Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Félek, hogy a leendő babánk/gy...

Félek, hogy a leendő babánk/gyerekünk megsértődik majd, ha folytatjuk ezt a családi hagyományt Mikuláskor. Szerintetek?

Figyelt kérdés

Az én családomban van egy olyan hagyomány, hogy Mikulás napján reggel "csak" Mikuláscsomagot kap a gyerek a csizmájába. A nagyszülők szoktak könyvet adni ilyenkor és Mikulást.

Aznap (vagy ha hétköznap, akkor a legközelebbi hétvége) a szűk család közös gyerekprogramjáé (pl. Vadaspark vagy közeli országba elutazás pár napra). Aztán pedig Szt. Miklós legendáját meséljük el közösen és az évben leselejtezett játékokat/ruhákat (felnőttekét is) odaadjuk egy segélyszervezetnek vagy lakásotthonnak.

A férjemnek mondtam ezt a szokást, de ő bizonytalan, hogy a gyerek nem fog-e megsértődni majd, hogy ő "csak" csomagot és programot kap (=nem fisher price drága játékot), viszont "más gyerekek" meg ruhákat, játékokat tőlünk adakozásból.

Év közben mi mindent megveszünk, ami tetszik, így Karácsonyra már a férjemmel is közös program az ajándékozás (étterem, drágább kiállítás, elutazunk). A gyereknek is így terveztem, normális keretek között.

Szerintetek majd belenő a gyerek ebbe a szokásba, vagy a gyerek az ajándéknak jobban örül? Azt fogja hinni, hogy nem szeretjük?(Én nem tudom.)

26 hkm, 1. és egyetlen gyerek lesz

2015. dec. 6. 08:22
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

...aztán ezek az apukák-anyukák azon veszik észre magukat, hogy a gyereküknek semmi se elég szép, elég jó vagy elég új!

Ilyen nevelés csak örökké elégedetlen, állandóan követelőző emberkéket farag a kicsikből.

Ahogy előbb is írtam, kérdező, tartsátok meg ezt a szép szokást, ne törődj a flancoló, felvágós szülőkkel.

Megisszák ennek a levét később!

2015. dec. 6. 09:49
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem úgy működik, hogy megsértődik a gyerek rajta. Ebben nő fel, neki ez természetes lesz. Mondjuk szerintem amúgy is az az általános, hogy mikulásra csomag van, a nagy ajándékozós ünnep az inkább a karácsony.

Nekem nyolcéves a fiam, mindig "csak" édességet meg gyümölcsöt kapott ilyenkor, meg nagyszülőktől esetleg pluszban még valami apróságot, pl. könyvet, vagy kisautót, vagy idén pl. a játékpuskájához kapott egy csomag szivacstöltényt. Sosem merült fel, hogy ez kevés lenne, pedig látod, már nem olyan pici. Ma reggel is jött nagy boldogan, hogy "Gyertek, nézzétek meg, járt nálam a Mikulás, és aaaaaanyi mindent kaptam!!" (mondjuk idén már némi kétkedés volt benne a Mikulás létét illetően, de most reggel még totál el volt varázsolva tőle :D

Volt, hogy ő is programot kapott, pl. valamelyik évben elmentünk Pestre (elég messze lakunk) gőzmozdonyozni. Nem tudom, mostanában van-e, akkor volt ez a Mikulás-vonat, régi kocsikkal, igazi gőzmozdonnyal, asszem a Keletiből indult, és a Vasúttörténeti parkba ment ki, ott meg még volt műsor is.

Karácsonyra mondjuk biztos, hogy tartogatnék valami nagyobb meglepetést, valami olyat, amit nem szükséges az év folyamán azonnal megvenni, és amit lehet várni, remélni, hogy megkapja, szerintem egy gyerek esetében ez is az ünnephez tartozik, még ha ti, felnőttek inkább a közös programnak örültek is jobban. De természetesen ha nem így csináljátok, akkor sem fogja azt hinni, hogy nem szeretitek, miért is hinné ezt?

Az meg külön egy tök jó dolog, hogy a jótékonyságra, adományozásra is gondot fordítotok, és tök jó, ha majd a gyereketeknek is természetes lesz ez. Mi is figyelünk erre (mondjuk nálam ez magától értetődik, mint az önkénteskedés is, mivel szociális munkás vagyok, szóval nekem már az egyetem alatt részemmé vált az önkéntes munka, és azóta is próbálom belezsúfolni az időmbe), ha összejön, akkor szoktam menni decemberben a Máltások karácsonyi adománygyűjtésére, de ha nem tudok kiállni, akkor viszont vásárláskor amúgy is szoktunk venni tartós élelmiszert adományozás céljából, ezt pl. a fiunkkal közösen választjuk ki, már nagyon tudja, hogy mik a praktikus dolgok ilyenkor, sőt, azt is, hogy mi az, amit mindenki más is visz, és mi az, amiből kevés van, mi inkább ilyeneket keresünk a polcokon. Leselejtezett (de még jó) ruhát, bútort mi is fel szoktuk ajánlani, most már a gyerek is ad tippeket, hogy kiktől kérdezzük meg, hogy kell-e (hajléktalanszálló, anyaotthon, lakásotthon, stb., már nagyon képben van).

