Miért kell már korán tanítani a gyereket?
Fejlesztésnek hívják, de igazából csak arról szól a baráti körben ez, hogy már a négy éves is ismerje a számokat, órát, egyes öt éves már olvasson, stb. Minek? Nem ér rá? Mindig jönnek ismerősök a "Fejlesztő" füzetekkel, amiket én elvből elutasítok, és persze én vagyok a "helikopter", amiért nem szeretném, ha a kisfiam korán ilyeneket tanulna. Miért nem játszhat, nevetgélhet, firkálhat a maga módján? Miért kéne vonalon belül maradnia (amúgy sem adok neki kifestőket, mert szeret maga rajzolni), miért baj, ha nem akarom leültetni és tanítani? Még napi fél órát sem (mert barátnőm szerint ennyit KELL tanulni egy gyerekkel :-/ )
Van más is, aki szerint ez nem normális dolog és nem "fejleszti" a gyerekét kicsi korban? Nem tudom megindokolni, csak a szívem súgja, hogy ez nem jó neki.
Mert ezzel jól lehet villogni!! :D Elmondja mint egy mondókát a számokat egytől tízig, de ha leteszel elé két tálad, az egyikben négy csoki van, a másikban meg öt, 50-50%, hogy melyiket választja :) Baja nem lesz tőle, max a szülők fognak csalódni, ha két hónap múlva a gyerek elfelejti a "mondókát", vagy ha nem fogja tudni háromévesen a nyolcas szorzótáblát. Habár de, jobban belegondolva, lehet baja tőle, mert úgy megunja a nyaggatást, hogy felé se néz az úgy nevezett "fejlesztő" játékoknak. A neves pszichológusok mindegyikénél utána lehet ma már olvasni az interneten, hogy mi az, ami fejleszt ebben az életkorban. Nem a Helen Doron Early English, annyit elárulok ;)
Veled értek, egyet, kérdező, jó úton jársz! Én is helikopter vagyok :D És lám, a lányom magától megtanult olvasni ötévesen, mindössze az alapján, hogy az utcán sétálva kérdezgette a rendszámtáblákat, melyik milyen betű. Ha leültettem volna, hogy "na édes kislányom, látod, ez itt a KÁ betű... mondjad szépen KÁBETŰ...." akkor tuti irtózna a könyvektől :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!