5évesem nem akar edzésre menni. Volt már más is hasonló helyzetben?
Októberben az 5 éves kisfiam judozni kezdett. Az első hónapban nagyon élvezte, várta, hiszen szinte egész edzésen csak játszanak, szaladgálnak. Aztán elkezdte mondogatni az edzésnapokon, hogy nem szeretne menni, nem akar edzeni, nem tetszik neki, nem akar beállni.
Persze átöltözik, és jól elszaladgál a többi gyerekkel, de amikor kezdődik az edzés, mintha elvágnák, ül az ölembe és kéri, hogy ne kelljen.
Jó, nem kell, nem erőszak. Átöltözünk, hazamegyünk. Már otthon mondja, hogy szomorú, és hogy legközelebb mindenképpen szeretne menni. Minden nap kérdezi, várja, hogy mikor lesz edzés, aztán amikor eljön a napja, megint nem szeretne menni.
Az edző nagyon aranyos, nem vele van a baj. A többi gyerek is aranyos, bár van egy kisfiú, aki talán túlzottan belemászik mások aurájába :o De ő sem bántóan, nem agresszívan, biztosan nem ő a baj.
Van egy játék, ami nagyon nem jött be a gyereknek... talán ez a baj. Nem tud veszíteni, és itt bizony vannak vesztesek meg nyertesek. Nem érti, hogy nem baj, ha kiesik, mert neki igenis baj, tragédia. De ez volna az oka? Ezt meg kell tanulni, később is lesznek ilyen szituk. De ezt még meg is beszéltük az edzővel, nem lesz több ilyen játék... elmondtam neki, megértette és mégi. Ma reggel már mondta, hogy ő nem szeretne menni :/
Nem akarom erőltetni, de félek, hogy ha most kihagyjuk, később még nehezebb lesz belerázódni. Illetve ha most abbahagyjuk, legkorábban jövő ősszel lesz megint lehetőség arra, hogy menjünk, és akkor ugyanígy indul, ugyanezeken kell majd újra végigmenni.
Az semmiképp nem lehet cél, hogy megutálja a sportot, a mozgást.
Túl fog ezen lendülni? vagy hagyjuk inkább abba?
Annak esetleg van értelme, hogy csak simán odamegyünk, és játszik a többi gyerekkel, az edzővel, majd amikor kezdődik az edzés, nézzük csak őket, hátha kedvet kap?
Vagy ennyire se erőltessem (ez már az?)?
Tapasztalatom szerint nehéz ebben a korban motiválni őket. Az én fiam is 5 évesen kezdte a karatét....emlékszem egy évig külön utakon járt és a futásokban és a versenyekben vett részt :-)
Nálunk is az volt h nem szeretett vesziteni. De az edzőnk mindig elmagyarázta neki mért vannak vesztesek is....
Szoval én vittem ha akart menni ha nem. Illetve egyszer-kétszer hagytuk ki ha közös program jött közbe.
Azóta már 8éves. Élvezi. Volt versenyen is....
Szerintem NE hagyjátok abba! Át fog lendülni ebből a helyzetből,főleg h élvezi.
Köszi mindenkinek.
Ma is elmentünk (az edző azt mondta, mindenképpen menjünk), jól eljátszott, aztán amikor kezdődött az edzés, ült az ölembe, hogy nem akar.
Pedig jól érezte magát, miután elkezdődött az edzés, utána is. Szaladgált, ugrándozott, voltak feladatok, amit külön előttem a szőnyegen csinált, miközben nézte a többieket. Aztán edzés közepén odasétált az edzőhöz, és mondta, hogy legközelebb beáll, jó?
Kíváncsi leszek :/
"ha nem akar ne járjon .ez még nem kötelezö"
az a baj, hogy egy ekkora gyerek még nem tudja, mit akar. ha ott vagyunk, nem akarja. Amint hazajövünk (úgy, hogy egy percre sem állt be), már kérdezi, hogy mikor megyünk megint, és hogy legközelebb már ő is akarja csinálni.
Aztán eljön a legközelebb, és amikor oda kellene állni, attól a pillanattól megint nem akarja...
Akkor szerintem még túl kicsi ehhez.
Nem erőltetném a helyedben a dolgot.
