez volt. Másfél évesen még egész nap evett, mindent. Aztán kb. 2 évesen, szinte egyik napról a másikra megváltozott, és nem evett. Néhány hónap után elvittem az orvoshoz, vérvizsgálat, székletvizsgálat, minden negatív lett. Egy bő évig tartott, hogy alig evett, közben a súlya valamennyire gyarapodott, de mivel nőtt is, egyre vékonyabb lett. 3 éves státuszon korában már az orvos is mondogatta, hogy nagyon alacsony lett a percentilise. Aztán egyszer csak sikerült elengednem a dolgot, úgy voltam vele, hogy minden vizsgálat negatív, a súlya, ha kis mértékben is, de gyarapszik, megtömni meg úgysem tudom.
Úgyhogy nem görcsöltem rá a dologra, elé raktam az ételt, és látványosan nem foglalkoztam vele, hogy megeszi-e vagy nem, volt hogy ki is mentem a konyhából, és csodák csodájára a gyerek elkezdett enni. Persze arra figyeltem, hogy ne olyat adjak, amit nagyon utál, mindig legyen a tányérján olyan is, amit szeret.
Így utólag úgy gondolom, hogy az egyébként is elég durva dackorszakának része volt, hogy azért sem evett. Nektek is azt javaslom, próbálj meg nem nagy ügyet csinálni belőle, ha eszik akkor eszik, ha meg nem akkor nem. Főleg, ha a bölcsiben nincs ilyen probléma.
Vannak ilyen időszakok a gyerekeknél, fiamnál is volt 2 éves kora után kicsivel. Én nem görcsöltem rá, úgy gondoltam hogy már elég nagy ahhoz hogy rábízzam megeszi-e az ebédet. Persze ha hetekig nem evett volna, azt nem hagytam volna.
Így sokszor pár falattal a hasában ment aludni délben vagy este de semmi baja nem lett tőle, nem ébredt éjjel sem.
Most 3 éves, tegnap nem evett az ebédjéből pedig éhes volt, az ételt elvileg szereti amit adtam neki, de nem álltam le vele vitatkozni, később megette.
Gondozónőknek említettük, mondták, hogy a bölcsődében eszik, mint a kisangyal. Koszolás nélkül, repetázva. Szerintük nekünk szól a műsor, illetve itt nincs 10 másik gyerek, hogy a "csordaszellem" normális étkezésre késztesse.
Ők is azt javasolták, hogy ha baromkodik, akkor vegyük el tőle az ételt és 1-2 óra múlva próbálkozzunk újra, egyébként a fejünkre nő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!