Hogy kezelitek a testvérféltékenységet?
nagylányom 2 éves múlt októberben a fiam 8 hónapos. Eddig nem volt semmi probléma a lányom jól el volt a tesóval. Mindenben segített. Talán amikor hazavittük akkor volt 1-2 hét amikor "nemszerette" de elmúlt. Most pár napja elkezdte hogy állandóan hátralöki megrúgja. Nem adja oda neki a játékokat. Közösségben is fellökött egy kislányt mert egy játékkal akartak játszani. Van amikor nagyon szépen eljátszanak és egyik pillanatrór a másikra fellöki. A fiam már megy bútorok mellett egyre több törődést igényel. A lányommal is nagyon sokat foglalkozok szóval nincs elhanyagolva.
Ti hogy kezelitek a féltékenységet? Ha megbüntetem akkor jobban fogja bántani hogy a tesó miatt kap büntit. Szépen elmagyarázom hogy ez fáj neki nem szabad azt mondja jo bocsánatot kér puszit ad de folytatja. Mi ilyenkor a jó megoldás?
Képzeld el azt, hogy a férjed hazavisz egy másik nőt, és azt mondja: mostantól ő is velünk fog élni, de attól még téged is ugyanúgy szeretlek, és te is szeresd az új feleséget...
Na valami ilyesmit éreznek az elsőszülöttek, amikor kistesó érkezik. Teljesen normális, hogy ambivalens érzések dúlnak benne, és fontos lenne tudatosítani benne, hogy mit érez. Mivel egy két éves még nem tudja megfogalmazni az érzéseit, ezért a szülőnek kell benne segíteni, például amikor agresszív a kistesóval, akkor: "megértem, hogy haragszol", és utána elmagyarázni, hogy amit tesz, az veszélyes. De először mindenképpen kapjon együttérzést! A negatív érzések tudatosítása, megélése és az együttérzés segít feldolgozni!
Azokban a gyerekekben dúlnak az indulatok, akiknek el kell fojtaniuk, akiktől a szülő elvárja, hogy szeresse a kistesót, és minden negatív érzés le van tiltva.
Bár nem ilyen helyzetben, de nekem az is bevált, hogy a kívánt viselkedést mindig erősítettem, jutalmaztam. Ha szépen játszik a tesóval, akkor dicsérd!
Azt is teheted, hogy az érzésekben mutatsz egyfajta példát, például amikor a kistesó valamilyen viselkedése idegesít, feldühít, akkor kimondod, hozzátéve, hogy attól még szereted. A lányod ebből tanulja meg, hogy egymás mellett sokféle érzés megfér békében.
Pont ugyanezt a példát mondta a védőnőnk is :) persze mindig meg van dícsérve amikor olyat tesz pl odaviszi neki a cumiját vagy ad neki egy játékot vagy pl amikor sír mindig mondja neki, hogy jol van semmi gond.mindjárt jön anya stb.
Amikor fel löki vagy megrúgja azt mondom neki, hogy emlékszel amikor vért vettek a kezedből mondja hogy igen megkérdezem hogy fájt e azt mondta igen én meg mondom hogy látod neki is ugyan úgy fáj ha el lököd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!