Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mikortól lehet egy kisgyerekke...

Mikortól lehet egy kisgyerekkel megértetni, megnevelni, hogy a szomszédok lelkibékéje érdekében ne rohangáljon és rollerezzen egész nap a lakásban?

Figyelt kérdés
Valószínűleg nem a legmegfelelőbb hely a kérdés feltevéséhez, mert a legtöbbetek a "másik oldalon" áll. Szóval az a problémám, kérdésem, hogy kb. - persze egyéni fejlettségtől függően - mikortól várható el egy kisgyerektől, hogy megértse, és esetleg ennek megfelelően is viselkedjen, hogy a lakásban folyamatosan dübörögni nem túl kedves dolog a szomszédokkal szemben? Én vagyok a szomszéd, és a felettünk lakó lakásban lakó gyerekek egyfolytában rohangálnak, de tényleg egyfolytában, ugrálnak, motoroznak, rollereznek a lakásban. Nem tudom, honnan van ennyi energiájuk, én pedig itthonról próbálnék dolgozni, de ott tartunk, hogy füldugóval sem megy. A szüleik szerint semmit nem tudnak tenni, várjam meg amíg felnőnek. :) Mivel a legkisebb is még csak 5 éves, azért ez eléggé lelombozó. Tényleg élettanilag nem alkalmasak erre ekkora gyerekek még, vagy csak simán neveletlenek? Ugyanitt: Lehet alulról hangszigetelni a födémet, hogy megoldódjon a probléma? Komolyan, megőrülök tőlük. Értelmes, kompromisszumos megoldást szeretnék találni, mert tudom természetesen, hogy muszáj mozogniuk, de én is szeretnék a lakásban is némi nyugalmat élvezni.

2015. okt. 31. 17:43
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Amíg pici volt a fiam, nem megértetni akartam vele, hanem egyszerűen nem engedtem neki. Persze mindig elmondtam neki, hogy mért nem lehet, de nem vártam, hogy 1-2 évesen megértse, hogy pl. miért nem lehet a radiátort püfölni.

Más kérdés, hogy azt sem várhatja senki, hogy egyáltalán ne mozogjon, főleg fényes nappal, hiszen kisgyerek, van mozgásigénye, és nem is lehet néma csendben játszani a legtöbb játékot. Egész nap meg nem lehet vele lent lenni a játszótéren (van, hogy rossz az idő, de amúgy is, nyilván a szülőnek is van más dolga is otthon, meg mondjuk ő is szeretne a saját gyerekével otthon is játszani. Ezek járhatnak némi zajjal, sajnos a társasházi élethez ezek hozzá tartoznak, mint ahogy a fúrás-faragás keltette zajok is, vagy a szomszéd néni/bácsi egetverően hangos tévénézése, a kora reggeli húsklopfolás, vagy az, hogy ha a szomszédban veszekszenek, minden szót tisztán hall az ember, ha kellően belejönnek.

De természetesen MINDEN társasházi lakónak arra kellene törekednie, hogy ha lehet, ne zavarja a többieket. Lakásban rollerezni engedni a gyereket például kimondottan bunkó dolog szomszédként.

Nekünk is voltak olyan szomszédaink, akiket a pokolba kívántuk, pedig kb. akkora gyerekeik voltak, mint a miénk, meg picit nagyobbak. De ők azt csináltak, amit akartak, akár az éjszaka közepén is, komolyan, az anyjukat nem érdekelte (apuka nem élt velük), amíg őt békén hagyták, addig nyugodtan kalapálhatták a radiátort, ugrálhattak le-föl a bútorokról páros lábbal, egyszer szerintem egy szekrényt is felborítottak hajnali kettőkor, na az akkorát szólt, hogy eszméletlen, és még a csillár is belerengett. Akkor felmentem, és nem túl finoman helyére tettem az anyukát, de eredményt nem értem el, csak onnantól kezdve nem köszönt.

2015. okt. 31. 21:08
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Csak hogy tudd, nem vagy egyedül! Lehetne rosszabb is.

2. emeleten lakunk, felettünk egy süketnéma házaspár.

6 gyermekük van.:)

Az édesanya az év 365 napján nyomatja a futógépet meg a "zsírrázó" gépet általában hajnal 4-6 ig. Fogalmam sincs hogy a gyerekek hogy alszanak ebben a zajban. Délutánonként pedig hallgatjuk a gyerekeket. :) Senkinek nem kívánom.

2015. okt. 31. 21:37
 13/19 anonim ***** válasza:

Mi kertes hazban laktunk, es a szomszed kozepkoru ferfi kicsit kattant, egesz nap kosarlabdaval dobalta a hazunk falat!

Ha szoltunk, meg durvabb dolgokat csinalt..

Szoval a kertes haz sem mindig megoldas.

Kerdezo, a roller, motor tenyleg bunkosag, de sajnos nem tudsz mit tenni max szolni, es ha normalis a szulo, megerti.