Szóval ha egy gyerek ebben nő fel, neki is ez lesz a természetes. Még akkor is, ha mondjuk az oviban lesz olyan kisgyerek, akinek Mikuláskor nagyobb ajándékot adnak, én nem tapasztaltam, hogy ebből azt a következtetést vonnák le, hogy őket kevésbé szeretik.

2015. dec. 6. 09:58
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
teljesen jól csináljátok, és én sem ismerek senkit, aki nagy ajándékot ad mikuláskor, kislányomat kérdeztem, mit kér, egy diót, egy mogyorót, egy botocskát, kavicsot, ilyeneket sorolt fel (diétáznia kell, édességfélét stb nem ehet), azt fogja szeretni, amit megszokott és amit ti határozottan, következetesen, meggyőződésből képviseltek. Az adakozás nagyon jó, és ha most megszokja, belülről fog neki jönni. győzd meg a férjedet.
2015. dec. 6. 10:05
 14/23 A kérdező kommentje:

köszi, a 12-es válasz is nagyon elgondolkodtató, lehet, hogy tényleg fontos, hogy várjon valamit a gyerek (most olvasunk is egy ilyen könyvet, amiben ezt is fejtegeti a pszichológus hölgy). Belőlem ez a tárgyaknak való örülés teljesen kiveszett az évek során, én az élményekre/programokra bukom, de be kell látni, hogy a gyerek nem kis felnőtt, hanem gyerek.:)

Egyetlen hátulütője van ennek a szoktatásnak, hogy mi én semmit se tudok eladni, mármint lelkileg képtelen vagyok rá (pl. ha nem vált be egy aprítógép vagy terhesruha), hanem el szoktam ajándékozni (pedig a pénz mindig a legkevesebb, ugye:)). Persze, megélünk a fizetésünkből, csak lehet, hogy nem vagyunk elég élelmesek...Nem tudom, akarom-e ezt a gyermekemnek.

2015. dec. 6. 10:11
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
Nem hiszem, hogy bántaná a gyereket, én is mindig csak csomagot kaptam, ritkán látom, hogy ajándékot is adnak, szerintem nem szokás.
2015. dec. 6. 11:47
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
Mi kaptunk egy-egy színezőt, ceruzát, apróbb játékot is az édességek és a gyümölcs mellé. (50 éve a narancs és a banán is ajándéknak számított). A saját gyerekeinknek is mindig hoz a Mikulás valami maradandóbbat is, kisautót, kis doboz legót, ilyesmit. Most éppen egy töltőceruzát és színeseket kapott a 10 éves kisfiam a csokin kívül.
2015. dec. 6. 16:25
 17/23 anonim ***** válasza:
100%
Gyerekeinknek is csak csokit hozott a mikulás és egy szép bögrét mert ezt szeretek volna .ajándékot majd karácsonykor kapnak .
2015. dec. 7. 05:34
 18/23 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem mindegy, hogy mit kap, de valamiért legyen oka várni, és különlegesnek érezni ezt az ünnepet is.

Kb. 4 éves korig a közös programot nem tudja még ajándékként felfogni. Igaz, nem is fog elvárni ajándékot, mert akkor még nem hasonlítgatják össze a gyerekek, hogy ki mit kapott, vagy legalábbis nem élvez prioritást ez a kérdés, úgyhogy bőven elég a mikuláscsomag. Utána meg már elég nagy lesz ahhoz, hogy a közös programot is értékelje, és emiatt legyen oka várni a Mikulást.

Az meg fájdalmasan butuska kérdés, hogy azt fogja-e hinni, hogy nem szeretitek. Az ajándékoknak van a legkevesebb köze ahhoz, hogy milyen szeretetteljes lesz a viszonyotok.

2015. dec. 7. 09:15
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk is "csak" csomag volt, a nagycsaládtól így gyűlt össze kb. 5 kg édesség, persze nagyon jól tudják, hogy a gyerekek nem is eszik meg a csokikat, de megvették - jobban örültek volna egy könyvnek, de mindegy.

Ha folytatjátok a hagyományt ő is érezni fogja hogy ez különleges, hidd el, a közös családi programok jobban megmaradnak benne, mint a borzasztó ízű mikuláscsokik.

Az adakozás szép dolog, majd egész évben (kéthavonta) lehet selejtezni és dobozba tenni, hogy majd Szt.Miklós után odaadjuk a rászoruló gyerekeknek - hidd el, azt is fogja várni, amikor ő viheti el a csomagot nekik.

2015. dec. 7. 13:14
 20/23 anonim ***** válasza:
43%
Én nem is nagyon hallottam arról, hogy Mikulásra csokin és pár apróságon kívül mást is adnak, arra ott a karácsony. A csomagot meg, ami a jótékonyságira megy, nyilván szintén karácsonyra szánják, csak most kell összekészíteni (a filmeknek köszönhetően ez a Mikulás-karácsony dolog eléggé összemosódott, tudtommal a Mikulásgyár is külföldi ötlet).
2015. dec. 7. 23:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!