Kicsit jegeljétek. Vidd játszótérre, ahol kiszaladgálhatja magát. Úgy látszik egyelőre elég neki ennyi.
Később megpróbálhatjátok újra esetleg. De én várnék vele.
Az én lányom is hasonló. Ő 4 évesen kezdte a balettot, 1 év múlva megunta, fel evet járt Rsg-re, megunta, majd ujra vissza a balett. Most a balett helyett ujra Rsg-zni szeretne. Most 6 éves. Szerintem ilyenkor még tényleg nem tudjak pontosan mit akarnak. Vannak pillanatnyi fellángolások, meg elképzelik hogy milyen jo lesz, és ha mégsem úgy alakul ahogy elképzelték, akkor csökken a lelkesedés. A lányomnak mindig volt vmi baja, a balett unalmas volt, az Rsg-n az edző kiabált (amúgy nem úgy kiabált, csak a nagy terem miatt muszáj hangosan beszélnie). Meg kevésnek érezte magát a többi 8-10 éves kislányhoz képest, akik mar versenyszerűen nyomtak. A másik balett sem nyújt neki semmi újat, így most ujra vágyna vissza tornázni. Ebből is látszik, hogy van egy elképzelése, pl hogy majd egyből karikazhat, meg szalagozhat, de előtte kell 1 óra bemelegítés hogy a szerekhez nyúljanak. A balettnal is kellenek a lépések gyakorlása, hogy táncoljanak. Ez az amit ebben a korban nehezen értenek meg, azt hiszik egyből ügyesek lesznek és tancolhatnak a zenére.
Szerintem a te fiadnak is lehet az a baja, hogy csinálna a saját módján, de nem úgy ahogy az edző mondja, vagy pedig az, hogy nem érzi magát elég jónak a többihez képest, aki mondjuk mar régóta oda jár, vagy a rajzfilmek amiket néz, mind profin judoznak, neki meg nem megy úgy elsőre.
Nagyon kevés gyerek van, akit ebben a korban eltökélten motivál a sport. Inkább a játék a fontosabb ilyenkor, és nem az edzések, aztán majd kialakul belőle valami.
Kedves kérdező!
A gyereked totál beültet a hintába, te meg hagyod, de még az edző is. (Azt mondta, nem lesz több ilyen játék...)
Ahogy te is írod, bizony az edzés, a versenyek ilyenek. Nem a játékról szólnak, olyan része is van, ahol azt kell mondani, amit mondanak, és ami során igen, vannak vesztesek is.
Nincs azzal gond, ha a te gyermeked ezt nem bírja, mert kicsi. De az, hogy hol van kedve hol nincs, hol nem akar többet menni, hol akar, te meg ezek fényében viszed, hozod, ölbe ülteted, ennek nincs értelme.
Választania kell. Szeretné az edzést? Rendben, de akkor nincs ölbeülés anyucinál, nincs kiszállás, nincs durci, mert nem csak a kellemes részét kell kivenni a dolgokból. Ha csak rohangálni, játszani szeretne, az is tök normális, de akkor játszótérre, játszóházba menjetek.
Kicsit azt érzem, azért vonja ki magát, mert te ott vagy, babusgatod, így simán kiszállhat. Miért nem mész érte az edzés végén? Hátha a jelenléted hiánya változtatna a dolgon.
Még egyszer mondom, nincs azzal gond, ha ő ennyi idősen csak játszani szeretne. De akkor azt NE az edzésen tegye. Mi lesz, ha minden gyerek kiszáll közben, és anyuhoz megy, csak mert a másik gyerek is megteheti?
Akkor vidd edzésre, ha edzeni akar! Másként nincs értelme!
Kedves utolsó válaszoló! ha én így tettem volna a fiammal, még a mai napig se járna sehova sportolni, mert Ő csak játszani szeret :)
DE az edző látta benne a reményt, és mondta, nem kell erőltetni, mert fel fog nőni a feladathoz! és be fog illeszkedni. Láttál te már gyerek csoportot? én láttam: szaladoznak, izegnek, mozognak, nincs is vasfegyelem köztük :)
A mi edzőnk hagyja gyereknek lenni őket.... de a példamutatással és a rendszerességgel arra neveli őket, hogy rendszer vigyenek az életükbe, és megszokják lassan a kötöttségeket :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!