2015. nov. 1. 02:34
 14/19 anonim ***** válasza:

Rollerezni,motorozni,labdázni,tényleg nem valo a lakásban ,nálunk 3 gyerekem ilyet nem is csinál ,csinált ilyenért lehetne finoman szolni ,de hogy az 5 éves miért nincs oviba ezt nem értem soha nincs oviban ? Vagy csak most héten nem ment oviba .? Egy 2 éves de 3 éves kortol már megértik hogy ha azt mondjuk neki hogy ezt vagy azt nem lehet mert tul zajos .

De a gyerekek zajosak ,tehát ezt csak minalizálni lehet .

Van amiért érdemes finoman szolni van amiért nem .

2015. nov. 1. 08:16
 15/19 anonim ***** válasza:
38%

3 éveskorig bizonytalan az eredmény. Max a szülő elveszi a kismotort, valamint puha szivacsot, rugalmas anyagot tesz a gyerekszobába, és a 4 év alatti gyermeket átteszi oda, ha ugrálhatnékja van.

De amíg nincs kb 4 éves egy gyermek, sok a nehézség ennek megodlásában, élekori sajátosságok okán, és amiatt ,h a szülő nem rakhatja állandóan a picurt a matracra / szivacsra / akármire, ami rugalmas.

Ha csecsemő kortól neveli a gyerekeit a szülő, akkor legklésőbb 4 éves korra képes elérni közvetlenül a gyermek tette után elkövetett jindulatú, szelid, de határozott magyarázat közléssel, valmint adot esetben jutalmazással, és minimális, csak ignorálást alkalmazó büntetéssel, hogy a gyermekei a tompább hangú, már odakészítet eszközökön (matrac, szivacs, mittudomén) ugráljanak, és ne máshol.

A kismotor meg tényleg nem lakásba való.

A gyerekek kiabálásán nem nagyon lehet "módosítani", 5-6 éves korig, mivel az agykéreg még javában fejlődik náluk, márpedig az felelős az önkontrollért.

(Amúgy tök mindegy, milyen testrész felelősé ezért, a lényeg h tapasztalat: nincs nevelési módszer, ami a gyerekkiabálást , az impulzivitásra való hajlamot lényegesen korrigálná 5-6 éves korig)

Egyszerűen el kell viselni a gyerekkiabálást, amíg nincs 5-6 éves a gyerek. Onnantól már nevelés kérdése, elsősorban, hogy NE rendszeres legyen a gyerekkiabálás. (Részben a gyermek temperamentuma is befolyásolja persze.)

2015. nov. 1. 14:41
 16/19 anonim ***** válasza:
70%

Ilyen esetben nem azt kéne megértetni a gyerekkel hogy a szomszédok miatt hagyja abba-hiszen az nem érdekli, és ha nem akarja nem is fogja megérteni, hanem egyszerűen elvenni a gyerektől, és megmondani neki, hogy ezt most nem csinálhatod.

Persze a szülőnek egyszerűbb azt mondani, hogy a gyerek nem érti meg. de ha ő nem tesz ellene, akkor nem is fogja...

2015. nov. 1. 15:32
 17/19 anonim ***** válasza:

Az előző beírás önellentmondó.

Avval kezdődik, hogy szerinte nem kell megértetni a gyerekekkel, majd úgy folytatódik, hogy szerinte meg kéne értetni a gyerekekkel...

Amondó vagyok, egy bizonyos életkor után egyre inkább megérti a gyerek, de attól még kell időnként mozognia, hangoskodnia. Írtam fentebb részletesen megoldási ötleteket.

Van egyéni különbség is az egyidős gyermekek között, valamint életkori sajátosságokból eredő hasonlóság is, az azonos életkorúak között. Ennél fogva általában lehet tudni, mikor mit ért meg a gyerek, és mikor mennyire képes annak megfelelően viselkedni.

2015. nov. 1. 18:13
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Én a Belvárosban nőttem fel, a 3. emeleten laktunk. Semmit nem kellett megértenem, egyszerűen nem szabadott ugrálni, rollerezni a lakásban. Arra volt az utca, meg a játszó. Nekem 2 gyerekem van, én sem engedem nekik, pedig saját házunk van. Ott az udvar, meg a játszótér. Ha a legkisebb 5 éves, azért ezt már illene tudniuk szerintem.

"A szüleik szerint semmit nem tudnak tenni, várjam meg amíg felnőnek. :)" Jó nagy bunkók a szüleik, nem véletlen, hogy a gyerekek sem tudnak viselkedni. Tudod, az enyémek is élénkek, de annyi minden van, amivel le lehet őket foglalni. Mozogni nem a lakásban kell a gyereknek, hanem a levegőn, vagy különórán. A motorozás meg nem mozgás egyébként.

2015. nov. 1. 22:38
 19/19 anonim ***** válasza:
67%
Megertetni ugy 4-5 eves koratol (akar 3-tol) meg lehet. Addig meg nem kell engedni es kesz.
2016. jan. 28. 09:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!